ro
 

Acțiune unitară a Ținutului Secuiesc în proiectul „Capitala Culturală a Europei”

19.04.2013

Și Târgu Mureș se alătură proiectului Ținutul Secuiesc – Capitala Culturală a Europei – a anunțat în cadrul conferinței de presă de joi primarul Antal Árpád András, care a prezentat reprezentanților mass media expunerea de motive ale județelor și orașelor care sprijină această inițiativă. După cum știți, în 2021 una dintre capitalele culturale ale Europei va fi în România, iar în urma inițiativei venite din partea sferei civile, Sfântu Gheorghe a asumat aplicarea pentru acest titlu în numele Ținutului Secuiesc. Expunerea de motive a fost semnată de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, cel din Gheorgheni, Mezei János, din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor și primarul din Sovata, Péter Ferenc.

„Mă bucură faptul că Târgu Mureș a răspuns pozitiv, completând astfel această iniţiativă, pentru că până acum am simțit lipsa colaborării cu Târgu Mureș. Acest proiect este un prilej de a demonstra că putem gândi împreună într-un domeniu foarte important, în domeniul culturii” – spune Antal Árpád András, menționând că în opinia sa primarul din Târgu Mureș a realizat faptul că orașul pe care îl conduce poate ieşi în evidenţă dacă se alătură regiunii Ținutului Secuiesc, în caz contrar va rămâne în umbra municipiului Cluj Napoca.

Expunerea de motive prezintă acele aspecte pentru care regiunea merită titlul de „Capitală Culturală a Europei”, accentuând faptul că, cultura secuiască are aspecte proprii marcante inclusiv în cadrul marii familii a culturii maghiare universale, și astfel este o cultură unică în Europa. Secuii și-au păstrat identitatea, unitatea de-alungul secolelor, iar modul de viață bazat pe respectul față de tradiții, gândirea tipic secuiască pe care o cunoaștem din proverbe și zicători poate reprezenta un exemplu istoric pentru o Europă care se confruntă cu o criză de identitate și cu o permanentă căutare a rădăcinilor. Ținutul Secuiesc nu este doar purtător de cultură, ci și creator al culturii, scrierea pe răboj este unică în Europa, tezaurul de povești, legende, dansuri și cântece populare este de o bogăție inestimabilă, meșterii populari creează produse de nivel mondial, de la vasele de lut din Corund, până la obiectele țesute sau creațiile culinare ale pricepuților bucătari. Bogățiile naturale ale Ținutului Secuiesc fac din această regiune nestemata Transilvaniei: munții, lacurile, salina, sau băile cu apă minerală constituie atracții turistice cu mare potențial. Pe marginea relației secui-maghiari din mijlocul țării se poate discuta deschis și la obiect despre întrebările legate de comunitățile străvechi din Europa, dând un nou avânt recunoașterii și salvării maghiarilor ceangăi, şi pot fi abordate problemele legate de relația româno-maghiară, sau cea a comunității rome. 

Potrivit inițiatorilor, proiectul „Capitala Culturală a Europei” este o ocazie bună pentru a lucra la acele strategii, care vor defini Ținutul Secuiesc în perioada următoare, toate acestea vor fi analizate în context european, și astfel identitatea regională secuiască va fi determinată în context european.

Semnatarii expunerii de motive subliniază că fără implicarea activă a locuitorilor Ținutului Secuiesc, și a celor care au locuit în trecut aici, aplicarea pentru titlul de capitală culturală rămâne visul prea puținelor persoane. Cauza Ținutului Secuiesc – iar în context larg, cauza întregii comunități maghiare din Transilvania – este o problemă națională, astfel roagă toți cetățenii să  se alăture pentru a o face împreună o cauză europeană!

EXPUNERE DE MOTIVE
 


 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.