Luni demarează acţiunea de alungare a ciorilor din Parcul Elisabeta
Luni – 17 octombrie, Asociaţia de protecţie a păsărilor Rara Avis va începe acţiunea de alungare a ciorilor din Parcul Elisabeta, din centru oraşului. Despre această acţiune şi despre antecedentele acesteia a vorbit preşedintele Asociaţiei, domnul Kelemen László.
Acţiunea demarată de asociaţia iubitorilor de păsări, de alungare a ciorilor, se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, echipamentul necesar fiind montat deja, acest echipament fiind compus din difuzoare şi din cinci stroboscopuri, aceste urmând a fi mişcate de către voluntarii asociaţiei, la îndrumarea responsabililor tehnici. Domnul Kelemen a declarat că această acţiune de alarmă se va desfăşura în zonele în care se adună cârduri mari de păsări pe timpul nopţii, pentru odihnă. Toată această acţiune va începe luni seara de la orele 22,00, şi se va desfăşura timp de o săptămână, iar pentru eficientizarea acesteia, municipalitatea va opri iluminatul public în parc şi în zonele învecinate, astfel creşte eficienţa alungării păsărilor prin efectele luminoase. Preşedintele a declarat că experienţa a demonstrat faptul că păsările sunt deranjate de lumina puternică şi de zgomotele respective, aşa că se aşteaptă ca această acţiune să fie cu efect. Nu poate fi exclusă nici varianta că păsările se vor muta în cartierele de locatari, caz în care se va continua această acţiune şi în aceste zone. Aceste păsări stau în Parcul Elisabeta în perioada octombrie – martie, iarna dispărând o perioadă de timp şi revenind în luna ianuarie, nedepunând ouă aici, motiv pentru care se speră să nu fie foarte ataşate de spaţiul lor din parc.
Această acţiune împotriva ciorilor este cu atât mai urgentă, cu cât mai multe exemplare au renunţat la migraţie (exemplarele rănite sau cele tinere), observându-se deja şi urme de cuiburi. Dacă aceste înaripate „îşi fac rezidenţa” aici, atunci expulzarea lor va fi mult mai dificilă.
Achiziţionarea echipamentului a fost acoperit de Consiliul Local. Cheltuielile totale ale acestei acţiuni se ridică la 4.500 de euro, şi vor participa în jur de 15 persoane. Acţiunile de alarmă pentru păsări se vor desfăşura periodic până în luna martie, împărţindu-se şi pliante, locuitorilor, pentru atenţionarea acestora.
În acelaşi timp, Kelemen a declarat că anul trecut şi în urmă cu doi ani Asociaţia aluat legătura cu o societate din Ungaria, specializată în alarme pentru păsări pentru a găsi soluţii, iniţiativă care s-a poticnit între timp, apoi au apelat la municipalitate care şi-a oferit sprijinul financiar.
În ultimul timp, numărul păsărilor s-a dublat, iar conform estimărilor acesta se ridică la aproximativ 20.000.