ro
 
Duminică, 26. Ianuarie 2025.

2014-01-22: Municipiul Sfântu Gheorghe continuă „lupta” pentru Orașul Reciclării 2014

22.01.2014

Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a lansat, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cea de-a doua ediție a competiției ”Orașul Reciclării” adresată primăriilor de municipiu.

„Bătălia” reciclării are loc în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, iar primăriile înscrise se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calității serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniții” de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile și, în final, al celor mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.

,,Continuăm și anul acesta bătălia simbolică între primării pentru titlul de <Orașul Reciclării 2014> cu și mai multe municipii înrolate în această luptă comună în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Chiar dacă România a atins, prin aportul substanțial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislația europeană de reciclare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață, în practică, la nivel operațional, sistemele locale de gestiune a deșeurilor încă sunt în construcție. Eco-Rom Ambalaje investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorități admnistrative și un nivel de participare al populației cu 40% mai mare față de acum 4-5 ani. Mulțumim celor care ni s-au alăturat programului <Orașul Reciclării> și le dorim ca principale arme și muniții folosite în luptă să fie aceleași pe care și noi le folosim, respectiv: eficiența, performanța și transparența.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

La prima ediție a competiției, orașul Sfântu Gheorghe a câștigat trei premii de excelență la categoriile „Trâmbițare”, „Luptător” și „Armament de calitate”, fiind printre municipalitățile care s-au implicat cel mai mult în comunicarea competiției către populație, care au colectat separat cele mai multe deșeuri de ambalaje/locuitor și au obținut cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată. După această reușită, orașul a răspuns pozitiv și celei de-a doua chemări la luptă, alături de alte 31 de municipalități în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui. 

,,Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deșeurile menajere este extrem de ambițios și nu trebuie perceput doar ca o obligație impusă României de Uniunea Europeană, ci reprezintă un baromentru al nivelului de curațenie și al calității mediului dar și al plus valorii create la nivelul locurilor de muncă și oportunităților economice din gestiunea deșeurilor și reciclării. Obligațiile ce derivă din aceste obiective revin autorităților locale și tuturor generatorilor de deșeuri, inclusiv populației. De aceea, rolul primarilor este să transmită comunităților pe care le conduc că protejarea mediului nu este o opțiune, ci un principiu de viață. Proiectul “Orașul Reciclării” este o formă creativă de a-i susține în această direcție și invit toate primăriile să lupte pentru orașul lor și pentru un viitor sustenabil, în care toate deșeurile generate ajung la reciclare și nu la depozitare.” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

,,Deșeurile și gestiunea lor sunt o prioritate dar și o provocare, obligația reducerii cu 15% a deșeurilor depozitate fiind o misiune dificilă a autorităților locale, dar nu imposibilă. Eficiența în domeniul serviciilor publice nu poate exista decât prin implicare, obiective comune și strategii pe termen lung. Iar rolul nostru, al primarilor, este să acționăm în această direcție, urmărind, desigur, interesul comunității pe care o conducem. De aceea, felicit inițiativa Eco-Rom Ambalaje de a continua acest proiect de succes și a susține implicarea primăriilor participante într-o competiție în care câștigătorii sunt, de fapt, cetățenii.” a declarat Tudor Pendiuc, Președintele Asociației Municipiilor din România.

Cele 32 de municipalități înscrise în competiție însumează peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizația a demarat primele proiecte pilot de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, în parteneriat cu autoritatea locală și operatorii de salubritate desemnați, în anul 2005. În timp, a dezvoltat un model de parteneriat care condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil în peste 450 localități. Investițiile cumulate, constând în infrastructură de colectare separată pusă la dispoziția populației (containere colorate și saci pentru fiecare tip de material: hârtie, sticlă, plastic și metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.

În prezent, 370 de containere destinate colectării separate a deșeurilor de ambalaje sunt puse la dispoziția populației Municipiului Sfântu Gheorghe printr-un parteneriat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și societatea de salubritate S.C. TEGA SA.

Competiția „Orașul Reciclării” este realizată în colaborare cu Asociația Municipiilor din România și cu  Institutul pentru Politici Publice și promovată de Administrație.ro și Domnuleprimar.ro.

Mai multe detalii despre ediția a doua a competiției „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.


 

Cinema Arta din Sfântu Gheorghe se bucură de o popularitate constantă
24.01.2025

Anul trecut, aproape 43.000 de spectatori au participat la peste 2.200 de proiecții de filme

Finanțare nerambursabilă fără contribuție proprie pentru panouri fotovoltaice și baterii solare
17.01.2025

Programul RepowerEU vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce costurile cu energia prin instalarea de panouri solare.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
15.01.2025

Programul va fi acelaşi ca în anii trecuţi, adică de la ora 9 la 21 în weekend, vinerea de la 15 la 21, iar de luni până joi de la 15 la 20.

Burse acordate studenţilor din anii terminali, ediţia 2025
13.01.2025

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 7 februarie

Primăria Sfântu Gheorghe a relansat programul „Dăm valoare rablei tale”
09.01.2025

Din 13 ianuarie, locuitorii pot depune dosarele pentru a primi 3.000 de lei în schimbul maşinii vechi