ro
 

Festival Internaţional de Dans Tradiţional şi Târg de Toamnă 2013

17.09.2013

La sfâşitul săptămânii (21-22 septembrie), Sfântu Gheorghe va fi pentru a doua oară, gazda Festivalului Internaţional de Dans Tradiţional şi a Târgului de Toamnă. Şi în acest an, în centrul oraşului vor avea loc numeroase activităţi de atelier pentru păstrarea datinilor, concerte  de muzică tradiţională şi folk, prezentări de specialităţi gastronomice, standuri de degustare a vinului, nenumărate programe pentru copii şi expoziţie de apă minerală.

Şi anul acesta, organizatorul Festivalului de Dans este Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. Spectacolele şi serile folk vor avea loc în zilele de vineri şi sâmbătă. Locuitorii oraşului nostru vor avea posibilitatea să vadă dansuri tradiţionale din Croaţia, Moldova, dar vor urca pe scenă şi formaţii ale minorităţilor de la noi din ţară (greci, tătari, turci).

În data de 20 septembrie, vineri seara, va avea loc şi seara dansului internaţional, şi împreună cu ansamblurile locale şi cele invitate, organizatorii aşteaptă opt formaţii.

După spectacolul de sâmbătă, va avea loc prezentarea porturilor tradiţionale, fiecare ansamblu prezentându-şi costumul popular, iar seara toată lumea este aşteptată la seara dansului, unde cei mai curajoşi vor avea posibilitatea să-şi însuşească câţiva paşi ai dansului tradiţional din Croaţia.  Parteneri în organizarea evenimentului sunt Consiliul Judeţean Covasna şi Biroul de Relaţii Interetnice.

Târgul de Toamnă se desfăşoară în perioada 21 – 22 septembrie. Sâmbătă seara va avea loc concertul formaţiei Nadara, formată din muzicieni transilvăneni, aceasta cântând muzică ţigănească, iar un lucru interesant este acela că vocalistul formaţiei este de origine franceză. Până acum, formaţia a cântat în numeroase oraşe mari ale lumii. Organizatorii cred că va fi un concert foarte ritmat, iar celor care, până acum nu le plăcea muzica ţigănească, cu siguranţă le va plăcea de acum înainte. Tot sâmbăta, parte a programului „Muzică altundeva”, în cursul după-amiezii, va urca pe scenă şi cunoscuta formaţie Fabatka. Duminică seara va cânta formaţia din Ungaria „Muzsikás”, iar înainte de aceasta, trupa Codex pregăteşte o experienţă foarte interesantă; membrii formaţiei vor îmbina muzica veche cu cea folclorică şi o vor îmbogăţi cu o prezentare dansantă.
La ediţia din acest an, organizatorii încearcă să acorde o atenţie sporită recoltei de toamnă, astfel că, şi acum va fi organizat, în cadrul Târgului de Toamnă, Festivalul Dovlecilor: astfel, din această legumă, se vor prepara tot felul de specialităţi, de la chifteluţe până la compot de dovleci.

Deoarece toamna se leagă foarte strâns de culesul viţei de vie, nu vor putea lipsi nici vinurile: podgorii din România şi Ungaria aşteaptă iubitorii vinului la o degustare. Pentru cei mici, sâmbătă va avea loc teatru de păpuşi, aceştia fiind aşteptaţi cu numeroase activităţi, jocuri şi concursuri de perspicacitate. şi acum vor putea colecţiona puncte, iar în schimbul acestora, vor putea primi amintiri de la târg. O noutate a acestui an este faptul că cei mici, dar nu numai, vor putea să devină, pentru o perioadă de timp, fotografi cu ajutorul unei minicamere. Toma şi echipa lui, sosiţi tocmai din Ungaria, îi aşteaptă pe pe toţi cu activităţi şi jocuri de târg distractive. În cadrul Zilelor Patrimoniului Cultural, va avea loc şi o expoziţie cu degustare de ape minerale, şi expoziţie de etichete. În organizarea SVESZ, în iurtă vor fi pregătite şi mâncăruri tradiţionale locale. Până acum, la târg s-au prezentat deja mai mulţi meşteri artizani şi producători decât anul trecut, aproape o sută, astfel că se promite o ofertă foarte bogată şi diversificată. Programul detaliat al Târgului va fi disponibil în cursul acestei săptămâni.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.