ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

A început tabăra de creaţie Semne

18.07.2011

A sosit la cea de-a treia oprire una din cele mai interesante tabere care se desfăşoară în Sfântu Gheorghe, „Semne”. Întâlnirea de două săptămâni organizată pentru sculptorii în lemn a început săptămâna trecută luni, iar conform tradiţiei aceasta se desfăşoară în Parcul Elisabeta, pe terenul din spatele Bisericii Catolice. Şi anul acesta, creaţiile for fi expuse pe domeniul public.
Atelierul de creaţie care-şi are baza pe aleea din spatele Bisericii Catolice, din Parcul Elisabeta este locul în care lucrează timp de două săptămâni, sculptorii. Tema taberei de sculptură se leagă de şirul de evenimente organizate cu ocazia Aniversarii „Sfântu Gheorghe – oraş de 550 de ani ”, iar organizatorii au denumit tabăra 550, în cinstea acestei aniversări.

La această tabără s-au prezentat 8 sculptori, aceştia sosind din Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Zălan, Dobolii de Sus, iar pe lângă aceştia, oraşul nostru este şi gazda unui sculptor de origine chineză, care trăieşte în Finlanda. Acesta din urmă are mai multe motive pentru a vizita Ţinutul Secuiesc. Cu câţiva ani în urmă, Yasushi Koyama a luat legătura cu Tanizaki Seiko, locuitor al oraşului nostru, iar acesta i-a trezit interesul pentru frumuseţea peisajelor ardelene, iar când a auzit de această tabără, a profitat de ocazie. A vizitat oraşul şi a stabilit locaţia unde-şi va expune lucrarea, nespecificând care zonă a oraşului îi place mai mult ci doar faptul că acest loc este într-un cartier.

După terminarea studiilor într-o universitate japoneză, unde a urmat o facultate de drept, Yasushi a trecut prin transformări esenţiale şi şi-a întărit mai vechiul interes pentru grafică şi sculptură. O anumită perioadă de timp, acesta a creat printre băştinaşi, în Noua Zeelandă, ulterior mutându-se în Finlanda pentru continuarea studiilor.

În primele două zile după începerea taberei, sculptorii au vizitat oraşul pentru cunoaşterea acestuia, pentru a lua pulsul diferitelor zone din oraş şi pentru a intra în atmosfera acestora, şi nu în ultimul rând, pentru a descoperi locaţia unde-şi vor expune creaţiile. În timpul zilei, artiştii lucrează cu diferite unelte pentru a da forma mult visată, statuilor. La fel ca şi în anii precedenţi, cu ajutorul municipalităţii, aceste creaţii vor fi amplasate în diferite zone ale oraşului.

Éltes Barna, cel care organizează această tabără cu sprijinul Muzeului Naţional Secuiesc şi al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, a sesizat în anii precedenţi că sunt mulţi care nici nu trec pe acolo, dar sunt şi foarte mulţi curioşi care se mai opresc, merg mai aproape şi care vorbesc cu artiştii. Din punctul lui de vedere, această apropiere este foarte importantă, deoarece cine vede zi de zi transformarea trunchiului de copac, şi la final vede statuia în oraş, poate să o accepte pe loc.
 

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.