ro
 
Miercuri, 03. Iulie 2024.

Proiectul de reglementare a centrului aduce schimbări importante

11.10.2011

În şedinţa extraordinară de marţi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat proiectul de reglementare a centrului oraşului. Proiectul care conţine modificări de mari dimensiuni va aduce schimbări importante centrului oraşului. Despre acestea am întrebat-o pe doamna Birtalan Erzsébet Csilla, proiectant, care ne-a dezvăluit, în acelaşi timp, şi câteva detalii  din proiectul de urbanism.

Punctul central al proiectului îl reprezintă nucleul oraşului. Acesta este, practic, spaţiul în formă de triunghi, delimitat de Teatrul Tamási Áron şi blocul din faţa Magazinului Şugaş, spaţiu pe care Consiliul Local vrea să-l amenajeze ca pe un spaţiu pe care-l pot folosi locuitorii oraşului.

Stradă de promenadă în nucleul oraşului

Din cele spuse de doamna Birtalan am aflat că în acest perimetru, până acum, au fost curţi interioare şi clădiri dărăpănate, care au fost dărâmate în ceea mai mare parte, dar mai sunt multe de făcut. Conform proiectului, acest spaţiu va fi deschis şi va fi amenajat ca stradă de promenadă, unde îşi vor găsi loc  buticuri, în sensul bun al cuvântului, şi mai multe mici restaurante. Rolul principal al buticurilor ar fi acela de a acoperi pereţii vechi. Proiectantul ne-a spus că mai trebuie să aşteptăm până la inaugurare, deoarece abia acum a rezolvat Consiliul Local problemele juridice cu proprietarii de terenuri. În acelaşi timp au reuşit să golească şi zona din spatele Primăriei, care va fi apoi deschisă, pentru a asigura accesul către Magazinul Şugaş.
Tot în spiritul proiectului aprobat în cadrul şedinţei de marţi, circulaţia autovehicolelor pe tronsonul din faţa Teatrului Tamási Áron şi până la colţul străzii Mikó Imre va fi aproape aproape închisă, astfel că şi acest spaţiu ar face parte din strada de promenadă din faţa clădirii Bazarului. Aici o să-şi găsească loc un centru de informaţii şi un mic podiu. Proiectantul ne-a mai spus că proiectul mai conţine şi amenajarea a două garaje subterane, care se vor întinde şi sub ParculElisabeta. Parcările existente vor dispărea, bineînţeles. Pe promenadă, incluzând şi spaţiul din faţa teatrului, ar fi circulaţie fără trotuare. Doamna Birtalan a adăugat că aceasta ar însemna reducerea la minimum a circulaţiei vehicolelor.


Dezbateri publice în legătură cu proiectul de urbanism


Nu se pot da termene precise pentru inceperea modificărilor, pentru că este vorba în primul rând de bani, dar este important că au fost făcuţi deja primii paşi.
Doamna Birtalan ne-a mai spus în acelaşi timp că în zilele următoare va fi supus dezbaterii proiectul de urbanism valabil pe 10 ani, al capitalei de judeţ. Dânsa speră ca acest proiect să fie analizat şi de către locuitori, pentru că va aduce modificări serioase. În legătură cu acest proiect există o problemă, şi anume aceea că domeniul public al oraşului corespunde unei localităţi de 100.000 de locuitori, deci trebuie gândit foarte serios ce fel de dezvoltări de infrastructură vor fi proiectate, pentru că acestea trebuie şi întreţinute. Proiectul mai conţine amenajarea mai multor zone de locuinţe, precum şi construirea unui drum ocolitor de la drumul dinspre Miercurea Ciuc până la ieşirea înspre Ilieni. Acest drum ocolitor este cu atât mai important, cu cât circulaţia autovehicolelor grele este o problemă serioasă pentru Sfântu Gheorghe.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.