ro
 
Luni, 23. Decembrie 2024.

Concursul de „frumuseţe” al caselor particulare din municipiul nostru, construite înainte de 1940, s-a încheiat

04.10.2010

O casă particulară nu este frumoasă şi valoroasă doar dacă este nou construită. Trebuie să ajungem să realizăm că o clădire veche poate să fie un privilegiu, şi nu o povară – atrag atenţia specialiştii care au făcut parte din juriul concursului din Sfântu Gheorghe, „Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare”. O casă veche necesită atenţie şi îngrijire, dar rezultatul merită orice osteneală – declară unii proprietari, care au fost dispuşi să cheltuiască chiar sume mai mari, doar pentru a păstra forma originală a casei.


Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu  Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna, a fost organizatorul concursului  „Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare”, condiţia fiind că  doar acele case pot participa, care au fost construite în Sfântu Gheorghe, înainte de anul 1940.


“Scopul concursului este să atragem atenţia asupra moştenirii imobiliare a oraşului Sfântu Gheorghe, să facem cunoscute exemplele pozitive, şi în acelaşi timp, să încurajăm proprietarii caselor vechi să le acorde atenţie”- a menţionat doamna viceprimar Sztakics Éva, adăugând şi faptul că juriul a ales 4 case, proprietarii cărora vor primi, fiecare, câte 2500 de lei.


„Am avut şansa să urmăresc, astă primăvară, renovarea unei case vechi, şi atunci am realizat că un asemenea lucru merită să se facă cunoscut şi recompensat, iar la prima vizită, Primăria a şi acceptat parteneriatul.”- a  povestit despre momentul naşterii ideii concursului, doamna Magyarósi Imola, membră a juriului şi angajata  Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna. „Din păcate, în foarte multe cazuri, proprietarii nu sunt conştienţi de valoarea casei lor vechi, acesta fiind  motivul pentru care am dori să-i încurajăm.”- atrage atenţia specialistul.


Lucrurile pe care le-a evaluat juriul format din şapte persoane, au fost: păstrarea formei originale a casei, dacă au fost păstrate geamurile şi elementele decorative de pe faţade.


„Suntem conştienţi de faptul că aceste lucrări costă mai mult şi durează mai mult, dacă se ţine cont de aceste cerinţe, în momentul restaurării, dar văzând rezultatul muncii depuse de participanţii la concurs, a meritat din plin. Depinde foarte mult de proprietar, ce simte în legătură cu casa, mai ales dacă este vorba despre o casă monument, consideră a fi o povară sau un privilegiu. Noi am dori să fie mândri că sunt proprietarii unor asemenea imobile vechi.”- a explicat Arhitectul Şef al oraşului, doamna  Birtalan Erzsébet Csilla, membră a juriului.


La această provocare lansată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi de  Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna, au răspuns 11 proprietari, iar rezultatele se vor anunţa în curând.

La Sfântu Gheorghe, impozitele pe locuinţe şi terenuri rămân şi anul viitor la nivelul minim permis de lege
19.12.2024

Impozitele vor fi indexate cu rata inflaţiei, care este obligatorie conform Codului Fiscal

În weekend are loc inaugurarea patinoarului din Arena Sepsi
16.12.2024

Show-ul „Fire to ice” va cuprinde un concert Tóth Abigél şi două meciuri de hochei în zilele de sâmbătă şi duminică

Un număr record de desene vor fi proiectate pe fațada Teatrului „Tamási Áron”
16.12.2024

Au fost desemnaţi şi câştigătorii din acest an, care vor fi premiaţi vineri, 20 decembrie

Programul complet al Târgului de Crăciun: 14-23 decembrie
12.12.2024

Cu un program reînnoit și diversificat de activități dedicate așteptării sărbătorilor, Târgul de Crăciun din Sfântu Gheorghe vă așteaptă între 14 și 23 decembrie în Piața Centrală a orașului. 

 
Synopsis 2 - Expoziție aniversară la Centrul de Artă din Transilvania
11.12.2024

10 ani, mai mult de 140 de expoziții, 90 de cataloage, evenimente de popularizare a artei plastice și două colecții de aproximativ 1200 de opere de artă în total