ro
 

Tratare eficientă a efectelor migraţiei

09.11.2012

În cadrul conferinţei de presă organizată la mijlocul săptămânii, în sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, specialiştii participanţi la proiectul internaţional SEEMIG – Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe – au încercat să atragă atenţia asupra necesităţii conlucrării şi colaborării autorităţilor publice locale cu instituţiile de cercetare demografică.

Participanţii la conferinţă au prezentat implicarea României în proiectul SEEMIG - Tratarea Efectelor Migraţiei în Europa de Sud-Est, cât şi rezultatele preconizate a fi obţinute în urma colaborării. În total, participă unsprezece ţări, douăzeci şi opt de instituţii partenere, patru institute naţionale de statistică (Institutul Naţional de Statistică din România nu a acceptat participarea la proiect), trei universităţi, şapte consilii locale şi judeţene, cât şi agenţii de dezvoltare şi două Ministere de Interne – cea austriacă şi cea maghiară.

Contractul de colaborare a fost semnat în luna mai, perioada de desfăşurare a proiectului este de 30 de luni, acesta finalizându-se la sfârşitul lunii noiembrie 2014. bugetul total al proiectului este de 3,25 milioane de euro. Aportul propriu este de 2%, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului contribuind cu 13%, iar diferenţa de 85% este acoperită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Horváth István, preşedintele  Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, leader-ul proiectului SEEMIG a spus: „ideea de bază este obţinerea cunoştinţelor, datelor şi informaţiilor referitoare la migraţia populaţiei, şi la prognozele transformărilor viitoare ale acesteia, astfel ca autorităţi ale administraţiei publice locale (consiliile locale şi judeţene) se pot pregăti pentru consecinţele acestori factori, fiind capabile să găsească şi soluţii.” - elementul decisiv în proiectul SEEMIG este acela de a aduce sfera academică în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale.

Primul obiectiv propus este acela de a se realiza căile de transfer ale informaţiilor şi datelor, urmând a se rezolva şi problema schimbului de experienţă între autorităţi ale administraţiei publice locale.

Domnul Antal Árpád, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe a spus că această criză economică poate fi, până la urmă, şi o şansă, căci cel care poate, ştiinţific, să-şi pună mai bine bazele unei activităţi, e posibil ca pe timp de criză să se dezvolte mai bine decât un oraş al unei regiuni dezvoltate din punct de vedere economic. Edilul oraşului a mai subliniat şi faptul că, în cadrul acestui proiect se va înfiinţa şi Institutul de Statistică al Ţinutului Secuiesc, sarcinile acestuia fiind să facă cunoscute datele despre regiune, descrierea anuală a publicaţiilor despre regiune, prezentarea evoluţiei demografice, căci în baza acestor date şi evoluţii, mediul economic va fi capabil să facă planuri de viitor.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.