ro
 

Plimbări virtuale printre animale sălbatice

19.05.2013

La Sfântu Gheorghe  va avea loc deschiderea oficială a Expoziţiei de Vânătoare a Ţinutului Secuiesc: imobilul reabilitat al Casei Bene va fi locaţia care va găzdui Muzeul Vânătoresc. Proiectul de reabilitare a Casei Bene a fost parte integrantă a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, a cărui prioritate a fost reabilitarea clădirilor monument şi includerea acestora în circuitul turistic. Expoziţia va putea fi vizitată începând cu data de 21 mai, de marţi până sâmbătă între orele 10,00 – 17,00 şi duminică între orele 10,00 – 14,00.

Expoziţia de Vânătoare a Ţinutului Secuiesc, care va putea fi văzută la Sfântu Gheorghe, are ca scop prezentarea bogăţiilor speciilor sălbatice din Carpaţi şi din alte zone, promovarea şi conservarea culturii vânătoreşti, cât şi distribuirea/furnizarea de cunoştinţe legate de modul de conservare a speciilor sălbatice. Expoziţia de Vânătoare a Ţinutului Secuiesc, prezintă obiceiurile şi tradiţiile de vânătoare ale zonei, descriind spaţiul nostru şi abundenţa faunei Carpaţilor de Curbură. Această expoziţie aduce în plin plan vânătorii care trăiesc în ţinutul Secuiesc, prezentând trofeele obţinute, piei, animale împăiate, diplomele trofeelor câştigătoare, Ordine de Merit, echipamente de vânătoare şi nu în ultimul rând, fotografii care evocă personalităţi importante şi amintiri ale unor vânători din trecut. Trofeele din Curbura Carpaţilor au fost prezentate la expoziţii prestigioase din întreaga lume şi au câştigat premii şi medalii importante în Budapesta, Plovdiv şi în multe alte locuri. Toate acestea se întâmplă conform standardelor zilelor noastre, într-un mod pretenţios, utilizându-se o tehnologie modernă.

Colecţiile prezentate sunt structurate tematic. Publicul este aşteptat cu o dioramă a Carpaţilor de Curbură, sală africană, sală a trofeelor neîntregite, cameră de vânătoare, bârlog de urşi,  şi alte lucruri interesante. De asemenea, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, va exista posibilitate de distracţie prin utilizarea terenului de vânătoare virtual.

Expoziţia de Vânătoare a ţinutului Secuiesc este prima ocazie cu care vor fi prezentate cele mai valoroase trofee ale faunei noastre deosebit de bogate. Diversitatea animalelor este prezentată în mediul lor natural, de diorama Carpaţilor de Curbură, unde vizitatorii vor putea face cunoştinţă cu locuitorii pădurilor din jurul nostru prin exponatele realizate în mărime naturală.
Mândria expoziţiei este trofeul ursului brun, acesta aflându-se pe locul III în clasamentul mondial, cât şi trofeul cerbului de la Comandău, care este cel mai mare trofeu de cerb al tuturor timpurilor, din zona noastră.  În camera de vânătoare, vizitatorii pot cunoaşte forma de viaţă a vânătorilor, cu amintiri, poze, echipamente de vânătoare, şi alte obiecte care se leagă strâns de vânătoare. Într-o altă sală, vizitatorii se pot minuna de bogăţia faunei Savanei Africane, în diorama africană putându-se vedea lei şi bivoli africani în mărime naturală. Tot aici se poate vedea singurul bârlog realizat în mărime naturală, unde un urs tocmai se pregăteşte de hibernare. În holul bârlogului, vizitatorii pot face cunoştinţă cu obiceiurile de viaţă le acestui animal sălbatic, cât şi schelete străvechi descoperite în urma săpăturilor. Informaţii suplimentare despre personajele dioramei se pot obţine din dispozitivele cu touch-screen.

Fondatorul Expoziţiei de Vânătoare a ţinutului Secuiesc este Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, iar operatorul responsabil cu funcţionarea lui este Asociaţia Vadon. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Muzeului Castel Helikon din Keszthely, sub îndrumarea profesională a domnului director Tóth Csaba. Copiile documentelor arhivate provin din Arhivele Naţionale din Sfântu Gheorghe.



 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.