ro
 
Sâmbătă, 04. May 2024.

Bugetul Municipiului Sfântu Gheorghe pe anul 2012 este unul echilibrat

16.01.2012

Suma de bani din care se poate gospodări oraşul nostru este aproximativ la fel de mare ca cea de anul trecut, şi anume 90 de milioane de lei. Pe lângă investiţiile şi programele demarate, sunt incluse şi alte câteva articole în proiectul de buget pe anul 2012, care este supus dezbaterii publice şi care aşteaptă adoptarea în Consiliul Local. Despre noile articole care apar în buget, şi despre buget în general, ne-a vorbit domnul primar Antal Árpád András.

Primarul a menţionat, înainte de toate că din semnalele care există, municipalitatea va putea asigura cota parte a proiectelor care se află deja în derulare şi a celor care vor începe anul acesta. Singura excepţie este în cazul aportului pe care oraşul trebuie să-l asigure la proiectul realizat din fonduri comunitare, cel al Parcului Industrial de la Câmpul Frumos. În cazul acestei investiţii procentul nerambursabil de finanţare este de doar 50%. Edilul oraşului a mai adăugat şi faptul că discuţiile sunt în derulare cu diferite firme din Sfântu Gheorghe şi cu câţiva investitori din Europa de Vest în vederea folosirii oportunităţilor pe care le oferă acest parc industrial.

În ceea ce priveşte proiectele, se naşte un plus de nesiguranţă deoarece procentul care se poate solicita în avans a fost micşorat de Ministerul de Finanţe, cu 20%.

Investiţiile începute vor fi continuate, fiind formulate şi alte propuneri pentru noi proiecte. Printre acestea se numără şi cel legat de posibilitatea ca Sfântu Gheorghe să fie în anul 2012 Capitala de tineret  a Ţinutului Secuiesc, pentru acest scop fiind alocată suma de 500.000 de lei, iar din jumătatea acestei sume va fi finanţat Festivalul de Teatru Reflex.

Primarul Antal Árpád András a motivat această propunere prin faptul că, dacă Municipiul Sfântu Gheorghe nu a reuşit să câştige titlul de Capitala Europeană de Tineret din anul 2013, măcar o parte a acestui proiectelor planificate să fie realizate şi organizate, în această formă.

O sumă de bani semnificativă a fost alocată din buget pentru continuarea programului Sfântu Gheorghe – oraş verde. Primarul a spus că şi-ar dori ca anul acesta să fie finalizate lucrările la Parcul Memorial '56, la Piaţa Mihai Viteazul, şi să continue lucrările la amenajarea de noi parcuri, iar prin colaborarea cu Asociaţiile de Proprietari, să se lucreze la amenajarea spaţiilor verzi dintre blocuri.

O altă prioritate a Primăriei este modernizarea ştrandului orăşenesc, transformarea lui, proiect ce se realizează exclusiv din surse proprii.

Un lucru important de menţionat este acela că municipalitatea nu va recurge la împrumuturi pentru realizarea niciunui proiect, domnul primar menţionând şi faptul că au reuşit să achite şi împrumuturile mai vechi. Există un singur împrumut, cel obţinut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, din care se realizează modernizarea a 17 străzi.

Din calculele făcute, Primăria are la dispoziţie aproximativ suma de 90 de milioane de lei, pentru a se putea gospodări, dar experienţa a arătat că, până la sfârşitul anului, datorită diferitelor surse externe, bugetul poate depăşi chiar şi suma de 100 de milioane de lei.

Încasările proprii sunt estimate la 52 de milioane de lei – ca şi anul trecut.

Proiectul de buget poate fi studiat pe link-ul următor, iar până la data de 25 ianuarie există posibilitatea formulării unor păreri, observaţii şi propuneri.

 

Proiectul de buget al municipiului Sfântu Gheorghe pe anul 2012
 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.