Cursuri pentru gestionarea proceselor de migraţie
Urmare a discuţiilor din focus-group-urile organizate anul trecut în luna noiembrie, având drept temă migraţia, în data de 20 ianuarie anul curent, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a organizat un nou eveniment în cadrul proiectului– SEEMIG-Gestionarea migraţiei şi a efectelor migraţiei în Europa de Sus-Est.
Cercetători în domeniul ştiinţelor sociale din Cluj Napoca şi Miercurea Ciuc au ţinut cursuri unor reprezentanţi ai instituţiilor locale şi regionale, care se confruntă, în timpul activităţii lor, cu multitudinea de aspecte ale procesului de migraţie.
Oláh Sándor, cercetător la GAC-Centrul de Cercetări Regionale şi Antropologice (WAC-Center for Regional and Anthropological Research) din Miercurea Ciuc şi-a început prelegerea prin prezentarea istoriei mişcării migraţiei interne şi peste „graniţele” Ţinutului Secuiesc, începând din mijlocul secolului al XIX-lea până în anii 1970. În această perioadă imaginea regiunii a fost complet redesenată datorită proceselor forţate de industrializare şi urbanizare. Domnul Horváth István, preşedintele Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj Napoca, a prezentat o analiză a modificărilor indicatorilor demografici până în zilele noastre, având în vedere politicile publice-sociale ale unor regimuri, cât şi reglementările migraţioniste.
Ambele prezentări au subliniat vîrsta ca şi motivaţie specifică în ceea ce priveşte migraţia, dar şi faptul că, aspectul circular al migraţiei este din ce în ce mai puţin valabil, ceea ce pune în pericol viabilitatea economică a unor regiuni. Acest lucru este mai puţin valabil în ceea ce priveşte Ţinutul Secuiesc, unde idicatorii de migraţie şi de natalitate sunt mai favorabili decât media naţională, fapt ce se datorează şi unei identităţi regionale mult mai puternice – a fost de părere doamna Bodó Julianna, profesor al Universităţii Sapientia. Dumneaei, în cadrul acestei întâlniri a ţinut prelegere cu privire la conceptele migraţiei şi ale dezvoltării.
Kiss Tamás, sociolog al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, a atras atenţia asupra faptului că evidenţa din România a migranţilor, cât şi a membrilor familiilor care au rămas acasă este plină de anomalii, iar Institutul Naţional de Statistică a dat dovadă de neprofesionalism, prin numărătoarea greşită a populaţiei ţării cu aproape două milione de persoane – ceea ce poate avea consecinţe incalculabile în ceea ce priveşte elaborarea şi dezvoltarea strategiilor la scară largă, cât şi a politicilor publice.
Prin prezentarea sociologului Barna Gergő, participanţii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu tehnicile de bază a analizei şi interpretării datelor, cât şi cu sursele bazelor de date disponibile –naţionale şi internaţionale, căci este foarte important pentru cei care lucrează în domeniul administraţiei publice, să-şi îndeplinească sarcinile, în slujba cetăţenilor, având la dispoziţie cele mai exacte date posibile.
(Buja Gergely)
Foto: Palkó István-Zsolt