ro
 

Pentru un mediu mai curat

19.03.2012

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a demarat în acest an un program pentru cetăţenii care locuiesc în blocuri, pentru ca în perioada de primăvară şi vară, spaţiile verzi dintre clădiri să fie mai îngrijite şi mai bogate în plante. În legătură cu acest program am stat de vorbă cu Managerul oraşului, domnul Czimbalmos Kozma Csaba.

- Motivul pentru care s-a născut Hotărârea Consiliului Local este acela de a îmbunătăţi imaginea cartierelor de blocuri, pentru confortul locuitorilor din zonele respective – a declarat domnul Czimbalmos Kozma Csaba. Acesta a mai adăugat şi faptul că şi până acum, municipalitatea a acordat o atenţie deosebită înfrumuseţării şi aranjării acestor zone, dar nu în această formă, şi nu printr-o astfel de organizare, pe care o doresc anul acesta. Programul nu este gândit pentru asociaţiile de locatari (fiind mai dificil să se găsească un numitor comun în cadrul asociaţiilor), ci proiectele de amenajare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi pot fi depuse de către scările de blocuri. Responsabilul de scară poate depune o cerere la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în care să fie menţionat şi acordul preşedintelui asociaţiei de locatari. Scările de bloc cu proiecte câştigătoare pot obţine articole pentru înfrumuseţarea spaţiilor verzi în valoare de maxim 1.500 de lei. Astfel de articole pot fi băncuţe – preţul este de 657lei/bucată, plante, arbuşti ornamentali – 10 lei/bucată, diferite flori – 2 lei/tulpină, tufişuri – 6 lei/bucată, seminţe pentru iarbă – 16 lei/kg, garduri vii – 27 lei/metru liniar, putându-se solicita şi pământ special pentru spaţii verzi, preţul acestuia fiind de 60lei/mc.
-Pentru ca scările de bloc să primească mobilierul de grădină, sau plantele, 20% din suma de 1.500 de lei, deci 300 de lei trebuie să fie aport propriu. După plata acestei sume la casieria oraşului, vor primi articolele solicitate în cuantum de 1.200 de lei – a mai adăugat Managerul oraşului. Conform planurilor, acest program va fi demarat în fiecare an, proiectele trebuind depuse până la data de 15 martie. Deoarece în acest an decizia s-a luat cu puţină întârziere, proiectele se pot depune până la data de 31 martie.

Czimbalmos-Kozma Csaba atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care scările de bloc solicită băncuţe, acestea să anexeze la cerere şi acordul locatarilor deoarece au fost cazuri în care seara se adunau tinerii în jurul acestor băncuţe şi deranjau locatarii.

-Am avut şi cazuri în care locatarii au solicitat plante, arbuşti, tufişuri, acestea stând în pivniţele de bloc săptămâni la rând, deoarece nu era timp, nu erau oameni, nu erau lopeţi, şi aşa mai departe să le planteze, iar dacă erau plantate într-un final, nu mai supravieţuiau din cauza întârzierilor. Acesta este motivul pentru care trebuie organizată foarte bine această activitate – a mai adăugat domnul Czimbalmos.

Plantele sunt asigurate de Serele oraşului, pentru acest program  fiind alocată suma de 100.000 de lei, iar dacă cererea este mare, la rectificarea bugetului se vor mai aloca bani.

Regulamentul programului

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.