Municipiul Sfântu Gheorghe, peste media naţională în ceea ce priveşte autorecenzarea la Recensământ
Primăria a amenajat 14 puncte de asistenţă unde locuitorii pot solicita sprijin pentru completarea online a formularelor
Prima etapă a Recensământului populaţiei a început pe 14 martie și se va desfășura până pe 15 mai. Institutul Național de Statistică estimează că 40% din cei peste 19 milioane de locuitori ai țării vor fi înregistrați folosind sistemul de autocompletare în aceste două luni. Acum media naţională este de 11,3%, iar primarul Antal Árpád spune că în Sfântu Gheorghe procentul celor care s-au autorecenzat este de 15,6%.
Statistica de până acum arată că numărul de chestionare eșuate este mai mare în cazul celor care completează formularele la domiciliu. De asemenea, este nevoie de mult mai mult timp pentru a le completa acasă decât la punctele de asistență, unde cu ajutorul personalului este nevoie de aproximativ 10 minute pentru a completa chestionarele pentru o familie cu 4 membri. Este important de știut că indiferent dacă completați chestionarele acasă sau la punctele de recenzare, veți avea dreptul la o zi liberă la locul de muncă, dar aceasta va fi valabilă numai pentru chestionarele completate online până pe 15 mai.
În zilele următoare, Primăria Sfântu Gheorghe va afişa la intrarea în scările blocurilor de locuințe afișe informative bilingve, care vor indica cele mai apropiate puncte de asistenţă pentru recensământ. În total, în Sfântu Gheorghe au fost înființate 14 astfel de puncte de asistență, ale căror locații pot varia în funcție de interes.
Cei care nu doresc să ceară asistență la punctele de recensământ pot vizita site-ul recensamantromania.ro pentru informații detaliate și un tutorial video despre procesul de completare a formularului înainte de completarea acestuia.
Din cauza unor zvonuri care au fost vehiculate în ultima vreme, mulți oameni se feresc să participe la recensământ deoarece se tem că informațiile pe care le furnizează vor fi folosite în alte scopuri.
„Au apărut în spaţiul public multe informații false, conspiraţii, în urma cărora mulți oameni refuză să completeze chestionarele de recensământ deoarece cred că astfel statul va avea o evaluare a numărului de refugiați pe care îi pot primi oamenii în casele lor. Sau că în urma recensământului lumea va fi recrutată pentru un eventual război. Este important să subliniem că aceste zvonuri nu au nicio legătură cu realitatea, iar scopul recensământului este unul doar statistic şi este realizat periodic în aproape toate ţările lumii. Datele colectate vor fi folosite doar în scop statistic şi pentru comparaţie, dar şi pentru realizarea de politici publice, calcul de trenduri în ceea ce privește demografia și locuințele”, a explicat primarul Antal Árpád într-o conferinţă de presă.
Completarea chestionarului este obligatorie pentru toată lumea, astfel încât cine nu participă la niciuna dintre cele două faze ale recensământului este pasibil de amendă.