ro
 

Se îmbunătăţesc serviciile sociale

27.08.2013

„Cine este cinstit, este sprijinit şi de Primărie”

Despre o aşezare şi despre comunitatea acelei aşezări se pot stabili o multitudine de însuşiri şi trăsături în baza modului în care tratează problemele lor sociale, şi cum operează sistemele sociale.

În ultimii ani, în Sfântu Gheorghe am putut observa o avansare spectaculoasă în acest domeniu, iar despre noutăţile care aparţin de sfera socială din municipiu a vorbit domnul viceprimar Tischler Ferenc.

La solicitarea noastră, domnul viceprimar a vorbit despre trei teme sociale importante, cu impact pozitiv.
S-a aflat că persoanele care locuiesc în blocul social din strada Lunca Oltului au fost evaluate, iar primii cinci locatari care şi-au plătit la timp chiria modică, s-au comportat într-un mod exemplar în comunitate, şi care nu au avut probleme cu poliţia, s-au mutat în locuinţele sociale de pe strada Stadionului.

Este o schimbare majoră pentru aceste familii, căci în comparaţie cu locuinţele de pe strada Lunca Oltului, care au o cameră şi bucătărie, noile locuinţe pot avea chiar şi trei camere, cu baie proprie.

– Cheile le-am predat acum o săptămână, pentru a putea demara pregătirea locuinţelor şi în cursul săptămânii să se poată muta familiile în cauză. Din păcate, în strada Lunca Oltului sunt numeroase probleme, şi nu ne putem permite ca acest imobil să ajungă în situaţia în care a ajuns şi fostul Sing Sing – a spus domnul Tischler, subliniind faptul că această mutare este un gest cu valoare de mesaj, prin aceasta dorind să demonstreze faptul că merită să te conformezi regulilor comunitare, şi pe această treaptă a scării sociale: cine se străduieşte şi este cinstit şi responsabil, acela este ajutat şi de Primărie.

O altă ştire nouă este aceea că au demarat lucrările la imobilul de pe strada Kós Károly, care va găzdui creşa oraşului, municipalitatea predând terenul contractantului responsabil cu lucrările de reabilitare.


 

– În  scurt timp vom avea o clădire impozantă unde va funcţiona creşa cu care toţi ne vom putea mândri. Şi până acum am avut creşă în oraş, dar am fost nevoiţi să facem reorganizări. Există cerere, căci părinţii, după cei doi ani de concediu de creştere a copilului trebuie să se reîntoarcă la serviciu, iar grădiniţele primesc copiii de la vârsta de 3 ani, iar foarte mulţi nu-şi permit dădacă. Am avut probleme şi plângeri legate de vechea creşă, până acum nu a fost tratată ca o problemă prioritară, dar această situaţie se schimbă, şi ne grăbim să oferim servicii de calitate mult mai bună – a formulat optimist domnul viceprimar.

Tot în cadrul acestei discuţii s-a vorbit şi despre faptul că, deşi municipalitatea a redeschis adăpostul de noapte de numai două luni, în acest scurt timp au existat deja foarte multe feedback-uri pozitive. Aşezământul funcţionează deja cu implicarea a şaptesprezece voluntari, unde cei lipsiţi de adăpost sunt examinaţi zilnic de specialişti din sistemul sanitar.

– Am multe experienţe pozitive. Nu cu mult timp în urmă, la iniţiativa persoanelor fără adăpost, am dus în adăpost cărţi obţinute din donaţii -  au fost persoane care, după mai multe decenii, au reluat cărţi în mână şi au început să citească plini de entuziasm. Ne-am gândit să amenajăm o bibliotecă permanentă în Adăpostul de noapte -  a spus Tischler, subliniind faptul că au reuşit să găsească şi loc de muncă pentru persoanele fără adăpost, fiind deja în discuţie patru locuri de muncă.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.