2014-02-25: Parc industrial: siguranță economică pe termen lung
În câteva zile încep construcțiile
La începutul lunii martie, la Câmpul Frumos care, din punct de vedere administrativ aparține de Sfântu Gheorghe, încep lucrările de contrucție la cel mai mare parc industrial din Ținutul Secuiesc – a declarat doamna viceprimar Sztakics Éva. În primă fază se vor demola vechile clădiri și se va curăța solul, căci acest pas este unul din scopurile proiectului. După aceste munci se vor apuca de construirea clădirii de birouri, aici fiind inclusă și construirea unor săli de conferință, ateliere. Totodată, se va amenaja și construi întreaga infrastructură.
Primul pas este curățarea și dezafectarea terenului de 16,3 hectare, după care urmează lucrările de construcție a clădirii de birouri.
–Se schițează o clădire foarte frumoasă, care va funcționa ca și bază administrativă a parcului industrial. Acele societăți care vor să se mute aici, după încheierea contractului pot veni din prima clipă, căci putem să le asigurăm spații de birouri, iar de aici, întreprinzătorii pot coordona construcțiile, ridicarea halelor pe structuri ușoare. – a mai adăugat doamna viceprimar.
Am dori să creăm condiții pentru mutarea aici a opt, sau chiar douăsprezece firme mai mici, totodată se va construi și un atelier unde va fi depozitată recuzita teatrelor. Iar în urma construirii infrastructurii, nu vor exista probleme cu strămutarea acestor ateliere care, la ora actuală funcționează în centrul orașului.
Doamna viceprimar crede că ar fi un lucru pozitiv dacă aceste ateliere ar crea decor și costume nu numai pentru teatrele din orașul nostru, căci este nevoie de această muncă deosebită de creație, motiv pentru care ar merita crearea unui centru regional, acesta realizând recuzita teatrală la nivelul întregului Ținut Secuiesc, și chiar la nivel național. Pe lângă faptul că s-ar crea și locuri de muncă, ar însemna și creșterea încasărilor proprii ale teatrului, fiind o sursă importantă de venit
Conform planului, lucrările ar fi finalizate în 20 de luni, iar în cazul în care anumiți factori externi ar întârzia lucrările, ultimul termen ar fi ultima zi a lunii decembrie 2015.
Licitația a fost câștigată de un consorțiu format dintr-o firmă din Sfântu Gheorghe și una din București.
– Ne-am întâlnit cu constructorii care sunt gata pentru a începe lucrul. Mai trebuie să se înființeze societatea care va opera parcul industrial, motiv pentru care am început discuțiile cu Camera de Comerț și Industrie – a explicat doamna viceprimar Sztakics Éva.
Se știe foarte bine faptul că, dacă aici se va muta o firmă mare, toată lumea se va bucura pentru locurile de muncă create, dar dacă această firmă, la un moment dat, pleacă, va lăsa în urmă mulţi şomeri. Conducerea municipiului și-ar dori ca în viața economică a orașului să fie mai multe societăți mai mici, și nu este secret că municipalitatea doreşte să realizeze unele proiecte de dezvoltare pe acest teren, contribuind la realizarea de locuri de muncă, dar pentru acest lucru, Guvernul României trebuie să fie în acord cu Comisia Europeană, pentru a vedea cum se doreşte dezvoltarea ţării în următorul ciclu bugetar de şapte ani al Uniunii Europene.
Mai devreme, domnul primar a declarat că există semnale din partea Comisiei Europene, şi aşteaptă ca România să lucreze la eradicarea sărăciei din ţară, drept pentru care, oricum ne gândim să lucrăm la construirea unor unităţi care, în primul rând, vor crea locuri de muncă celor care trăiesc în sărăcie. Dar în acelaşi timp, am dori să sprijinim şi cercetarea şi dezvoltarea. – a mai spus domnul primar la o conferință de presă anterioară.