ro
 
Sâmbătă, 18. May 2024.

Concursul de „frumuseţe” al caselor particulare din municipiul nostru, construite înainte de 1940, s-a încheiat

04.10.2010

O casă particulară nu este frumoasă şi valoroasă doar dacă este nou construită. Trebuie să ajungem să realizăm că o clădire veche poate să fie un privilegiu, şi nu o povară – atrag atenţia specialiştii care au făcut parte din juriul concursului din Sfântu Gheorghe, „Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare”. O casă veche necesită atenţie şi îngrijire, dar rezultatul merită orice osteneală – declară unii proprietari, care au fost dispuşi să cheltuiască chiar sume mai mari, doar pentru a păstra forma originală a casei.


Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu  Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna, a fost organizatorul concursului  „Faţade îngrijite, restaurări de faţade exemplare”, condiţia fiind că  doar acele case pot participa, care au fost construite în Sfântu Gheorghe, înainte de anul 1940.


“Scopul concursului este să atragem atenţia asupra moştenirii imobiliare a oraşului Sfântu Gheorghe, să facem cunoscute exemplele pozitive, şi în acelaşi timp, să încurajăm proprietarii caselor vechi să le acorde atenţie”- a menţionat doamna viceprimar Sztakics Éva, adăugând şi faptul că juriul a ales 4 case, proprietarii cărora vor primi, fiecare, câte 2500 de lei.


„Am avut şansa să urmăresc, astă primăvară, renovarea unei case vechi, şi atunci am realizat că un asemenea lucru merită să se facă cunoscut şi recompensat, iar la prima vizită, Primăria a şi acceptat parteneriatul.”- a  povestit despre momentul naşterii ideii concursului, doamna Magyarósi Imola, membră a juriului şi angajata  Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna. „Din păcate, în foarte multe cazuri, proprietarii nu sunt conştienţi de valoarea casei lor vechi, acesta fiind  motivul pentru care am dori să-i încurajăm.”- atrage atenţia specialistul.


Lucrurile pe care le-a evaluat juriul format din şapte persoane, au fost: păstrarea formei originale a casei, dacă au fost păstrate geamurile şi elementele decorative de pe faţade.


„Suntem conştienţi de faptul că aceste lucrări costă mai mult şi durează mai mult, dacă se ţine cont de aceste cerinţe, în momentul restaurării, dar văzând rezultatul muncii depuse de participanţii la concurs, a meritat din plin. Depinde foarte mult de proprietar, ce simte în legătură cu casa, mai ales dacă este vorba despre o casă monument, consideră a fi o povară sau un privilegiu. Noi am dori să fie mândri că sunt proprietarii unor asemenea imobile vechi.”- a explicat Arhitectul Şef al oraşului, doamna  Birtalan Erzsébet Csilla, membră a juriului.


La această provocare lansată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi de  Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Covasna, au răspuns 11 proprietari, iar rezultatele se vor anunţa în curând.

Noaptea Muzeelor la Casa Bene
16.05.2024

Vă aducem la cunoștință, că Asociația Vadon, administratorul Colecției publice de drept privat de interes regional – Sfântu Gheorghe, denumită Colecția Publică Cinegetică a Ținutului Secuiesc, în data de 18 mai 2024 între orele 17-22, participă pentru a opta oară la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expozițiile și activitățile organizate.

Pedibus împlineşte 3 ani de existenţă
15.05.2024

Aniversarea va fi sărbătorită vineri în Piaţa Centrală cu premii şi surprize pentru copii şi voluntari

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.