ro
 
Sâmbătă, 27. Aprilie 2024.

Numărătoarea inversă a început: mai sunt 24 de zile până la Zilele Sfântu Gheorghe

28.03.2012

Programul a fost finalizat: organizatorii promit cel mai bogat program de până acum, Zilele Sfântu Gheorghe din acest an având cel mai puternic impact. Biletele pentru spectacolele din săptămâna culturală au fost puse în vânzare şi se pot procura la Biroul de Organizare şi Coordonare Evenimente Culturale. Va revine Curtea cu vinuri care s-a bucurat de un real succes anul trecut, şi vor fi prezentări ale specificului bucătăriei maghiare. Pagina de web a evenimentului, realizată bilingv, este deja funcţională - www.zilelesfantugheorghe.sfantugheorgheinfo.ro, aceasta fiind şi portal de ştiri pe întreaga durată a evenimentului. Doritorii vor putea alege din cele peste 250 de programe.

Directorul de programe, domnul Dancs Zsolt şi directorul festivalului, domnul  Grubisics Levente, în conferinţa de presă organizată împreună cu domnul Mădălin Guruianu, coordonatorul programelor româneşti, au dat detalii despre obiectivele atinse până acum în ceea ce priveşte organizarea, şi au vorbit şi despre programul festivalului. Domnul Grubisics Levente a declarat că în acest an caietul de programe al evenimentului va ajunge mai repede pe standuri, şi în ciuda faptului că programul va putea fi văzut în mai multe locuri publice, caietul de programe merită să fie cumpărat cu doi lei, deoarece conţine şi tombolă. Premiul din acest an constă într-o excursie pentru două persoane în Turcia, în valoare de 1.400 de euro. Caietul de programe va fi tipărit în 5.000 de exemplare, acesta putând fi cumpărat de pe standurile partenerilor şi mai apoi şi de la Biroul de Imagine al Primăriei.


Foto: Henning János


Programe, nu numai pentru vorbitorii de limba română


Domnul Mădălin Guruianu, coordonatorul evenimentelor culturale româneşti ale festivalului a schiţat cele mai importante programe româneşti, care, evident nu ţintesc numai vorbitorii de limba română. În data de 23 aprilie, în sala Gábor Áron a Bibliotecii Judeţene Bod Péter, va avea loc spectacolul  Teatrului Andrei Mureşanu, „Norway. Today”- piesa lui Igor Bauersima, acesta fiind urmat de discuţii cu creatorii, fiind prezent şi traducătorul  Victor Scoradet.

Publicul îl va putea vedea pe renumitul actor român – Horaţiu Mălăiele, în data de 26 aprilie. Domnul Guruianu a subliniat în mod deosebit spectacolul formaţiei din Întorsura Buzăului -  Youvennis Group, care va avea loc pe scena B.

Cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni va organiza Ziua porţilor deschise cu programe pentru copii, cei interesaţi fiind aşteptaţi cu multe activităţi organizate în ateliere meşteşugăreşti şi de artizanat.

Şi în acest an va fi amplasat Cortul de Tineret „Pentru Comunitate” şi Hárit, unde vor fi organizate concerte, karaoke, bibliotecă vie, diferite întâlniri şi reuniuni publice, şi multe alte activităţi comune.

Vine  Mága Zoltán, dar şi marele povestitor

Şi în acest an, organizatorii au acordat o atenţie deosebită şi programelor pentru copii. Aşa cum au anunţat şi mai devreme, va veni Formaţia Alma, dar spectacolul se va ţine în centru, probabil la Casa de Cultură, şi nu în Biserica „Krisztus Király”, cum a fost anunţat.

Spre bucuria copiilor, va veni la Sfântu Gheorghe şi povestitorul  premiat cu premiul „Kossuth”-  Berecz András. Acesta va spune poveşti marţi, în data de 24 aprilie, de la ora 18,00, în sala mare a Teatrului  „Tamási Áron”.

