Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani
Anul acesta, oraşul Sfântu Gheorghe aniversează 550 de ani de la atestarea documentară ca aşezare urbană. Consiliul Local al Municipiului reşedinţă de judeţ doreşte ca această aniversare să fie una memorabilă, organizând diferite evenimente pe tot parcursul anului. Programele planificate se pot împărţi pe trei categorii: culturale, creativ – interactive şi distractive (muzică, sport), dorindu-se ca toate gusturile să fie satisfăcute.
Deşi programele sunt foarte diversificate, Consiliul Local se concentrează, în primul rând, ca aniversarea existenţei, de mai bine de jumătate de mileniu, a oraşului nostru, să ofere ocazia pentru o mai adâncă cunoaştere a acestuia – lucru întărit şi de domnul primar Antal Árpád András. Acesta este motivul pentru care, la întocmirea programului, acesta este scopul central. Se doreşte ca dezvăluirile trecutului să fie interesante pentru locuitorii oraşului, iar pe de altă parte, evenimentele organizate vor vorbi şi despre prezent. Echipa formată din specialiştii de bază ai oraşului lucrează la organizarea acestui eveniment, la realizarea programelor, proiectelor actuale şi în derulare ale oraşului, sub forma unor expoziţii şi, în acelaşi timp, servesc şi la cunoaşterea trecutului.
Organizatorii – în numele cărora doamna Barta Mónika şef Birou de Imagine al Primăriei a făcut declaraţiile – doresc să ia în considerare fiecare grup ţintă, să ofere tuturor, de la copiii de grădiniţă, până la cei vârstnici, programe interesante, de exemplu, copiii putând participa la un concurs de desen tematic. Se doreşte şi realizarea unui film documentar, în care personajele principale să fie oameni în etate, care să povestească despre dezvoltarea oraşului pe durata vieţii lor, ţinând cont şi de schimbările de regim.
Evenimentul central al acestui întreg şir acţiuni va fi târgul medieval, la care vor fi invitaţi reprezentanţii şi altor aşezări, cu nume asemănătoare, din Ungaria şi din România.
Organizatorul principal al acestui eveniment este Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în coordonarea Biroului de Imagine. Muzeul Naţional Secuiesc şi Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”sunt parteneri la organizarea acestui eveniment, dar vor fi implicate şi alte instituţii, asociaţii culturale şi sportive, cât şi entităţi din sfera acţiunilor civile.
Logo-ul evenimentului, cât şi toate elementele de imagine ale evenimentului au fost proiectate de colegii de la Biroul de Imagine, punându-se accent pe singura clădire care a rămas din Evul Mediu şi pe sfântul al cărui nume îl poartă oraşul nostru, cât şi prezentarea variantei contemporane a legendei Sfântului Gheorghe. Motivul Ceasului din Turn este cel al interdependenţei dintre prezent şi trecut, care este simbolul trecerii timpului şi al continuităţii acestuia.
Programul acestor manifestări cuprinde şi dezvelirea a două statui, una din ele este copia statuii Sfântului Gheorghe din Praga, iar cealaltă va fi cea a domnului Csutak Vilmos, legendarul director al Colegiului Székely Mikó.