ro
 

Studiu despre Őrkő

07.10.2013

Cetăţenii romi au fost luaţi în evidenţă

La solicitarea Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Institutul Naţional pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj Napoca, a realizat, în perioada 6 – 9 august, un recensământ al  populaţiei şi gospodăriilor din cartierul Őrkő. În urma acestei evaluări globale realizate, au ieşit la lumină lipsurile acestui cartier.

Domnul primar Antal Árpád a spus că Primăria doreşte, în anii următori, să construiască o politică publică legată de acest cartier al romilor în aşa fel încât să poată avea la dispoziţie  şi să fie furnizate toate informaţiile despre această comunitate.
Sociologul institutului, domnul Kiss Tamás, a declarat că scopul acestei anchete a fost acela de a încerca înregistrarea tuturor gospodăriilor şi persoanelor din zonă. O singură gospodărie a refuzat să răspundă.


Foto: Henning János

În cartierul Őrkő sunt 432 de gospodării şi 1828 de persoane locuiesc în acea zonă a oraşului. În medie, într-o gospodărie trăiesc 4,21 de persoane, iar la Sfântu Gheorghe, media este de 2,79. Doar 5,1 % din persoanele de acolo au acces la apa potabilă, 22%  din populaţia recensată nu este conectată la electricitate, şi numai 2,5% din aceştia au WC. 14 persoane au autovehicule, şi 9 familii au conectat internetul.

Peste 35% din populaţia din Őrkő trăieşte într-o sărăcie cumplită, căci aici, în aceste gospodării, venitul mediu per persoană este de sub 70 de lei. Aproape 100% din persoanele anchetate este vorbitoare de limbă maghiară, dar o mare problemă o reprezintă proporţia copiilor care frecventează şcoala, căci copiii de etnie romă încep studiile mai târziu, iar la vârsta de 12 – 13 ani, marea majoritate nu mai continuă studiile, renunţând la şcoală. La ora actuală, sunt 59 de copii în clase pregătitoare, 64 de copii în clasa I, 56 în clasa a II-a, dar clasa a VIII-a o frecventează doar 10 copii. Un procent de 42% din locuitorii acestui cartier nu ştie să scrie şi să citească şi doar 91 de persoane au locuri de muncă. 34%  din cei intervievaţi ar accepta orice loc de muncă, iar 31,3% ar accepta şi posturi de făcut curăţenie.

Comunitatea din Őrkő este una închisă, neexistând „emigranţi ” sau „imigranţi”. Din punctul de vedere al primarului, aceasta este o problemă care ar trebui rezolvată la nivel naţional, ar trebui găsite soluţii şi adoptate legi.

- Este evident că nevoile financiare şi materiale pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii, şi pentru a aduce această comunitate la un nivel de trai decent depăşesc cu mult posibilităţile municipalităţii – a declarat primarul  Antal Árpád. El este de părere că ar trebui elaborat un proiect integrat care să aibă patru elemente:  învăţământ, sănătate, piaţa forţei de muncă şi condiţii de trai. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, în cadrul noului Program Operativ Regional vor fi anunţate noi axe care vizează sprijinirea celor aflaţi în situaţii defavorizate. Municipalitatea va depune proiecte care vor avea drept scop îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care trăiesc în sărăcie.
 

Descarcă rezumatul studiului
 


Foto: Henning János

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.