ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

Informaţii despre programul cultural al Galopiadei Secuieşti

26.07.2011

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este responsabilul programelor culturale care vor avea loc la prima Galopiadă Secuiască din data de 30 iulie, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.


10.00 – 19.00 Întâlnirea Scaunelor Secuieşti
10.00 – 19.00 Târg de artizanat
10.00 – 19.00 Expoziţie cu vânzare de arte plastice
19.00 EVILÁGI -concert de lansare de disc

Scopul ÎNTÂLNIRII SCAUNELOR SECUIEŞTI este acela de întârire a identităţii secuieşti şi  prezentarea valorilor materiale şi spirituale ale acestor scaune.

Cele şapte scaune secuieşti: Scaunul Odorhei, Scaunul Mureş, Scaunul Ciuc, Scaunul Sfântu Gheorghe, Scaunul Orbai, Scaunul Chizd, Scaunul Arieş.

În cadrul unor scaune s-au născut aşa numitele „scaune filiale”: În Scaunul Sf. Gheorghe – Micloşoara, în Scaunul Ciuc -  Giurgeu şi Caşin, Scaunul Odorhei – Brăduţ şi Cristur, iar în Scaunul Mureş – Szereda (amănunte pe www.cultcov.ro )

Deoarece este prima iniţiativă de acest fel, întâlnirea se desfăşoară pe mai multe planuri, iar fiecare scaun are o persoană de contact care pregăteşte tot materialul de prezentare al scaunului de care este responsabil. Pe lângă acestea, fiecare primărie din Ţinutul Secuiesc a primit o scrisoare de invitaţie, în care era formulată rugămintea ca fiecare primărie să pregătească o prezentare despre cea mai semnificativă valoare a comunităţii din care vine. Această valoare poate fi materială sau spirituală, sau de orice altă natură, poate fi o expoziţie de prezentare a unor meşteşuguri populare, sau poate fi o expoziţie de fotografii, producţie de dansuri sau cântece populare, poate fi prezentarea unui produs specific zonei (apă minerală, articole de ceramică etc.), sau poate fi o prezentare a obiceiurilor şi datinilor.


Scopul TÂRGULUI DE ARTIZANAT este acela de a prezenta şi de a promova acele meşteşuguri care se leagă de cai sau de călărit (potcovari, rotari, pielari şi ornamente din piele, confecţioneri de harnaşamente şi de hamuri, pălărieri etc.). Cei care doresc se pot înscrie la sediul Centrului de Cultură Judeţean, din Piaţa Libertăţii, nr.2, la numărul de telefon 0267 – 351648, sau la adresa de e-mail office@cultcov.ro.

Materialul EXPOZIŢIEI CU VÂNZARE DE ARTE PLASTICE este amprenta lăsată de taberele de arte plastice, având tema cailor, aceste tabere fiind organizate de INCITATO SPORTKLUB.

Tema taberelor INCITATO de la Bálványos: Calul în răboi (2008), Calul sportiv (2009), Calul în credinţă (2010). Picturile, statuile şi lucrările de grafică vor fi expuse la faţa locului cu posibilitate de achiziţionare.

La concertul de prezentare a discului „Evilág”, care va începe la orele 19,00 vor urca pe scenă Orbán Ferenc şi alţi 20 de muzicieni cunoscuţi din Sfântu Gheorghe. În melodiile de pe disc putem regăsi mai multe stiluri muzicale: muzică populară, elemente lirice, flamenco, funky,  blues, jazz, muzică clasică. Concertul de prezentare a discului va fi cu atât mai interesant, cu cât înainte de melodiile de pe disc, fiecare muzician va face a prezentare a stilului propriu.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.