ro
 

Oraşul cu consum scăzut de energie

07.08.2013

Scopul este diminuarea emisiilor de dioxid de carbon

În anul 2011, Sfântu Gheorghe a aderat la Asociaţia Primarilor la propunerea Uniunii Europene, parte a proiectului Surse de Energie Regenerabilă, scopul căruia este acela ca până în anul 2020 – faţă de 1990 – emisiile de dioxid de carbon ale aşezărilor urbane să se diminueze cu 20%, iar pe lângă asta, o prioritate este aceea ca eficienţa energetică să crească cu 20%.

Acest lucru presupune responsabilităţi, şi a fost nevoie de elaborarea unui plan pentru a ajunge la rezultatele scontate, iar acest lucru este foarte important de realizat, deoarece fără acesta nu se poate aplica pentru anumite proiecte din ciclul comunitar care începe în anul 2014. Proiectul pentru Sfântu Gheorghe a fost realizat de o societate din Braşov. Din datele culese în anul 2008 au reieşit indicatorii care arată cât consumă instituţiile culturale, de învăţământ, sportive şi administrative subordonate Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe din tipurile de energie (electrică, gaz, apă), şi s-au făcut măsurători şi la parcurile auto ale acestor instituţii, aici fiind inclus şi parcul auto al societăţii de transport în comun. S-au realizat şi calcule estimative cu privire la numărul autoturismelor din oraş, a intensităţii circulaţiei de tranzit, şi ce efect au acestea asupra mediului înconjurător. Totodată s-au realizat estimări şi cu privire la starea clădirilor, a uşilor şi a ferestrelor, a pereţilor, a stării structurilor acoperişurilor, toate acestea pentru a stabili pierderile de energie. Documentaţia a fost finalizată anul acesta în luna aprilie  , fiind adoptată de Consiliul Local în cadrul şedinţei din data de 30 mai.

În baza acestor indicatori, scopul este acela ca până în 2020, Sfântu Gheorghe să diminueze emisia de dioxid de carbon cu 20%. În timpul analizei, au fost evaluate cinci categorii: clădirile instituţiilor subordonate Primăriei, iluminatul intern al acestora – căci este demonstrat faptul că iluminatul necorespunzător al spaţiilor interne, al birourilor are efect dăunător asupra sănătăţii, şi angajaţii se pot simţi obosiţi. De asemenea, a fost analizat şi iluminatul public stradal şi al spaţiilor publice, dar totuşi, cel mai important element este acela de a optimiza circulaţia cu autovehicule, aici fiind inclusă şi schimbarea parcului de autobuze al societăţii de transport în comun, căci acesta este unul din cele mai mari surse de dioxid de carbon. În studiu mai este menţionat şi faptul că proiectul declarat câştigător al construirii parcului fotovoltaic va asigura iluminatul intern al instituţiilor subordonate Primăriei, dar şi iluminatul public stradal şi al spaţiilor publice  , oferind un anumit grad de  independenţă energetică municipiului reşedinţă de judeţ.

Primăria plănuieşte să realizeze şi să elaboreze mai multe proiecte integrate, în cadrul următorului ciclu de proiecte europene, acestea servind, de exemplu, la reabilitarea completă a şcolilor, pentru ca şi în aceste instituţii, pierderile de energie să fie minime.


 
Foto: Vargyasi Levente

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.