ro
 

Vizită în Turcia

25.06.2013

Oraşul Tekirdag a organizat cea de-a 49-a ediţie a celei mai prestigioase sărbători a regiunii, „Festivalul Cireşelor”. Capitala de provincie cu peste 140 de mii de locuitori este foarte dezvoltată, iar ritmul alert de dezvoltare economică este decisiv în partea europeană a Turciei. Politica de prietenie cu maghiarii este legendară, acesta fiind una din destinaţiile turistice preferate ale acestora. Conducerea oraşului consideră importantă menţinerea legăturii nu numai cu maghiarii care trăiesc pe teritoriul Ungariei, ci şi crearea de legături cu populaţia maghiară care trăieşte în zonele învecinate. Ziua Maghiarilor este deja, de 11 ani, parte integrantă a acestui festival, unde în acest an, alături de oraşele înfrăţite, şi Sfântu Gheorghe a fost invitat.

La concursul internaţional de dans „Cireaşa de Aur”, regiunea noastră a fost reprezentată de 9 elevi ai Liceului Mikes Kelemen.  În delegaţia oficială au fost desemnaţi şi doi profesori ai şcolii,  doamna profesor Bandi Zita şi domnul profesor Szőts Dániel, cât şi reprezentantul Consiliului Local, domnul consilier Zsigmond József, acesta fiind şeful delegaţiei.

La festivalul care a fost organizat în perioada 12 – 17 iunie, reprezentantul delegaţiei oficiale a fost primit de primarul oraşului Tekirdag, domnul  Dr. Adem Dalgic, care anul acesta a primit Medalia  Statului Ungar „Áder János”, pentru activitatea sa de promovare a prieteniei turco – ungare,  de Guvernatorul Provinciei Tekirdag, domnul  Ali Yerlikaya, de Ambasadorul Ungariei în Turcia, domnul Dr. Hóvári János, de către Consulul General Onorific, domnul  Erdogan Erken, de către Consului Şef al Ungariei la Istambul, domnul Kiss Gábor şi de către reprezentanţii administraţiei publice locale ai oraşului.

Ziua de 15 iunie a început cu festivitatea de depunere a coroanelor, cu discursul domnului ambasador, Dr  Hóvári János, şi a domnului primar  Dr. Adem Dalgic. După acestea a cântat   Erőss Réka – eleva Liceului Mikes Kelemen.

Directorul general al Muzeului Naţional al Ungariei, domnul  Dr. Csorba László, domnul  Ali Kabul – director de muzeu, reprezentanţii Guvernului Ungar, reprezentanţii Consiliului Provinciei şi oraşului Tekirdag, reprezentanţii oraşelor înfrăţite cu acesta,  Kecskemét şi Sárospatak, cât şi şeful delegaţiei oficiale a Municipiului Sfântu Gheorghe au depus coroane la  Muzeul Rákóczi, la statuia lui  Rákóczi Ferenc al II-lea, şi la stâlpul funerar din lemn sculptat al lui Mikes Kelemen. Încheierea festivităţii a avut loc în Parcul Memorial „Mikes Kelemen”, acesta fiind unul nu demult amenajat. Parcul este cunoscut pentru faptul că aici s-a arborat steagul secuiesc, pentru prima oară în lume, la aceeaşi înălţime cu steagul oficial al unui alt stat, şi chiar şi în ziua de azi, cele două steaguri flutură unul lângă celălalt asupra reliefului Mikes. Aici au avut loc alte depuneri de coroane, unde delegaţia oraşului nostru a aşezat coroane cu panglici secuieşti, după care a urmat discursul domnului consilier  Zsigmond József, ocazie cu care a adus omagii memoriei celebrului om născut în judeţul Covasna. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnurilor maghiar, secuiesc şi turc, toate cele trei realizându-se cu onoruri militare.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.