Pentru un mediu mai curat
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a demarat în acest an un program pentru cetăţenii care locuiesc în blocuri, pentru ca în perioada de primăvară şi vară, spaţiile verzi dintre clădiri să fie mai îngrijite şi mai bogate în plante. În legătură cu acest program am stat de vorbă cu Managerul oraşului, domnul Czimbalmos Kozma Csaba.
- Motivul pentru care s-a născut Hotărârea Consiliului Local este acela de a îmbunătăţi imaginea cartierelor de blocuri, pentru confortul locuitorilor din zonele respective – a declarat domnul Czimbalmos Kozma Csaba. Acesta a mai adăugat şi faptul că şi până acum, municipalitatea a acordat o atenţie deosebită înfrumuseţării şi aranjării acestor zone, dar nu în această formă, şi nu printr-o astfel de organizare, pe care o doresc anul acesta. Programul nu este gândit pentru asociaţiile de locatari (fiind mai dificil să se găsească un numitor comun în cadrul asociaţiilor), ci proiectele de amenajare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi pot fi depuse de către scările de blocuri. Responsabilul de scară poate depune o cerere la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în care să fie menţionat şi acordul preşedintelui asociaţiei de locatari. Scările de bloc cu proiecte câştigătoare pot obţine articole pentru înfrumuseţarea spaţiilor verzi în valoare de maxim 1.500 de lei. Astfel de articole pot fi băncuţe – preţul este de 657lei/bucată, plante, arbuşti ornamentali – 10 lei/bucată, diferite flori – 2 lei/tulpină, tufişuri – 6 lei/bucată, seminţe pentru iarbă – 16 lei/kg, garduri vii – 27 lei/metru liniar, putându-se solicita şi pământ special pentru spaţii verzi, preţul acestuia fiind de 60lei/mc.
-Pentru ca scările de bloc să primească mobilierul de grădină, sau plantele, 20% din suma de 1.500 de lei, deci 300 de lei trebuie să fie aport propriu. După plata acestei sume la casieria oraşului, vor primi articolele solicitate în cuantum de 1.200 de lei – a mai adăugat Managerul oraşului. Conform planurilor, acest program va fi demarat în fiecare an, proiectele trebuind depuse până la data de 15 martie. Deoarece în acest an decizia s-a luat cu puţină întârziere, proiectele se pot depune până la data de 31 martie.
Czimbalmos-Kozma Csaba atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care scările de bloc solicită băncuţe, acestea să anexeze la cerere şi acordul locatarilor deoarece au fost cazuri în care seara se adunau tinerii în jurul acestor băncuţe şi deranjau locatarii.
-Am avut şi cazuri în care locatarii au solicitat plante, arbuşti, tufişuri, acestea stând în pivniţele de bloc săptămâni la rând, deoarece nu era timp, nu erau oameni, nu erau lopeţi, şi aşa mai departe să le planteze, iar dacă erau plantate într-un final, nu mai supravieţuiau din cauza întârzierilor. Acesta este motivul pentru care trebuie organizată foarte bine această activitate – a mai adăugat domnul Czimbalmos.
Plantele sunt asigurate de Serele oraşului, pentru acest program fiind alocată suma de 100.000 de lei, iar dacă cererea este mare, la rectificarea bugetului se vor mai aloca bani.