ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-02-18: În Sfântu Gheorghe, buget centrat pe dezvoltare

18.02.2014

Vor fi reabilitate 25–30 de străzi
                         
În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local, bugetul oraşului a fost adoptat în unanimitate de voturi. Mulţumită proiectelor europene câştigate, anul acesta vom avea cel mai mare buget de până acum. Ne putem aştepta la foarte multe investiţii de infrastructură, dar vor continua şi programele de dezvoltare şi consolidare a comunităţii.

Domnul primar Antal Árpád András a declarat că anul trecut s-a adoptat un buget de 107.460.270 lei, iar la sfârşitul anului, în casieria oraşului figura suma de 121.642.330 lei, sumă cu 13,2% mai mare decât la începutul anului.

– De obicei, facem planuri mai pesimiste, căci la adoptarea bugetului suntem atenţi ca în timpul anului să nu se întâmple să fim nevoiţi să rectificăm bugetul prin diminuare, la capitolul încasări. Experienţa ne-a arătat că în timpul anului avem o creştere de 8 – 12 procente – a declarat edilul oraşului.

Municipiul nostru începe anul 2014 cu un buget de 131.610.000 lei, ceea ce, în procente  înseamnă o creştere cu 22,4% mai mult decât anul trecut. Conform unui scenariu optimist, această sumă poate creşte, până la sfârşitul anului, până la 150 de milioane de lei. În ceea ce priveşte încasările proprii ale oraşului, anul acesta nu se aşteaptă o creştere semnificativă, iar până la sfârşitul anului este posibil ca la acest capitol, să avem o creştere cu 5 procente. Un capitol important în buget îl reprezintă Parcul Industrial: săptămâna următoare vor începe lucrările. Pentru construirea parcului fotovoltaic de patru hectare de la marginea oraşului, mai trebuie să aşteptăm, căci Ministerul Dezvoltării solicită municipalităţii date noi, motiv pentru care nu s-a putut demara nici procedura de achiziţii publice.


Foto: Henning János
 

Vor continua şi reabilitarea şi modernizarea străzilor care figurează în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Pe lângă lucrările aflate în curs, se vor reabilita străzile Spitalului şi Kossuth Lajos, şi micile porţiuni care nu au fost niciodată asfaltate aflate în jurul străzii Székely (fosta stradă 1 Mai) vor fi şi acestea complet modernizate. Vor începe lucrările şi în Piaţa Libertăţii, pe porţiunea din faţa Consiliului Judeţean,  lucrări care vor fi finalizate anul viitor, şi se vor finaliza cele începute pe strada Gábor Áron.

Nu au fost uitate nici instituţiile culturale. Anul trecut s-a născut un acord cu Teatrul  Tamási Áron, conform căruia s-a stabilit bugetul instituţiei în avans pe patru ani. Infrastructura teatrului se va îmbogăţi prin achiziţionarea Sălii Kamara, unde vor începe lucrările de modernizare. La ştrandul municipal, unde anul trecut s-a înregistrat un număr record de vizitatori, anul acesta vor începe lucrările de modernizare a bazinului de 50 de metri. Adâncimea iniţială rămâne aceeaşi, căci marea majoritate a respondenţilor la chestionar au ales această soluţie.  Va începe şi modernizarea Cinematografului Arta, iar pentru amenajarea Teatrului Andrei Mureşanu, municipalitatea aşteaptă şi sprijinul Guvernului, în acest scop, oraşul alocând suma de 500.000 de lei.

Totodată, pentru seria de evenimente din cadrul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”, s-a alocat suma de 400.000 de lei, dar se fac pregătiri şi pentru organizarea titlului de Capitală Culturală Europeană – se doreşte ca 40 – 50% din proiectele cu care vor aplica pentru diferite fonduri să fie pregătite anul acesta.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.