Se va repune stâlpul de hotar Simeria – Sfântu Gheorghe, şi va cânta un cor format din 550 de membri
Şirul de evenimente comemorative, organizat pe tot parcursul anului, cu ocazia aniversării „Sfântu Gheorghe – oraş de 550 de ani”, continuă. Vineri, 3 iunie, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe organizează două evenimente spectaculoase: se va repune stâlpul de hotar Simeria – Sfântu Gheorghe, pe locul unde a fost odată hotarul oraşului de care s-a alipit şi Simeria, urmat de un spectacol al unui cor format din 550 de membri.
Dezvelirea stâlpului de hotar va avea loc în faţa Muzeului Naţional Secuiesc, vineri, 3 iunie, cu începere de la orele 17,00, circulaţia auto fiind oprită pe durata evenimentului. Stâlpul a fost realizat de Atelierul Haszmann din Cernat, pe baza celui original, care a fost îndepărtat, dar este păstrat şi azi, mulţumită muncii depuse de Muzeul Naţional Secuiesc, pentru salvarea şi protejarea valorilor.
La festivitate vor lua cuvântul primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, directorul Muzeului Naţional Secuiesc, domnul Vargha Mihály, domnul Haszmann Pál, directorul Muzeului etnografic din Cernat, iar preotul reformat Incze Zsolt va sfinţi, cu această ocazie, stâlpul de hotar.
Cei care vor face turul Zonei Simeria, cu istoricul local Kisgyörgy Zoltán, vor afla multe lucruri despre oraş, această plimbare având loc înainte de festivitatea de dezvelire a stâlpului de hotar.
Pentru plimbarea de vineri, locurile s-au epuizat în câteva ore, dar cei care doresc să participe, se mai pot înscrie la numărul de telefon 0267 312 000, la Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei, pentru plimbarea care va avea loc miercuri, 8 iunie, cu începere de la orele 16,00.
Pentru melomani, spectacolul corului format din 550 de membri, va fi unul de neuitat. Concertul în aer liber va avea loc în Piaţa Libertăţii, la ora 18,00: aici, în faţa Prefecturii va avea loc întâlnirea coriştilor, aceştia folosind treptele din piaţă, drept scenă. Corul format din 550 de membri a luat naştere cu ajutorul corurilor din oraş şi din apropieri: Corul Mixt Cantus Firmus, Corul Evanghelic, „Euforia” - Corul Liceului de Artă „Plugor Sándor”, Corul de elevi Mikes, Corul Unitarian „Kriza János”, Corul de Cameră „Laudate”, Corul Maghiar Bărbătesc, Corul „Pitypang”, Corul de Cameră „Pro Musica”, Corul „Refsonor” de la Colegiul Reformat, Corul „Régeni Áron”, Corul Colegiului „Székely Mikó”, Snaps Vocal Bend, Corul Reformat din Simeria, Corul de Cameră „Vox Humana”. La spectacol mai participă Orchestra din Reci „Kováts András”, solistul Szilágyi Zsolt, şi dirijor Kelemen Antal. Vor putea fi auzite cântece reprezentative de Tisa, cântece populare maghiare, cât şi fragmente din opera lui Erkel Ferenc Hunyadi László.