ro
 
Duminică, 05. May 2024.

Informaţii despre programul cultural al Galopiadei Secuieşti

26.07.2011

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este responsabilul programelor culturale care vor avea loc la prima Galopiadă Secuiască din data de 30 iulie, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.


10.00 – 19.00 Întâlnirea Scaunelor Secuieşti
10.00 – 19.00 Târg de artizanat
10.00 – 19.00 Expoziţie cu vânzare de arte plastice
19.00 EVILÁGI -concert de lansare de disc

Scopul ÎNTÂLNIRII SCAUNELOR SECUIEŞTI este acela de întârire a identităţii secuieşti şi  prezentarea valorilor materiale şi spirituale ale acestor scaune.

Cele şapte scaune secuieşti: Scaunul Odorhei, Scaunul Mureş, Scaunul Ciuc, Scaunul Sfântu Gheorghe, Scaunul Orbai, Scaunul Chizd, Scaunul Arieş.

În cadrul unor scaune s-au născut aşa numitele „scaune filiale”: În Scaunul Sf. Gheorghe – Micloşoara, în Scaunul Ciuc -  Giurgeu şi Caşin, Scaunul Odorhei – Brăduţ şi Cristur, iar în Scaunul Mureş – Szereda (amănunte pe www.cultcov.ro )

Deoarece este prima iniţiativă de acest fel, întâlnirea se desfăşoară pe mai multe planuri, iar fiecare scaun are o persoană de contact care pregăteşte tot materialul de prezentare al scaunului de care este responsabil. Pe lângă acestea, fiecare primărie din Ţinutul Secuiesc a primit o scrisoare de invitaţie, în care era formulată rugămintea ca fiecare primărie să pregătească o prezentare despre cea mai semnificativă valoare a comunităţii din care vine. Această valoare poate fi materială sau spirituală, sau de orice altă natură, poate fi o expoziţie de prezentare a unor meşteşuguri populare, sau poate fi o expoziţie de fotografii, producţie de dansuri sau cântece populare, poate fi prezentarea unui produs specific zonei (apă minerală, articole de ceramică etc.), sau poate fi o prezentare a obiceiurilor şi datinilor.


Scopul TÂRGULUI DE ARTIZANAT este acela de a prezenta şi de a promova acele meşteşuguri care se leagă de cai sau de călărit (potcovari, rotari, pielari şi ornamente din piele, confecţioneri de harnaşamente şi de hamuri, pălărieri etc.). Cei care doresc se pot înscrie la sediul Centrului de Cultură Judeţean, din Piaţa Libertăţii, nr.2, la numărul de telefon 0267 – 351648, sau la adresa de e-mail office@cultcov.ro.

Materialul EXPOZIŢIEI CU VÂNZARE DE ARTE PLASTICE este amprenta lăsată de taberele de arte plastice, având tema cailor, aceste tabere fiind organizate de INCITATO SPORTKLUB.

Tema taberelor INCITATO de la Bálványos: Calul în răboi (2008), Calul sportiv (2009), Calul în credinţă (2010). Picturile, statuile şi lucrările de grafică vor fi expuse la faţa locului cu posibilitate de achiziţionare.

La concertul de prezentare a discului „Evilág”, care va începe la orele 19,00 vor urca pe scenă Orbán Ferenc şi alţi 20 de muzicieni cunoscuţi din Sfântu Gheorghe. În melodiile de pe disc putem regăsi mai multe stiluri muzicale: muzică populară, elemente lirice, flamenco, funky,  blues, jazz, muzică clasică. Concertul de prezentare a discului va fi cu atât mai interesant, cu cât înainte de melodiile de pe disc, fiecare muzician va face a prezentare a stilului propriu.

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.