ro
 

S-a predat Centrul pentru persoane fără adăpost

01.07.2013

Săptămâna trecută, refugiul pentru persoane fără adăpost amenajat în Căminul Social din Cartierul Ciucului şi-a deschis porţile. Centrul pentru persoane fără adăpost amenajat pe două etaje, administrat de Serviciul de Ajutor Maltez, poate găzdui şaizeci de femei şi tot atâţia bărbaţi, pe noapte. Cu timpul, aici va fi doar centru de adăpost pentru femei, iar pentru bărbaţi se va căuta o locaţie diferită.

- În ultimii ani am dezvoltat strategii sociale pentru Sfântu Gheorghe, iar unul din pilonii de bază este acela de a preda o parte din serviciile sociale unor organizaţii civile. Suntem convinşi că asociaţiile care funcţionează la noi în oraş vor putea îndeplini aceste sarcini importante cu mai multă eficienţă – a declarat, de la faţa locului, domnul primar Antal Árpád.

Acesta este primul pas, când o organizaţie civilă preia de la municipalitate un serviciu social, lucru care doreşte a fi extins în anii următori, ajungându-se, peste câţiva ani, în situaţia în care toate astfel de activităţi şi servicii sociale să fie transferate organizaţiilor, bisericilor. Problemele sociale ale municipalităţii sunt gestionate, de un an de zile, de domnul viceprimar Tischler Ferenc. Dumnealui a menţionat faptul că toate cazurile vor fi tratate cu exigenţă maximă.

- Pe cele două etaje sunt montate camere de înregistrat, siguranţa fiind foarte importantă. Dorim să creăm servicii centrate pe individ, iar scopul nostru este acela ca acest centru să nu fie un simplu adăpost de noapte, ci punem un accent deosebit şi pe interacţiune, iar pentru a realiza acest lucru, cei mai buni parteneri sunt bisericile, şi acele organizaţii civile care s-au înfiinţat tocmai pentru a se ocupa de astfel de cazuri şi situaţii – a mai adăugat domnul viceprimar. Licitaţia de la începutul anului a fost câştigată de Serviciul de Ajutor Maltez.

Cei care vin la centru vor sufla în fiolă, căci persoanelor aflate în stare de ebrietate nu  li se va permită să intre, iar primul lucru pe care îl vor face cei care vin aici va fi să facă duş, vor fi evaluaţi de un asistent social, vor fi supuşi examenului medical şi vor avea discuţii cu un psiholog. Sosirea la centru se poate face seara între orele 19,00 – 21,00, iar dimineaţa la ora 8,00 trebuie părăsită clădirea.    

Până acum, Serviciul de Ajutor Maltez din România gestionează trei astfel de instituţii în ţară, iar cea din Sfântu Gheorghe va fi a patra. Municipalitatea doreşte să desfiinţeze căminul social din Cartierul Ciucului, fapt ce s-a realizat în proporţie de 55%, în clădire mai locuind 43 de familii.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.