ro
 

Se poate solicita ajutorul pentru încălzirea locuinţei

11.11.2013

La fel ca şi în anii precedenţi, şi în acest an, în Sfântu Gheorghe, solicitările pentru ajutorul de încălzire a locuinţei sunt primite şi operate de către Direcţia de Dezvoltare Comunitară. Din cele spuse de domnul director Tankó Vilmos, instituţia de pe strada Erege este căutată zilnic de 80 – 100 de persoane. Anul acesta, şi cei care încălzesc locuinţa cu ajutorul curentului electric pot solicita ajutor, dar numărul cererilor depuse până acum în acest sens este mic.

 - În primul rând trebuie menţionat faptul că, pot beneficia de acest sprijin doar familiile şi persoanele singure ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei – a subliniat domnul director.

Dar aceasta nu este singura condiţie sine qua non, tot aici se putându-se enumera şi următoarele: dacă solicitantul are un alt apartament, dar are un teren intravilan cu suprafaţa mai mare de o mie de metri pătraţi în zonă urbană, şi 2 mii de metri pătraţi în zonă rurală.

Domnul director Tankó Vilmos este de părere că noul regulament îngreunează acceptarea cererilor, regulament conform căruia persoanele care au în proprietate autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, nu pot  beneficia de ajutor de încălzire. Totodată, depozitele bancare cu valori mai mari de 3.000 de lei, reprezintă motiv de refuz al cererii.

- În acest an pot solicita ajutor şi cei care încălzesc locuinţele cu ajutorul curentului electric, dar numărul solicitărilor este nesemnificativ – a declarat domnul director. Cererile pot fi depuse de aproximativ două săptămâni, până acum fiind aduse în jur de o mie de dosare, iar experienţa anilor precedenţi arată că numărul va creşte până la 3000 – 3500 de solicitări, în schimb, datorită faptului că cei care au maşini mai tinere de zece ani nu vor putea beneficia de ajutor de încălzire, numărul solicitanţilor va putea scădea.

Pentru a solicita ajutorul de încălzire, doritorii trebuie să depună la dosar următoarele acte: cererea de 11 pagini, ultima factură de gaz sau de electricitate. Componenţa familiei poate fi dovedită prin copiile următoarelor acte – act de identitate pentru fiecare membru major al familiei, certificat de naştere al copiilor.

Dovada venitului pentru fiecare membru al familiei: cupon de pensie, adeverinţă de salariu cu venitul net (aceasta trebuie să cuprindă toate sporurile, bonuri de masă etc), în unele cazuri este nevoie de certificate fiscale eliberate de Administraţia Finanţelor Publice, dovada alocaţiei pentru copii (cupon poştal, extras de cont). Pentru elevii care au împlinit vârsta de 18 ani, e necesară adeverinţă de la şcoală, iar pentru studenţi, certificat fiscal.

Este important ca pe factură şi pe actul de identitate al solicitantului să figureze aceeaşi adresă, motiv pentru care, dovada domiciliului (reşedinţei) se face prin documente oficiale.

De asemenea, documentaţia mai trebuie să cuprindă şi adeverinţă pentru terenurile agricole, eliberată de către Primărie, Compartimentul de Registrul Agricol, pentru fiecare persoană majoră din familie, copia documentelor justificate ale proprietăţilor, copie după actul de dobândire al locuinţei (contract de vânzare – cumpărare), şi copie după talonul autoturismului.

Pentru cei care folosesc gazele naturale pentru încălzire, şi venitul net pe membru de familie nu depăşeşte 155 de lei, cuantumul ajutorului este de 262 de lei, pentru un venit pe membru de familie cuprins între 155,1 – 210 lei, ajutorul este de 190 de lei, şi pentru un venit pe membru de familie cuprins între 210,1 – 260 de lei, ajutorul este de 150 de lei. Pentru solicitanţii care folosesc lemne de foc pentru încălzirea locuinţei, cuantumul ajutorului este cuprins între 54 de lei – sumă maximă şi 16 lei – sumă minimă.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.