ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

În 2012, Sfântu Gheorghe va fi capitala tineretului

21.02.2012

Seria de programe desfăşurate pe durata întregului an, sub denumirea de Capitala Culturală şi a Tineretului din Ţinutul Secuiesc, este organizată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu Consiliul Local. În cadrul conferinţei de presă de ieri, în prezenţa primarului Antal Árpád András, organizatorii au prezentat ideile proiectului şi programului, referitoare la tineret, idei aflate încă în stadiu de finalizare.

Veres-Nagy Tímea, iniţiatoarea şi în acelaşi timp purtătoarea de cuvânt a evenimentului, ne-a spus că pentru această iniţiativă s-au folosit de documentele care au alcătuit proiectul demarat încă din 2010, sub numele de Capitala Tineretului European, care nu a fost evaluat pozitiv. – Deoarece în Ţinutul Secuiesc Sfântu Gheorghe este oraşul cu cea mai largă ofertă culturală, concepţia de bază a acestei mobilizări a fost ca, pe lângă evenimentele culturale existente, să alcătuim un asemenea pachet de programe noi care să scoată şi mai pregnant  în evidenţă numele de capitală – ne-a împărtăşit Veres-Nagy Tímea.

Procesul de organizare este în desfăşurare, până acum organizatorii au discutat cu mulţi tineri, cu organizaţii de tineret, cu comitete de elevi, dar programul care se va desfăşura pe durata întregului an  nu este încă definitivat. Scheletul  evenimentului  este format din idei care au făcut parte din proiectul din 2010, idei care au fost implementate în proiectul din acest an.


Foto: Vargyasi Levente

Organizatorii ne-au dezvăluit câteva proiecte de program: se va organiza o bursă sportivă, al cărei scop este prezentarea ofertelor asociaţiilor sportive din Ţinutul Trei Scaune, în cadrul unei expoziţii în aer liber, unde vizitatorii pot încerca pe viu anumite ramuri sportive. În acelaşi timp, va fi şi o Întâlnire Internaţională a Dansurilor Populare, la care vor fi invitate grupuri de tineri dansatori din Europa, care vor fi găzduiţi de tineri din Sfântu Gheorghe.

Cei ce organizează Festivalul Muzicii Stradale din Sfântu Gheorghe participă şi la Festivalul de Muzică şi Dans Contemporan, vor fi organizate şi programe de protecţia mediului, concursuri între familii, vizitarea unor ferme agricole, cunoaşterea  unor ferme bio, împreună cu Junior Business Club. Se vor organiza şi proiecţii de filme în aer liber, partener fiind  Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK. Unul din ţelurile cele mai importante ale şirului de evenimente  este acela ca organizaţiile de tineret să înveţe să colaboreze fructuos, şi să se implice în proiecte şi tineri care nu sunt afiliaţi niciunei organizaţii.

Pe data de 3 martie, la Casa cu Arcade, se va inaugura  biroul care va purta numele de Centrul de Resurse al Tineretului. Domnul primar Antal Árpád ne-a spus că acest program este finanţat de către Consiliul Local cu 250. 000 lei, şi deoarece există şi câteva evenimente la nivel judeţean, şi Consiliul Judeţean va sprijini acest proiect. Pe lângă aceste sume, se bazează şi pe alte surse de finanţare, fiind gata până acum patru proiecte, iar până la sfârşitul lunii martie, încă cinci.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.