ro
 
Vineri, 27. Decembrie 2024.

A început tabăra de creaţie Semne

18.07.2011

A sosit la cea de-a treia oprire una din cele mai interesante tabere care se desfăşoară în Sfântu Gheorghe, „Semne”. Întâlnirea de două săptămâni organizată pentru sculptorii în lemn a început săptămâna trecută luni, iar conform tradiţiei aceasta se desfăşoară în Parcul Elisabeta, pe terenul din spatele Bisericii Catolice. Şi anul acesta, creaţiile for fi expuse pe domeniul public.
Atelierul de creaţie care-şi are baza pe aleea din spatele Bisericii Catolice, din Parcul Elisabeta este locul în care lucrează timp de două săptămâni, sculptorii. Tema taberei de sculptură se leagă de şirul de evenimente organizate cu ocazia Aniversarii „Sfântu Gheorghe – oraş de 550 de ani ”, iar organizatorii au denumit tabăra 550, în cinstea acestei aniversări.

La această tabără s-au prezentat 8 sculptori, aceştia sosind din Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Zălan, Dobolii de Sus, iar pe lângă aceştia, oraşul nostru este şi gazda unui sculptor de origine chineză, care trăieşte în Finlanda. Acesta din urmă are mai multe motive pentru a vizita Ţinutul Secuiesc. Cu câţiva ani în urmă, Yasushi Koyama a luat legătura cu Tanizaki Seiko, locuitor al oraşului nostru, iar acesta i-a trezit interesul pentru frumuseţea peisajelor ardelene, iar când a auzit de această tabără, a profitat de ocazie. A vizitat oraşul şi a stabilit locaţia unde-şi va expune lucrarea, nespecificând care zonă a oraşului îi place mai mult ci doar faptul că acest loc este într-un cartier.

După terminarea studiilor într-o universitate japoneză, unde a urmat o facultate de drept, Yasushi a trecut prin transformări esenţiale şi şi-a întărit mai vechiul interes pentru grafică şi sculptură. O anumită perioadă de timp, acesta a creat printre băştinaşi, în Noua Zeelandă, ulterior mutându-se în Finlanda pentru continuarea studiilor.

În primele două zile după începerea taberei, sculptorii au vizitat oraşul pentru cunoaşterea acestuia, pentru a lua pulsul diferitelor zone din oraş şi pentru a intra în atmosfera acestora, şi nu în ultimul rând, pentru a descoperi locaţia unde-şi vor expune creaţiile. În timpul zilei, artiştii lucrează cu diferite unelte pentru a da forma mult visată, statuilor. La fel ca şi în anii precedenţi, cu ajutorul municipalităţii, aceste creaţii vor fi amplasate în diferite zone ale oraşului.

Éltes Barna, cel care organizează această tabără cu sprijinul Muzeului Naţional Secuiesc şi al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, a sesizat în anii precedenţi că sunt mulţi care nici nu trec pe acolo, dar sunt şi foarte mulţi curioşi care se mai opresc, merg mai aproape şi care vorbesc cu artiştii. Din punctul lui de vedere, această apropiere este foarte importantă, deoarece cine vede zi de zi transformarea trunchiului de copac, şi la final vede statuia în oraş, poate să o accepte pe loc.
 

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal

În weekend are loc inaugurarea patinoarului din Arena Sepsi
16.12.2024

Show-ul „Fire to ice” va cuprinde un concert Tóth Abigél şi două meciuri de hochei în zilele de sâmbătă şi duminică

Un număr record de desene vor fi proiectate pe fațada Teatrului „Tamási Áron”
16.12.2024

Au fost desemnaţi şi câştigătorii din acest an, care vor fi premiaţi vineri, 20 decembrie

Programul complet al Târgului de Crăciun: 14-23 decembrie
12.12.2024

Cu un program reînnoit și diversificat de activități dedicate așteptării sărbătorilor, Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe vă așteaptă între 14 și 23 decembrie în Piața Centrală a orașului. 

 
Synopsis 2 - Expoziție aniversară la Centrul de Artă din Transilvania
11.12.2024

10 ani, mai mult de 140 de expoziții, 90 de cataloage, evenimente de popularizare a artei plastice și două colecții de aproximativ 1200 de opere de artă în total