ro
 

Se renovează Cinematograful Arta

18.04.2013

Reabilitarea clădirii cinematografului costă 1,2 milioane de euro

Se înregistrează progrese în ceea ce priveşte renovarea Cinematografului Arta. În cadrul şedinţei extraordinare de săptămâna trecută, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, domnul Antal Árpád a spus că sunt finalizate studiile de fezabilitate în ceea ce priveşte reabilitarea clădirii. Aici  îşi va desfăşura activitatea Teatrul Andrei Mureşanu şi vor fi amenajate şi două săli de cinema.
- Conform studiilor preliminare, cheltuielile de renovare se estimează a fi în jurul valorii de 1,2 milioane de euro. În buget este stipulată suma necesară pregătirii proiectelor tehnice, şi am încrederea că într-o lună şi jumătate putem demara procedura de achiziţii publice şi sper să primim sprijin financiar pentru aceste lucrări şi de la bugetul central – a menţionat edilul oraşului, la prezentarea proiectului de hotărâre. Conform planurilor, această investiţie atât de importantă pentru oraş va fi finalizată în doi ani. Sala tip studio a trupei româneşti de teatru se proiectează a avea peste o sută de locuri, aici fiind şi sediul instituţiei, iar cele două săli de cinema vor avea fiecare câte optzeci de locuri, publicul putându-se bucura şi de proiecţii de filme în 3D.

După o perioadă de mai mulţi ani de procese şi litigii, încep lucrările de renovare la una din clădirile de cinema din Sfântu Gheorghe, la Cinematograful Arta. Construirea imobilului a fost finalizată în 1968, dar ultima proiecţie de film a avut loc acum aproape zece ani. La vremea respectivă se putea merge la film doar în timpul zilei, căci în timpul serii, locaţia era deja amenajată pentru loc de distracţie. Iniţial, imobilul era închiriat de un om de afaceri din Braşov, în schimb, după ce legea care stipula clar că imobilele cinematografelor trebuie să treacă de la Centrul Naţional al Cinematografiei, în administrarea autorităţilor publice locale, chiriaşul nu a mai plătit nimic oraşului. Imobilul a putut fi preluat de municipalitate cu un an în urmă.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, oraşul a fost nevoit să demareze acţiunea de executare silită împotriva Casei de Cultură a Sindicatelor, datorită datoriei acumulate de peste 500.000 de lei, astfel instituţiile culturale din oraş pot să-şi desfăşoare activitatea destul de greu, motiv pentru care este foarte important să se clarifice soarta imobilului. La ora actuală, atât trupa maghiară, cât şi cea română de teatru funcţionează în clădirea Teatrului  Tamási Áron, iar în noua sală studio îşi desfăşoară activitatea Ansamblul de Dansuri  Háromszék, cât şi Teatrul de Mişcare Studio M.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.