ro
 

Plimbări virtuale printre animale sălbatice

19.05.2013

La Sfântu Gheorghe  va avea loc deschiderea oficială a Expoziţiei de Vânătoare a Ţinutului Secuiesc: imobilul reabilitat al Casei Bene va fi locaţia care va găzdui Muzeul Vânătoresc. Proiectul de reabilitare a Casei Bene a fost parte integrantă a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, a cărui prioritate a fost reabilitarea clădirilor monument şi includerea acestora în circuitul turistic. Expoziţia va putea fi vizitată începând cu data de 21 mai, de marţi până sâmbătă între orele 10,00 – 17,00 şi duminică între orele 10,00 – 14,00.

Expoziţia de Vânătoare a Ţinutului Secuiesc, care va putea fi văzută la Sfântu Gheorghe, are ca scop prezentarea bogăţiilor speciilor sălbatice din Carpaţi şi din alte zone, promovarea şi conservarea culturii vânătoreşti, cât şi distribuirea/furnizarea de cunoştinţe legate de modul de conservare a speciilor sălbatice. Expoziţia de Vânătoare a Ţinutului Secuiesc, prezintă obiceiurile şi tradiţiile de vânătoare ale zonei, descriind spaţiul nostru şi abundenţa faunei Carpaţilor de Curbură. Această expoziţie aduce în plin plan vânătorii care trăiesc în ţinutul Secuiesc, prezentând trofeele obţinute, piei, animale împăiate, diplomele trofeelor câştigătoare, Ordine de Merit, echipamente de vânătoare şi nu în ultimul rând, fotografii care evocă personalităţi importante şi amintiri ale unor vânători din trecut. Trofeele din Curbura Carpaţilor au fost prezentate la expoziţii prestigioase din întreaga lume şi au câştigat premii şi medalii importante în Budapesta, Plovdiv şi în multe alte locuri. Toate acestea se întâmplă conform standardelor zilelor noastre, într-un mod pretenţios, utilizându-se o tehnologie modernă.

Colecţiile prezentate sunt structurate tematic. Publicul este aşteptat cu o dioramă a Carpaţilor de Curbură, sală africană, sală a trofeelor neîntregite, cameră de vânătoare, bârlog de urşi,  şi alte lucruri interesante. De asemenea, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, va exista posibilitate de distracţie prin utilizarea terenului de vânătoare virtual.

Expoziţia de Vânătoare a ţinutului Secuiesc este prima ocazie cu care vor fi prezentate cele mai valoroase trofee ale faunei noastre deosebit de bogate. Diversitatea animalelor este prezentată în mediul lor natural, de diorama Carpaţilor de Curbură, unde vizitatorii vor putea face cunoştinţă cu locuitorii pădurilor din jurul nostru prin exponatele realizate în mărime naturală.
Mândria expoziţiei este trofeul ursului brun, acesta aflându-se pe locul III în clasamentul mondial, cât şi trofeul cerbului de la Comandău, care este cel mai mare trofeu de cerb al tuturor timpurilor, din zona noastră.  În camera de vânătoare, vizitatorii pot cunoaşte forma de viaţă a vânătorilor, cu amintiri, poze, echipamente de vânătoare, şi alte obiecte care se leagă strâns de vânătoare. Într-o altă sală, vizitatorii se pot minuna de bogăţia faunei Savanei Africane, în diorama africană putându-se vedea lei şi bivoli africani în mărime naturală. Tot aici se poate vedea singurul bârlog realizat în mărime naturală, unde un urs tocmai se pregăteşte de hibernare. În holul bârlogului, vizitatorii pot face cunoştinţă cu obiceiurile de viaţă le acestui animal sălbatic, cât şi schelete străvechi descoperite în urma săpăturilor. Informaţii suplimentare despre personajele dioramei se pot obţine din dispozitivele cu touch-screen.

Fondatorul Expoziţiei de Vânătoare a ţinutului Secuiesc este Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, iar operatorul responsabil cu funcţionarea lui este Asociaţia Vadon. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul Muzeului Castel Helikon din Keszthely, sub îndrumarea profesională a domnului director Tóth Csaba. Copiile documentelor arhivate provin din Arhivele Naţionale din Sfântu Gheorghe.



 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.