ro
 

La Sfântu Gheorghe, schimbarea anului cultural – accentul va fi pus pe joc

29.01.2014

La Sfântu Gheorghe, seria de evenimente din Anul Sunetului și al Cuvântului s-a încheiat în mod oficial, iar prin spectacolul „Hamlet” al Teatrului Tamási Áron, de marți seara, în mod simbolic s-a predat ștafeta Anului Jocului. Conform schimbării anului cultural, Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc împreună cu partenerii săi, în acest an va pune accentul  pe joc, pe teatru, pe artele spectacolului. La spectacolul de marți seara au fost invitați artiștii, organizatorii activităților culturale, conducătorii de instituții și sponsorii care au sprijinit realizarea programelor Anul sunetului și al cuvântului, contribuția lor fiind mulțumită de domnul primar Antal Árpád András. În discursul dumnealui, domnul primar a subliniat faptul că, datorită sprijinului acestora, programul „Sfântu Gheorghe - Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” a devenit mai puternic, adăugând și faptul că, organizatorii au fost mobilizați și de atitudinea negativistă a scepticilor, motivându-i să demonstreze că acest program are justificare și are temei pentru a fi organizat. „Doresc să mulțumesc publicului pentru sprijinul acordat, căci fără un public deschis, nu am putea avea în orașul nostru o astfel de viață culturală vibrantă. Totodată, le adresez mulțumiri și artiștilor, celor care au scos arta în stradă, rupând astfel barierele rutinei zilnice.” - a subliniat  Antal Árpád András, anunțând: a început Anul Jocului.


Foto: Henning János

Anul Sunetului și al Cuvântului a fost unul de succes în deschiderea celor patru ani tematici, iar din datele Biroului de Imagine – organizatorul principal al programului – pot fi subliniate următoarele: Evenimentele organizate s-au desfăşurat în 56 de locaţii diferite, din cei 600 de artiști participanți, 300 sunt artiști locali, iar pe parcursul întregului an, evenimentele au avut aproape 25.000 de spectatori.  Din cele 101 de programe organizate, 75 s-au legat în mod direct de muzică sau literatură, o treime din programe au fost de natură experimentală, alternativă, pe parcursul cărora strada a devenit mediul primar al artei, și peste 1.500 de articole, ştiri radio, reportaje televizate au dus renume Programului “Sfântu Gheorghe- Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”.

Așa cum bine se știe deja, sub motto-ul „Cultura la ea acasă”, inițiativa programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc” cuprinde patru ani tematici, aceștia desfășurându-se în intervalul 2013 – 2016.  2013 a fost Anul Sunetului și al Cuvântului, când muzica și literatura au fost în centrul atenției, anul acesta – 2014 – este Anul Jocului, rolul principal fiind al teatrului și al artelor spectacolului, anul 2015 va fi Anul Tradițiilor, iar 2016 – Anul Imaginii.

Biroul de Imagine și-a stabilit trei obiective strategice, care depășesc limitele temporale ale evenimentului: Educație culturală: cultura este a tuturor; Arta în stradă – cultura alternativă câștigă teren; Înmulțirea valorilor – Ambasadori culturali – trazacții culturale.

Scopul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Șinutului Secuiesc” este acela de a consolida potențialul cultural al orașului, și de a poziționa orașul Sfântu Gheorghe ca centru cultural în rândul orașelor din Ținutul Secuiesc.


Foto: Vargyasi Levente

 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.