ro
 

A început tabăra de creaţie Semne

18.07.2011

A sosit la cea de-a treia oprire una din cele mai interesante tabere care se desfăşoară în Sfântu Gheorghe, „Semne”. Întâlnirea de două săptămâni organizată pentru sculptorii în lemn a început săptămâna trecută luni, iar conform tradiţiei aceasta se desfăşoară în Parcul Elisabeta, pe terenul din spatele Bisericii Catolice. Şi anul acesta, creaţiile for fi expuse pe domeniul public.
Atelierul de creaţie care-şi are baza pe aleea din spatele Bisericii Catolice, din Parcul Elisabeta este locul în care lucrează timp de două săptămâni, sculptorii. Tema taberei de sculptură se leagă de şirul de evenimente organizate cu ocazia Aniversarii „Sfântu Gheorghe – oraş de 550 de ani ”, iar organizatorii au denumit tabăra 550, în cinstea acestei aniversări.

La această tabără s-au prezentat 8 sculptori, aceştia sosind din Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Zălan, Dobolii de Sus, iar pe lângă aceştia, oraşul nostru este şi gazda unui sculptor de origine chineză, care trăieşte în Finlanda. Acesta din urmă are mai multe motive pentru a vizita Ţinutul Secuiesc. Cu câţiva ani în urmă, Yasushi Koyama a luat legătura cu Tanizaki Seiko, locuitor al oraşului nostru, iar acesta i-a trezit interesul pentru frumuseţea peisajelor ardelene, iar când a auzit de această tabără, a profitat de ocazie. A vizitat oraşul şi a stabilit locaţia unde-şi va expune lucrarea, nespecificând care zonă a oraşului îi place mai mult ci doar faptul că acest loc este într-un cartier.

După terminarea studiilor într-o universitate japoneză, unde a urmat o facultate de drept, Yasushi a trecut prin transformări esenţiale şi şi-a întărit mai vechiul interes pentru grafică şi sculptură. O anumită perioadă de timp, acesta a creat printre băştinaşi, în Noua Zeelandă, ulterior mutându-se în Finlanda pentru continuarea studiilor.

În primele două zile după începerea taberei, sculptorii au vizitat oraşul pentru cunoaşterea acestuia, pentru a lua pulsul diferitelor zone din oraş şi pentru a intra în atmosfera acestora, şi nu în ultimul rând, pentru a descoperi locaţia unde-şi vor expune creaţiile. În timpul zilei, artiştii lucrează cu diferite unelte pentru a da forma mult visată, statuilor. La fel ca şi în anii precedenţi, cu ajutorul municipalităţii, aceste creaţii vor fi amplasate în diferite zone ale oraşului.

Éltes Barna, cel care organizează această tabără cu sprijinul Muzeului Naţional Secuiesc şi al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, a sesizat în anii precedenţi că sunt mulţi care nici nu trec pe acolo, dar sunt şi foarte mulţi curioşi care se mai opresc, merg mai aproape şi care vorbesc cu artiştii. Din punctul lui de vedere, această apropiere este foarte importantă, deoarece cine vede zi de zi transformarea trunchiului de copac, şi la final vede statuia în oraş, poate să o accepte pe loc.
 

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.