ro
 

Chocofest s-a bucurat de succes

02.10.2013

Cel mai dulce festival al Ţinutului Secuiesc, „Chocofest – Dulce Secuime” a luat sfârşit. La sfârşitul săptămânii trecute, din Grădina Muzeului Naţional Secuiesc curgea ciocolata de peste tot, pe alocuri chiar în adevăratul sens al cuvântului. Festivalul care s-a născut la iniţiativa şi după ideea Fabricii de Ciocolată „Choco Pack” îşi are locul, fără îndoială, în rândul festivalurilor din oraşul nostru, iar organizatorii – Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Covasna, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna vor organiza şi anul viitor festivalul de ciocolată.

Chocofest, organizat pentru prima oară, s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, astfel organizatorii au reuşit să creeze un eveniment deosebit pentru copii şi pentru familii.  Atracţiile festivalului au fost concursul de preparat ciocolata de casă şi realizarea de statui din ciocolată. La concursul de preparat ciocolată de casă s-au prezentat şapte echipe, câştigătoare fiind desemnată echipa care a făcut ciocolată de casă cu numele „Csoki Csillag”. Crearea de statui a întâmpinat anumite obstacole, dar în final s-a reuşit finalizarea operei de artă, de către  sculptorul Éltes Barna, acesta realizând creaţia dintr-un bloc de ciocolată de 250 de kg. Standurile şi programele de pe scena amplasată în grădina muzeului au atras foarte mulţi vizitatori, numărul acestora fiind estimat la opt mii.

La festival au participat fabrici de ciocolată din Ţinutul Secuiesc, dar şi de peste hotare, un musafir special fiind societatea Szerencsi Bonbon. Aceasta a adus atât produse deja binecunoscute, cât şi produse noi - „Azték”, iar pentru a fi cât mai impresionant, au adus spre prezentare şi un cap de aztec de 110 kg, care a fost amplasat în cortul lor. Iubitorii de ciocolată au putut gusta şi specialităţile societăţii  Bakos Marcipán din Ungaria, unde standul era inundat de bunătăţi de ciocolată – căpşuni uscaţi, biscuiţi, alune şi multe altele îmbrăcate în ciocolată. Pe lângă toate acestea, participanţii la festival au mai putut cumpăra şi bunătăţile de la Zsanna Manna, produsele firmei  Nestlé, Choco Me şi  Windoor din Delniţa. Firma Enis a venit la târg cu binecunoscuta ei ciocolata de casă, iar Bertis a venit în grădina muzeului cu produsele ei de patiserie, cu torturile încântătoare şi cu delicioasa ei ciocolată de casă.

Dintre toate, cea mai activă echipă a fost cea a societăţii Choco Pack din Sfântu Gheorghe, aceasta prezentându-şi produsele la mai multe standuri, lansând şi noua gamă de produse „Pădurea de Aur”. Deoarece ciocolăţile noi şi-au găsit repede stăpân, a fost timp şi de prezentarea procesului de fabricare a acestora. În atelierul Choco Pack se putea vedea în permanenţă cum se toarnă formele de ciocolată – iar Moş Crăciun-ii nereuşiţi erau oferiţi copiilor, spre degustare. În partea superioară a grădinii muzeului, copiii puteau orna turtă dulce, puteau cumpăra din fântâna arteziană de ciocolată şi din Chokebab.

În vestibulul Muzeului Naţional Secuiesc se putea vedea prezentarea întregii istorii a fabricării ciocolatei maghiare şi internaţionale, cât şi cele mai bune desene ale copiilor. De asemenea, doritorii s-au putut minuna de colecţiile impresionante de ambalaje de ciocolată ale lui Sánta Lajos, Csongvai Árpád şi Asztalos Enikő, iar în sala Bartók Béla erau difuzate filme cu teme dulci.

În ciuda faptului că ciocolata nu este un produs specific zonei noastre, în perioada 27 – 29 septembrie s-a demonstrat faptul că acest eveniment îşi are locul în rândul celorlalte festivaluri, iar numărul vizitatorilor şi feed-back-urile primite demonstrează că Chocofest s-a bucurat de  succes.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.