Mai multe programe şi facilităţi pentru tineri vor fi disponibile în perioada următoare
Viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, a anunţat într-o conferinţă de presă că mai multe programe şi facilităţi dedicate tinerilor vor fi disponibile în perioada următoare în oraş.
Pe 6 octombrie se încheie perioada de dezbatere publică a programului de sprijin pentru tineri în plata chiriei unei locuinţe. Până în prezent au fost primite doar două comentarii la acest proiect de hotărâre, dar colegii din Primărie au analizat și comentariile care circulă pe rețelele de socializare.
„Deoarece cu toții simțim că prețurile locuințelor au crescut destul de mult în ultima vreme, am încercat să facilităm măcar procesul de închiriere a unui apartament, oferind o subvenție de maxim 50 de euro, dar nu mai mult de 25% din preţul chiriei. Am încercat să facem ca procedura de depunere a cererilor să fie cât mai simplă și cât mai rapidă”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.
Cel mai probabil programul va deveni funcţional de la 1 decembrie, aceasta fiind o versiune de probă a acestuia, iar primele subvenții vor scoate la iveală şi eventualele defecte ale programului, care vor fi corectate de Consiliul Local în cel mai scurt timp posibil.
Cursuri de limbile română şi maghiară pentru tineri
Programul de învăţare a limbii celeilalte comunităţi a fost anunţat în primăvara acestui an, în bugetul local fiind alocată suma de 1 milion de lei pentru acesta.
„Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română și maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul școlar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române și mai puțin asupra folosirii limbii, iar elevii români nici măcar nu pot învăța limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraș din țară din afara Ținutului Secuiesc, dar și pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populația este majoritar maghiară”, a explicat viceprimarul Vargha Fruzsina.
Din discuţiile avute cu președinții consiliilor elevilor din liceele din oraș a reieşit că tinerii sunt deschiși să învețe și să comunice unii cu alții și să desfășoare activități comune, dar că bariera lingvistică este adesea mai puternică.
Regulile exacte ale programului sunt încă în curs de elaborare, dar cel mai probabil formarea efectivă va începe în luna februarie a anului viitor, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai. De asemenea, în funcție de capacitatea de predare și de numărul de participanţi, vor avea loc două sesiuni pe an, una în primăvară și una în toamnă, ambele cu o durată de câte 5 luni. Cursurile se vor desfășura în mai multe grupe pentru ambele sesiuni, cu un total de 12-14 participanţi pe grupă, iar fiecare student va avea 80 de lecții teoretice și 20 de lecții practice, probabil într-un format de predare hibrid.
„Este important de menționat că sprijinul pe care îl oferim va fi acordat tinerilor după ce au trecut testul de limbă la finalizarea cursului, deoarece nu dorim să cădem în capcana de a oferi sprijin persoanelor care apoi abandonează programul după primele lecții”, a punctat Vargha Fruzsina
Iniţial programul era destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, dar a fost redus la intervalul 18-35 de ani, deoarece copiii de vârstă școlară sunt deja expuși aproape zilnic la limba română și, de asemenea, va fi mai dificil de combinat programul școlar cu aceste activități extrașcolare.
Noul Birou de tineret va fi inaugurat pe 29 octombrie
Viceprimarul Vargha Fruzsina a mai anunţat că vineri, 29 octombrie, va fi inaugurat noul Birou pentru tineret din cadrul Primăriei, care a fost deja inclus în organigrama instituţiei.
La 1 octombrie, tinerii care vor lucra în birou au început deja activitatea, iar recent a fost publicat și un concurs de angajare pentru cel de-al treilea post. În acest moment, întrucât biroul este încă în renovare, noii colegi lucrează în diverse departamente și cabinete ale Primăriei, învățând sistemul pentru ca mai apoi să poată ajuta cât mai ușor tinerii din oraș începând cu 1 noiembrie.