ro
 

Puncte comune între Sfântu Gheorghe şi cea de-a 21-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe

14.03.2012

În urmă cu trei ani, organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au anunţat că acest festival va fi sărbătoarea întâlnirilor. Scopul lor a fost să alcătuiască programe atractive care să-i ademenească acasă pe cei plecaţi în diferite colţuri ale lumii.

În continuare, festivalul Zilele Sfântu Gheorghe tot este sărbătoarea întâlnirilor. Dar de această dată ne întâlnim şi cu cei care şi-au valorificat succesul pe alte meleaguri, dar sunt mândri că sunt din Sfântu Gheorghe, din Ţinutul Trei Scaune. Se întorc acum în oraşul lor natal, arătând de ce sunt capabili, să întărească faptul că: Ţinutul Secuiesc, Ţinutul Trei Scaune a dat şi va da nume mari şi cu renume în lumea culturală internaţională.

În acest an, în primul rând, am luat în considerare invitarea acelor formaţii, producţii, din care fac parte şi artişti care se leagă cumva de Sfântu Gheorghe sau zonă – a afirmat directorul de programe Dancs Zsolt. Lista talentelor va fi deschisă cu concertul de gală al Orchestrei Georgius şi Corului Vox Humana, care vor da startul festivalului – a continuat Dancs. Spectacolele teatrale ale săptămânii sunt colorate de spectacolul Noapte arabă, prezentat de Teatrul Honvéd din Ungaria, spectacol al cărui regizor este Zakariás Zalán, originar din Sfântu Gheorghe. În acelaşi timp, directorul artistic al teatrului este Győry András, fost actor al Teatrului Tamási Áron.

Am subliniat şi vom mai sublinia că ne pregătim cu un concert de muzică clasică de exceptie în acestă ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe – a declarat Grubisics Levente, directorul festivalului. Din Bazel, Elveţia, vom avea invitat cuartetul de viola gamba, care va concerta cu sonorităţi deosebite – a continuat Grubisics Levente. Viola gamba este un intrument cu coarde, care are şase corzi. Cei patru membri ai cuartetului sunt de naţionalităţi diferite, dar unul este născut în Sfântu Gheorghe, şi anume Salat Zakariás Soma. Tot cu un concert de muzică clasică se pregătesc şi profesorii Liceului de Artă Plugor Sándor, Könczey Kinga, Szélyes Margit és Krecht Emese.

Programul care s-a bucurat de foarte mare succes anul trecut, Grădina Culturală, anul acesta este susţinut de locuitori ai oraşului. Spectacolele deosebite de jazz, blues şi muzică internaţională vor fi oferite de Session Jazz Band, St. George Quintet, Free Connection, Szekler Band, Exit Blues Band, de Séta a Kacsámmal, Mácsafej, de formaţia Fabatka şi a Jedam din Sfântu Gheorghe. Nici de pe scenele mari din Piaţa Sfântu Gheorghe şi Piaţa Libertăţii nu vor lipsi artişti care au legătură cu zona noastră. Suntem foarte mândri că în acest an Întâlnirea Formaţiilor de Tineret din Trei Scaune se organizează în cadrul festivalului – a spus Grubisics Levente. După cum se ştie, toate formaţiile care s-au înscris sunt locale şi compuse din artişti tineri.

Dar lista talentelor încă nu se încheie aici. Pe scena B vor urca Tix-it împreună cu doamna profesoară Opra Monica, Prog. Organ împreună cu Kátay Judit, formaţia rock Crush, Waterlily’s Band, şi deja considerată veterană, formaţia Equinox, cu colaborarea lui Ráduly Botond Manó, Logofătu Diana şi Kertész Huba, toţi trei câştigători ai unor concursuri de descoperire de noi talente. Formaţia intitulată „muzică nebună irlandeză” Firkin, are şi ea în compoziţie un membru care are legături cu Sfântu Gheorghe. Rădăcinile dirijorului şi flautistului Péter János, din formaţia maghiară de renume european, sunt tot din oraşul nostru.

Pe scena A va urca trupa Taxi, al cărui chitarist bas este Kerezsi Csongor, cel care a mai cântat şi în trupele NemEz şi Equinox, şi în 2009 a avut şansa de a intra în acestă trupă. Senzaţia de anul trecut a muzicii de club, fondatorul formaţiei Stroke 69, Illyés Zsolt, este tot din reşedinţa de judeţ. Şlagărul lui, Beautiful Smile, a fost în toate topurile din toată lumea. La fel, trupa 4 For Dance, trupă îndrăgită de cei de la concursul „Se naşte o stea”, se mândreşte cu un membru care este originar din Târgu Secuiesc. Gál Sándor s-a născut în oraşul breslelor, acolo a şi copilărit, apoi împreună cu părinţii s-a mutat în oraşul Nyíregyháza, unde i-a cunoscut pe ceilalţi dansatori şi au format trupa 4 For Dance, cu care au câştigat şi un titlu de campioni mondiali.

Şi dacă tot am amintit de emisiunea „Se naşte o stea”, anul acesta va concerta şi câştigătorul de anul trecut László Attila, despre care mulţi nu ştiu că l-am avut ca invitat şi acum doi ani la Zilele Sfântu Gheorghe.

Zilele Oraşului vor deveni cu adevărat zilele locuitorilor lui, când aceştia vor simţi că sunt şi ei părtaşi la programe – a spus Dancs Zsolt, subliniind că în acest an abia va fi vreun locuitor al oraşului care să nu revadă pe scenă un cunoscut, o rudă, cu ocazia festivalului, având în vedere că vor fi prezentate şi spectacole ale şcolilor locale.

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.