Elevi din Sfântu Gheorghe au vizitat oraşul Deva
Aproape 50 de tineri din Sfântu Gheorghe i-au vizitat pe colegii lor elevi din Deva, în cursul lunii octombrie, elevi cu care au fost împreună, vara aceasta, în tabara de la Câmpul Benedek.
Elevii de la liceele Mikes Kelemen şi Székely Mikó, sub conducrea profesoarelor Kinda Eleonóra és Dézsi Márta, au vizitat Grupul Şcolar Téglás Gábor şi Fundaţia Sfântul Francisc din Deva, unde au fost întâmpinaţi cu multă dragoste de către gazde. Elevii din Sfântu Gheorghe nu s-au dus în vizită la Deva, cu mâna goală: fiecare elev i-a dus prietenului său un cadou, cei de la Fundaţia condusă de Böjte Csaba au primit cadou truse de igienă şi pachete cu îmbrăcăminte, iar copiii de grădiniţă maghiari au primit cadou, din partea Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, ca surpriză, instrumente de scris şi cărţi cu poveşti.
Ordinea şi curăţenia văzute la Fundaţia Sfântu Francisc le-a lăsat o impresie deosebit de plăcută elevilor din Sfântu Gheorghe, care nu conteneau să se mire că cei opt băieţi care locuiesc împreună cu un pedagog de 28 de ani pot păstra ordine şi o curăţenie de invidiat în locuinţă.
Istoria singurei şcoli cu predare în limba maghiară din Deva, Grupul Şcolar Téglás Gábor, a fost spusă de domnul director Kocsis Attila, care i-a întâmpinat pe cei din secuime împreună cu elevii şi profesorii şcolii. În noua clădire, bine dotată, a şcolii învaţă 600 de elevi maghiari şi există şi un internat care funcţionează cu ajutorul fundaţiei şcolii. Din programul tinerilor a făcut parte şi vizitarea Cetăţii Devei, care, deşi se află în renovare, a compensat vizitatorii cu dimensiunile sale şi cu panorama de la înălţime.
Scopul principal al întâlnirii este acela de a continua relaţiile, căci, datorită succesului taberei din vară, tinerii ţin legătura zilnic prin intermediul internetului – îşi scriu şi vorbesc.
Sunt elevi din Deva care şi-au petrecut toată vara la noii prieteni din Sfântu Gheorghe, şi sunt şi unii care se gândesc să-şi continue studiile, din clasa a noua, la secţia de dramă a Liceului Plugor Sándor din oraşul nostru.
Cu lacrimi ne-au întâmpinat, cu lacrimi ne-am despărţit – a povestit unul din participanţi, după părerea căruia, păstrarea contactelor, bucuria întâlnirii sunt sentimente deosebite, un pupic şi o îmbrăţişare contează mai mult ca orice.
În cadrul Programului “Összetartozunk” din diaspora, iniţiat de Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe, în această vară au fost organizate opt tabere comune pentru tineri din Trei Scaune şi judeţul Hunedoara, cât şi numeroase programe culturale.
Nemes Előd