ro
 
Luni, 21. Aprilie 2025.

S-a modificat proiectul cu privire la reînnoirea staţiunii Şugaş Băi

18.11.2010

După mai multe modificări, a prins contur  definitiv  proiectul de modernizare a staţiunii Şugaş Băi, şi a trecut în rândul proiectelor care vor fi finanţate. Această investiţie de mari dimensiuni, împreună cu realizarea proiectului „Drumului Apelor Minerale”, poate să transforme această staţiune, care a cunoscut şi zile mai bune, frecventată în trecut de mulţi turişti, într-un complex balnear modern – am aflat de la Sztakics Éva, viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

-  Despre ce noi paşi putem vorbi în cazul modernizării staţiunii Şugaş Băi?
 
*  În scopul modernizării staţiunii Şugaş Băi, am realizat două proiecte pe care le-am predat în cadrul Programului Operativ Regional. Unul din proiecte s-a referit la investiţii generatoare de venituri, pe când celălalt, nu. Între timp, am retras aceste proiecte , deoarece ni s-a oferit posibilitatea de a realiza, cu finanţare de la guvern, modernizarea celor două pârtii de schi. Deci, acestea au trebuit scoase din proiectul generator de venituri. Între timp, Consiliul Local a cumpărat clădirile mofetei, băilor calde şi a restaurantului, pentru care am realizat planurile de construcţii. Practic, din cele două proiecte iniţiale, a ieşit unul care înglobează renovarea, modernizarea şi modificarea clădirilor. Ce este puţin trist, datorită faptului că toate activităţile sunt generatoare de venituri, este că, în spiritual legii, sprijinul financiar poate fi de maxim 50%, deci, jumătate din valoarea investiţiei trebuie suportată de Consiliul Local.

-  Ce conţine acest proiect final?

* În proiect am inclus următoarele clădiri, imobile – a căror renovare o plănuim – mofeta, bazinul în aer liber – în cazul căruia vrem să realizăm încălzirea apei cu ajutorul panourilor solare –,  un nou teren de tenis, un teren de minigolf şi unul de sporturi extreme, care vor fi amplasate în locul fostei grădini zoologice. Pe lângă acestea, la parterul clădirii cu băi calde vom  păstra băile originale, dar, bineînţeles, modernizate, în timp ce, la primul etaj vom amenaja un modern centru de tratament balnear. Clădirea restaurantului figurează în proiect, dar nu este posibilă renovarea ei, aşa că o vom transforma în spaţiu pentru activităţi libere.

 -  În urma acestor modificări, cum s-a schimbat valoarea proiectului, cât costă în total?


* În urma modificărilor, valoarea totală a proiectului se ridică la 6.477.467 lei, din care 2.350.856 lei reprezintă ajutorul pe care îl vom primi, la care se adaugă puţin peste un milion lei ce reprezintă TVA, şi aşa rezultă cei 50% pe care i-am amintit, deja. După cum se vede şi din cifre, şi Consiliul Local va trebui să contribuie cu o sumă destul de importantă.


-  Pe când se preconizează semnarea contractului de finanţare? Vor fi surse pentru aportul propriu, deci, când va putea demara investiţia?
              
* Proiectul, acum a ajuns de pe lista de aşteptare pe lista proiectelor ce pot fi finanţate, Studiile de Fezabilitate trebuie trimise până la data de 15 noiembrie, şi din experienţă ştim că urmează o perioadă de 3-4 luni de verificări, deci, putem presupune că prin primăvară urmează semnarea contractului. Punctele din proiect trebuie finalizate în timp de trei ani, aşa că , după părerea mea, Consiliul Local va avea posibilitatea să facă rost de banii necesari pentru aportul propriu.


Nagy Demeter István

Pun oraşul în mișcare: 2025 va fi un an sportiv la Sfântu Gheorghe
15.04.2025

Calendarul evenimentelor și competițiilor legate de alergare, care vor avea loc în oraș, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă.

Balaurul Dezi este mascota Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă de la Arena Sepsi
14.04.2025

Povestea îi este strâns legată de legenda Sfântului Gheorghe, iar numele i-a fost inspirat de către o figură reprezentativă a hocheiului românesc, Dezideriu Varga

Condiții educaționale moderne pentru toți elevii și preșcolarii din Sfântu Gheorghe
11.04.2025

Primăria Sfântu Gheorghe a dotat sălile de clasă cu mobilier nou și echipamente interactive. În acest an școlar, toate grădinițele și școlile din oraș au fost echipate cu mijloace didactice moderne și am înlocuit mobilierul mai vechi de cinci ani. Astfel, elevii pot învăța de acum într-un mediu mai prietenos, cu ajutorul unor instrumente digitale moderne.

Începe vânzarea biletelor pentru Săptămâna Culturală din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe
07.04.2025

Începând de vineri, publicul poate achiziționa bilete pentru spectacolele culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2025. O noutate importantă a acestei ediții este posibilitatea achiziționării unui abonament cu preț redus pentru mai multe producții de teatru. Ediția a 32-a a Zilelor Sfântu Gheorghe va avea loc între 24 aprilie și 11 mai, iar Săptămâna Culturală se încheie pe 8 mai.

Restricții de circulație pentru autovehiculele de peste 3,5 tone
03.04.2025

Se interzice circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone pe următoarele străzi: Lunca Oltului, Păiş David, Constructorilor.