ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

Spectacolele marcante ale săptămânii culturale

20.02.2014

Pentru spectacolele deosebite ale săptămânii culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, biletele se pot procura începând cu data de 24 februarie, de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale. Programele Zilelor Sfântu Gheorghe care se vor desfășura pe durata a nouă zile, în săptămâna culturală vor fi  îmbogățite cu spectacolele unor artiști interpreți renumiți din țară și din Ungaria. Yorick Studio din Târgu Mureș și Teatrul Central din Budapesta vin la eveniment cu câte două producții, dar invitația a fost acceptată și de Szulák Andrea și Illényi Katica. Și în acest an, cel mai important este ca la festivalul organizat sub semnul turismului cultural, să vină oameni și din alte județe, să vadă spectacolele.

Puteți începe să vă delectați din oferta săptămânii culturale a Zilelor Sfântu Gheorghe, căci organizatorii au făcut publice numele tuturor producțiilor deosebite. Evident, lista nu se încheie aici, căci repertoriul va fi îmbogățit cu o serie de spectacole și producții locale. Spectacolele noastre vor servi publicul iubitor de teatru și consumator de cultură, dar invită la teatru și pe cei care sunt atrași de nume mari, celebre, și de aceea cumpără bilete – declară Dancs Zsolt, directorul de programe. Ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe a fost anunțată ca fiind cele nouă zile ale culturii distractive și a distracției culturale.
Deoarece, în cadrul proiectului “Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” se organizează foarte multe programe culturale, și în continuare considerăm foarte important să fie prezente și programe culturale pretențioase. Dar zilele orașului reprezintă un eveniment de masă, motiv pentru care programele alese nu se adresează doar cunoscătorilor, ci sunt spectacole care sut urmărite cu plăcere de toată lumea – susține directorul festivalului, domnul Grubisics Levente.

Spectacolele deosebite ale săptămânii culturale

Așa cum a fost în fiecare an până acum, și anul acesta, concertul de deschidere a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi un adevărat deliciu muzical. Numele Illényi Katica poate fi cunoscut de cei care iubesc să vadă și să audă, într-un singur loc, instrumetele clasice, vocea extraordinară și talentul nemaipoment la dans, căci Katica este foarte pricepută la toate. La Zilele Sfântu Gheorghe, Illényi Katica și orchestra ei aduc producția intitulată “Serios prin veselie – genuri fără frontiere”. Repertoriul deosebit și în același timp îmbogățit cu umor cuprinde operele muzicii clasice maghiare, dar a fost completat și cu operele prețioase ale muzicii clasice, în special operele scrise pentru vioară, cu coloana sonoră a unor filme de renume mondial și cu fragmente din musical-uri, cu piese ritmate de swing și jazz.  Invitat de onoare al concertului este violonistul Illényi Csaba. Concertul de deschidere va avea loc sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 19.00.

Szulák Andrea aduce la cea de-a 23-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe „preferatele ei”, şi împreună cu acestea şi pe bunul ei prieten, pianistul Bolba Tamás. Începând cu anul 1998 este membu permanent al Teatrului de Operetă din Budapesta, iar publicul o iubeşte indiferent de rolul pe care-l interpretează. În faţa publicului din Sfântu Gheorghe, plină de dinamism, va urca pe scena mare a Teatrului Tamási Áron, marți, 29 aprilie, de la ora 19.00, cu fragmente din operete şi musical-uri.

Musafiri care revin cu noi întâmplări

Teatrul Central din Budapesta și Biroul de Producţie Artistică Orlai sunt musafiri care revin la Zilele Sfântu Gheorghe, iar acum, din nou aduc publicului două piese care se bucură de mare succes. În ecranizarea Podurile din Madison County după romanul celebru al lui Robert James Waller, Meryl Streep şi Clint Eastwood jucând rolurile principale, au fermecat întreaga lume. În Ungaria, pentru prima oară, Udvaros Dorottya şi László Zsolt au dat viaţă acestei agitate poveşti, cu titlul Podurile inimii. Regizorul piesei este Novák Eszter, iar spectacolul va putea fi urmărit miercuri, 30 aprilie, de la orele 17.30 și 20.00.
Publicul larg va putea vedea cea de-a doua mare producție din Budapesta, avându-i în rolurile principale pe Kern András și Hernádi Judit. Piesa Ai fi crezut? este a lui Richard Baer, el demonstrând, cu foarte mult umor şi dragoste, faptul că într-adevăr, minuni se pot întâmpla, iar în regia lui Verebes István, acest spectacol devine şi mai apreciat. Spectacolul Ai fi crezut? este programat pentru vizionare luni, 28 aprilie, de la orele 17.30 și 20.00.

Yorick Studio are deja abonament la Zilele Sfântu Gheorghe, fiind prezenți și în acest an, cu două spectacole. Bucharest Calling a fost realizată de dramaturgul Peca Ștefan în anul 2006 sub forma unui work-in-progress la Teatrul LUNI din cadrul Green Hours. Din distribuție fac parte Benedek Botond Farkas, Bokor Andrea, Barabási Tivadar, Badics Petra și Kovács Károly. Piesa va putea fi urmărită cu subtitrare în limba română, marți, 29 aprilie, la ora 17.00 și 19.30.

Piesa Vă plac bananele, tovarăși? de Székely Csaba a fost premiată în cadrul competiției BBC Audio Drama Awards pentru scenariul radiofonic. Personajul principal povesteşte, într-un ospiciu din Londra, amintirile sale legate de România dinainte de 1989 şi după. Regizorul spectacolului este Sorin Militaru, iar actorul care va da viață personajului Robert - Sebestyén Aba, va putea fi urmărit duminică, 27 aprilie, de la ora 17.00 și 19.30, în Noua sală studio.

Una din piesele marcante ale spectacolelor de limba română este Mă tot duc.  Acest spectacol a fost realizat pe urmele lui William Shakespeare, și Marc Doré, rolurile principale revenindu-i Oanei Pellea, și lui Mihai Gruia Sandu. Spectacolul va avea loc marți, 29 aprilei, de la ora 19.00.

Pentru spectacolele săptămânii culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, biletele se pot achiziționa de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale (Piața Libertății nr.1, 520003), de luni până joi, în intervalul orar 11,00 – 16,00, iar vineri, între orele 11,00 – 13,00, cât și înainte cu o oră la fiecare spectacol, la fața locului. Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon  0267-312 104, 0728 083 336 și 0746 208 811.

Oferta completă a programelor din săptămâna culturală, și informații amănunțite despre spectacole se pot găsi pe pagina de web www.zilelesfantugheorghe.sfantugheorgheinfo.ro.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.