ro
 
Luni, 21. Aprilie 2025.

Măsuri de protecţie împotriva infectării cu virusul West Nile

01.09.2010

În urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat existenţa unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul României. Acestea au apărut în contextul epidemiologic existent în luna august într-o serie de ţări apropiate de România. Cazuri au fost semnalate în Grecia, Rusia (zona Mării Negre), precum şi alte ţări din Europa.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea sistemului naţional de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activităţi de depistare, diagnostic şi diminuare a riscului pentru apariţia unor cazuri în România.

Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

Virusul West Nile trăieşte în păsări şi reptile, fără să producă boli aparente. Acesta se transmite la om prin înţepăturile de ţânţar şi căpuşă.

În cazul în care prezintă semne de boală:

  • febră
  • dureri de cap
  • astenie
  • vărsături
  • tulburări de memorie
  • dureri articulare sau musculare


Sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, persoana să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.


Specialiştii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie:
 

  • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi
  • să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari
  • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă
  • să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută

 

Mai multe informaţii:

Direcţia de Sănătate Publică
520023, Sfântu Gheorghe
Str. Gödri Ferenc nr.12

Compartimentul Promovarea Sănătăţii
Tel.: 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro
Web: www.dspcovasna.ro

 

Pun oraşul în mișcare: 2025 va fi un an sportiv la Sfântu Gheorghe
15.04.2025

Calendarul evenimentelor și competițiilor legate de alergare, care vor avea loc în oraș, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă.

Balaurul Dezi este mascota Campionatului Mondial de Hochei pe Gheaţă de la Arena Sepsi
14.04.2025

Povestea îi este strâns legată de legenda Sfântului Gheorghe, iar numele i-a fost inspirat de către o figură reprezentativă a hocheiului românesc, Dezideriu Varga

Condiții educaționale moderne pentru toți elevii și preșcolarii din Sfântu Gheorghe
11.04.2025

Primăria Sfântu Gheorghe a dotat sălile de clasă cu mobilier nou și echipamente interactive. În acest an școlar, toate grădinițele și școlile din oraș au fost echipate cu mijloace didactice moderne și am înlocuit mobilierul mai vechi de cinci ani. Astfel, elevii pot învăța de acum într-un mediu mai prietenos, cu ajutorul unor instrumente digitale moderne.

Începe vânzarea biletelor pentru Săptămâna Culturală din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe
07.04.2025

Începând de vineri, publicul poate achiziționa bilete pentru spectacolele culturale din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2025. O noutate importantă a acestei ediții este posibilitatea achiziționării unui abonament cu preț redus pentru mai multe producții de teatru. Ediția a 32-a a Zilelor Sfântu Gheorghe va avea loc între 24 aprilie și 11 mai, iar Săptămâna Culturală se încheie pe 8 mai.

Restricții de circulație pentru autovehiculele de peste 3,5 tone
03.04.2025

Se interzice circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone pe următoarele străzi: Lunca Oltului, Păiş David, Constructorilor.