ro
 

S-a aşezat piatra de temelie a complexului de locuinţe pentru medici

25.07.2013

Fundaţia Studium are ca scop sprijinirea învăţământului de stat în limba maghiară din Târgu Mureş, precum şi crearea unui mediu stimulativ pentru rămânerea în ţară a tinerilor medici. În Sfântu Gheorghe, locuinţele de serviciu pentru medici vor fi construite în cadrul proiectului lansat în acest sens, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”. Depunerea pietrei de temelie a acestor locuinţe a avut loc într-un cadru festiv în data de 23 iulie, în grădina instituţiei de sănătate amintită.

Evenimentul a fost deschis de Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna care, salutându-i pe cei prezenţi, a subliniat: „În judeţul Covasna punem bazele unei construcţii care semnifică un progres, deoarece şi în perioada austerităţii generale am găsit modalitatea de a asigura reînnoirea pentru angajaţii din domeniul sănătăţii, de a efectua o investiţie care este aducătoare de beneficii şi care este rezultatul colaborării comune.” În legătură cu proiectul iniţiat de dr. Vass Levente, vicepreşedintele Fundaţiei Studium, Tamás Sándor a spus că în Sfântu Gheorghe vor să construiască locuinţe de serviciu similare cu cele din Târgu Mureş. În judeţ condiţiile necesare sunt asigurate şi, pe lângă dezvoltarea spitalului şi a serviciului de ambulanţă, principala noastră sarcină este să-i convingem cadrele de specialitate, medicii în special, să se întoarcă acasă.

Németh Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, fiind unul dintre sponsorii programului, în cuvântul său a subliniat două probleme care vor afecta pe termen lung dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe: depunerea pietrei de temelie a complexului de locuinţe pentru medici, respectiv deschiderea unei filiale cu două secţii, agronomie şi silvicultură, a Universităţii Sapientia.


Foto: Henning János


Secretarul de stat a comparat aceste năzuinţe cu un traseu al alpiniştilor care, în opinia sa, se află în tabăra de bază după multă muncă şi planificare prealabilă, dar pentru atingerea obiectivului propus este nevoie de multe eforturi susţinute. În continuare, Németh Zsolt i-a asigurat pe cei prezenţi că Guvernul Ungariei va sprijini realizarea acestui proiect. „A sosit momentul în care trebuie să obţinem rezultate concrete atât în domeniul educaţiei, a sănătăţii, cât şi în alte sectoare. Să sperăm că vom avea medici maghiar. Dar pentru aceasta este indispensabilă existenţa locurilor de muncă, a familiei şi a căminului, pentru că, în lipsa acestora, va continua să persiste problema existentă în patria mamă şi în România, cea a migraţiei medicilor” – a spus Németh Zsolt.

„Cel care construieşte o casă, clădeşte viitorul!” – cu aceste cuvinte şi-a început discursul festiv Répás Zsuzsanna, subsecretar de stat, responsabil cu politica naţionala în cadrul Guvernului ungar. În opinia sa, maghiarii sunt capabili să se unească, să clădească viitorul, acest eveniment fiind un bun exemplu pentru aceasta. „Am convingerea că locuinţa şi comunitatea noastră vor rezista la testul timpului, pentru că unitatea pe care se bazează şi din care se clădeşte este ca o stâncă: este puternică, care poate fi fundamentul casei, al credinţei şi al viitorului, atât în Ţinutul Secuiesc cât şi în patria mamă” – a subliniat Répás Zsuzsanna, adăugând că nu-i indiferent dacă în regiune, peste câteva decenii, vor exista sau nu medici maghiar, ceea ce se poate realiza doar prin menţinerea comunităţii maghiare şi prin păstrarea posibilităţii de a învăţa în limba maternă.
 
Dr. Vass Levente, vicepreşedintele curatoriului Fundaţiei Studium a adresat mulţumiri sponsorilor şi tuturor celor care au avut încredere în realizarea proiectului, totodată exprimându-şi speranţa că locuinţele de serviciu pentru medici vor fi construite cât mai curând.

După discursuri, sponsorii proiectului au aşezat pietrele de temelie pentru complexul de locuinţele de serviciu pentru medici, pietre gravate provenite de pe străzile municipiului Târgu Mureş, după care a urmat slujba de binecuvântare oficiată de Kató Béla, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului.

Lucrările de construcţie vor fi demarate în curând pe terenul intravilan de 3000 de metri pătraţi din Sfântu Gheorghe. Planificată pentru 2014, clădirea care este proiectată să aibă două etaje, va sta la dispoziţia solicitanţilor cu trei apartamente cu două camere și trei cu o cameră, iar locatarii vor avea dreptul să stea aici doar patru ani.
 

(Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna)

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.