În săptămâna culturală, joi – 26 aprilie, la Biserica Krisztus Király va avea loc concertul marelui violonist Mága Zoltán, care soseşte cu orchestra de cameră formată din cinci membri. Melomanii vor putea asculta Bach, Mozart, Vivaldi, Erkel, Liszt, dar şi multe alte piese clasice.

În perioada 27 – 29 aprilie, programele Grădinii Culturale se vor desfăşura sub tema muzicii jazz, blues şi muzică internaţională. În ziua jazz-ului, vor urca pe scenă Session Jazz Band, a St. George Quintet, a Free Connection – din Sfântu Gheorghe şi Szőke Nikoletta Quartet din Budapesta. Sâmbătă, blues-ul va fi serbat prin urcarea pe scenă a formaţiilor Exit Blues Band, Séta a Kacsámmal, Blúz Bend din Sfântu Gheorghe, de Rares Totu Blues Trio din Bucureşti şi de Borsodi Blue Trio din Békéscsaba. Ziua de duminică este cea a muzicii internaţionale, urcând pe scenă: Mácsafej, Impro-Víziók 2.2, Jedam, Fabula Rasa şi Szirtes Edina „Mókus”, cât şi Makám.

În grădina muzeului vor fi prezenţi 12 viticultori din Ungaria şi România, pentru a face funcţională atât de populara Curte a vinurilor. Ca şi noutate, tot aici va fi amenajat şi „Hanul Paprika”, un restaurant care va prezenta specialităţile culinare a opt regiuni ungureşti, aici gurmanzii putând gusta şi preparatele tradiţionale.
 
Pâinea de 100 de kilograme

În acest an, Brutăria Diószegi va face o pâine de casă cu cartofi de 100 kg, şi nu 50 de kg, ca anul trecut. În cadrul zilei porţilor deschise, copiii vor putea încerca coacerea pâinicilor, şi oricine poate urmări procedeul de coacere a pâinilor. Pâinea de 100 de kg va fi prezentată publicului în data de 29 aprilie, duminică la ora 11,00, la scena B, urmând să fie sfinţită, iar cu începere de la ora 11,30, tot aici va avea loc slujba ecumenică cu participarea bisericilor creştine. 

Organizatorii ştiu că sunt mai multe excursii organizate: cel puţin 2 – 3 autobuze vor sosi la Zilele Sfântu Gheorghe, viticultorii maghiari participând la festival, iar pe site-ul formaţiei Omega se poate citi că fanii acesteia se pregătesc de excursie la Sfântu Gheorghe.

Lista participanţilor la Zilele Sfântu Gheorghe mai este completată cu trupa  4 For Dance, Vad Fruttik, Maszkura şi Tücsökraj, Katapult, Szabó Előd şi Titán, cât şi trupa care aniversează jubileumul de 25 de ani, Role, câştigătorul de la „Csillag Születik” -  László Attila, cât şi Varga Miklós cu concertul  „Időgép”.

Dancs Zsolt, directorul de programe a subliniat faptul că, în acest an, nu va fi niciun concert playback, singurele ocazii unde vor folosi sonorizare semi – live vor fi acolo unde nu se poate rezolva altfel, din punct de vedere tehnic. Din cele spuse de el, calitatea muzicii a fost pusă în prim plan.

La cea de-a XXI-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe, organizatorii vor să dărâme recordul în ceea ce priveşte numărul vizitatorilor. Dacă se va reuşi doborârea recordului, vor urmări cei din balon, de aici făcându-se fotografii şi se va evalua numărul vizitatorilor de la târgul organizat la sfârşitul de săptămână. Dacă din punct de vedere tehnic se va reuşi, evenimentele vor putea fi urmărite live – a subliniat directorul festivalului, Grubisics Levente.

De 21 de ani, Zilele Sfântu Gheorghe sunt organizate şi susţinute financiar de Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie