ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

Un teatru şi două săli de cinematograf

10.04.2012

S-au finalizat proiectele clădirii cinematografului din Sfântu Gheorghe, care acum două săptămâni a fost retrocedată  după mai mulţi ani de procese. Totuşi cea mai importantă ştire este aceea că în imobilul care a fost eliberat, Teatrul Andrei Mureşanu, la sfârşitul anului, îşi va primi spectatorii cu o nouă scenă, iar iubitorii de filme vor putea viziona cele mai noi producţii în două săli de proiecţie cinematografică.

Sztakics Éva, doamna viceprimar al oraşului Sfântu Gheorghe, şi Horaţiu Mihaiu, directorul teatrului românesc, în conferinţa de presă comună au prezentat proiectele referitoare la clădirea Cinematografului Arta. Doamna Sztakics ne-a spus că marţi clădirea a fost cedată Teatrului Andrei Mureşanu şi în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local, teatrul poate începe amenajările, pot începe şi repetiţiile, pentru că una din marile probleme ale instituţiilor culturale din oraş nu este numai lipsa sălilor de spectacol -, ci şi a sălilor de repetiţii.

Doamna viceprimar a mai declarat în acelaşi timp că, odată cu achiziţia imobilului, spaţiul cultural al oraşului s-a mărit cu încă o sală, deoarece în conformitate cu înţelegerea făcută, sala va putea fi folosită şi de Studio M, de Formaţia de dansuri Háromszék sau chiar de trupa Teatrului Tamási Áron, aşa cum cei de la teatrul românesc au folosit sălile de spectacole  ale altor instituţii.
- Este în curs de finalizare studiul de fezabilitate  al clădirii, care este finanţat de către Consiliul Local, clădirea va a fi împărţită în două, într-o parte urmând să-şi desfăşoare activitatea Teatrul Andrei Mureşanu iar în cealaltă vor funcţiona sălile de cinematograf – a declarat Sztakics Éva. Pentru cinematograf vor fi amenajate două săli mai mici, una cu 96 iar cealaltă cu 81 de locuri. Doamna viceprimar a justificat funcţionarea celor două săli de cinema prin faptul că vor putea fi vizionate două filme în acelaşi timp, aşa mai mulţi spectatori vor putea fi atraşi către cinematograf, cinema care va funcţiona într-un  parteneriat între Consiliul Local şi o firmă specializată.

Domnul Antal Árpád, primarul oraşului, într-o declaraţie anterioară a spus că ar dori să se rezolve ca filmele să poată fi vizionate şi în tehnologie 3D. Doamna Sztakics Éva a explicat în acelaşi timp că, probabil, procesele cu firma care a asigurat funcţionarea discotecii vor continua, dar a fost un pas uriaş că s-a reuşit reprimirea imobilului prin evacuare, lucrurile rămase au fost transportate şi pot începe lucrările de transformare în imobil. Şi domnul director Horaţiu Mihaiu s-a declarat mulţumit că după 25 de ani şi secţia română a teatrului va avea nu numai un sediu propriu, aşa rezolvându-se şi problema aglomerării din sălile de spectacole, ci şi depozite proprii pentru decoruri, recuzită, depozite care până acum erau împărţite cu cei de la secţia maghiară. Pentru noua sală de spectacole, proiectul prevede o capacitate de 100-120 de locuri, dar spaţiul va putea fi oricând modificat şi scena fiind mobilă. În conformitate cu proiectele existente, şi parcarea din faţa clădirii va fi renovată de către Consiliul Local.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.