ro
 
Vineri, 05. Iulie 2024.

2014-02-07: Sfântu Gheorghe continuă luptă pentru titlul „Oraşul reciclării”, şi pentru a doua oară

07.02.2014

Şi în acest an, Sfântu Gheorghe îşi va măsura puterile cu alte oraşe, în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, în cadrul concursului organizat de Eco-Rom Ambalaje. Domnul Tóth Birtan Csaba, directorul SC TEGA SA, a anunţat că oraşul şi societatea de salubrizare s-au înscris în concurs, iar prin aceasta, serviciile de colectare a deşeurilor se vor îmbunătăţi şi extinde în continuare.

Campania -Lupta pentru titlul „Oraşul reciclării”- se desfăşoară în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, iar pentru acest titlu, anul acesta participă 32 de oraşe. Acel oraş care va reuşi să colecteze selectiv cea mai mare cantitate de deşeuri per cap de locuitor va câştiga un spaţiu de recreere ecologic, unde va exista wi-fi gratuit. Valoarea totală a investiţiei este de 12.000 de euro.


Foto: Vargyasi Levente

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi SC TEGA SA consideră foarte importantă participarea la această campanie, căci prin acest concurs va întări eforturile de motivare şi stimulare a populaţiei de a colecta deşeurile selectiv. SC TEGA SA ia o serie de măsuri care pot duce, prin implicarea populaţiei, la câştigarea titlului „Oraşul reciclării”.  Pe lângă acestea societate împreună cu Biroul de Imagine al primăriei va organiza diferite campanii prin care vor întări participarea instituţiei, la acest concurs.
Una din iniţiativele demarate de societatea de salubrizare este sistemul de colectare „door to door”, care funcţionează în mod experimental cu Asociaţia de Locatari de pe strada  József Attila.

 În containerele plasate aici, locuitorii pot colecta deşeurile selectiv. Societatea de salubrizare goleşte o dată pe săptămână containerele care conţin deşeuri de plastic şi hârtie, şi de trei ori pe săptămână pe cele care conţin deşeuri menajere mixte. Centrele închise de colectare a deşeurilor din cartierele oraşului sunt amenajate pentru prevenirea şi combaterea scoaterii deşeurilor de către anumite persoane, cât şi pentru evitarea transportării deşeurilor de către câinii fără stăpân. Deocamdată au fost amenajate în oraş trei astfel de centre închise, iar locuitorii au chei pentru a avea acces la ele. Un scop asemănător are şi concursul cu premii „Deşeurile au valoare”, prin care, fiecare locuitor al oraşului care are contract cu SC TEGA SA şi nu are restanţe, va primi alături de factură şi un bilet de participare la concurs. Tragerea la sorţi va avea loc în data de 5 mai, iar câştigătorul premiului întâi va fi scutit de la plata taxei de salubrizare timp de un an de zile şi va primi un container de interior pentru colectarea selectivă a deşeurilor. De asemenea, cel care va ieşi pe locul al doilea va fi scutit tot un an de la plata taxei de salubrizare, iar locul al treilea va fi scutit timp de jumătate de an.

Evaluarea concurenţilor pentru concursul „Oraşul reciclării” va avea loc în perioada 20 august – 1 septembrie, iar anunţarea rezultatelor şi decernarea premiilor va avea loc în intervalul 1 – 15 septembrie.

La concursul organizat anul trecut, Sfântu Gheorghe a revenit de la Gala „Oraşul reciclării” cu trei distincţii.


Harta colectării selective Sfântu Gheorghe - Ökoszemetesek Sepsiszentgyörgyön nagyobb térképen való megjelenítése


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.