Lumi individuale și experiențe comunitare la cea de-a 9-a ediție pulzArt
Cea de-a 9-a ediție a festivalului de arte contemporane pulzArt începe joi, 14 septembrie, aducând la Sfântu Gheorghe timp de patru zile o selecție de delicii muzicale, întâlniri literare de actualitate, ateliere comunitare și instalații publice care provoacă la reflecție și depășesc limitele.
Cele mai importante momente ale celei de-a noua ediții pulzArt, cu tema Micro – lumi individuale, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către coordonatorul de programe, Knop Ildikó, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs, și fondatorul spațiului expozițional de artă contemporană MAGMA, Kispál Ágnes-Evelin.
„Motto-ul celei de-a 9-a ediții este micro, astfel am încercat să oferim experiențe foarte intime, personale în programul din acest an: atât lucrările individuale, cât și experiențele comune reflectă lumi individuale, care la rândul lor formează mici comunități. PulzArt se străduiește întotdeauna să împingă limitele, fie că este vorba de genuri sau de bule umane. Printre altele, acestea sunt relațiile pe care artiștii noștri invitați le explorează prin lucrările lor”, a declarat Knop Ildikó, rezumând conceptul ediției din acest an a pulzArt.
Există multe delicatese contemporane în line-up-ul muzical: concertul de deschidere de joi va fi o experiență de muzică dance la Szimpla, unde DJ Bootsie Quartet va împleti o varietate de sunete în muzica electronică, folosind instrumente de percuție sau saxofoane, extinzându-și paleta muzicală de la hip hop la bass, ritmuri clasice sau populare.
Vineri seara, Corul bărbătesc Sfântul Efraim promite o călătorie muzicală la fel de incitantă și unică, aducând o dublă turnură muzicii bisericești clasice: de exemplu, adaugă ritmuri electronice la muzica sacră bizantină – și pentru prima dată, publicul de la pulzArt va putea asculta spectacolul în această formă.
Sâmbătă seara va avea loc un concert gratuit în aer liber în Parcul Elisabeta. Artiștii locali și invitații lor Emcsi, Voiwode și Fekete Zsolt vă invită la o mandala muzicală în timpul live act-ului Spiralitate, care încearcă să creeze o armonie între mediul natural și instalațiile publice expuse.
În cadrul concertului de închidere a celei de-a 9-a ediții pulzArt, SunMa din Ungaria va oferi o experiență muzicală meditativă, un fel de întoarcere spre interior. Serile se vor încheia vineri și sâmbătă, la Szimpla, cu petreceri cu DJ invitați din Ungaria şi din România.
Atelierul de scriere creativă, întâlnirea scriitor-cititor, lansarea de carte și explorarea artelor încrucișate fac parte și în acest an din pulzArt, iar programele literare au fost prezentate de Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”.
„Toate acestea sunt bine legate de conceptul pulzArt din acest an. Ficțiunea începe întotdeauna undeva în micro, pe cont propriu, iar întrebarea este cât de departe se va îndepărta apoi, dacă va rămâne cu sinele sau se va îndepărta atât de mult încât să devină un roman sau documentar”, a spus Szonda Szabolcs.
Vineri, Szőcs Imre, traducător literar și bibliotecar, va sta de vorbă cu scriitorul Mihai Radu în foaierul Teatrului „Tamási Áron”. „Din scrierile satirice și umoristice ale autorului, care apar și în presă, ai putea crede că este un maestru al luptei, și este ceva în asta, dar are și o mare sensibilitate și un mare simț al realității, iar cărțile sale reflectă acest lucru” – l-a lăudat Szonda Szabolcs pe autor.
Sâmbătă, Vida Gábor, vocea distinctă a prozei maghiare transilvănene, va fi invitatul pulzArt. El va discuta cu Miklóssi Szabó István despre noul său volum, „Senkiháza. Erdélyi lektűr”. Ne va spune multe despre ceea ce așteaptă cititorii, despre faptul că volumul său este epuizat, că este în curs de reeditare și că ne putem aștepta cu siguranță la o conversație foarte interesantă.
Duminică, vom explora şi anumite zone literare și interartistice. „Peisajul invizibil” al lui Kiss Tibor Noé este un microcosmos al inconștientului: o radiografie a unui accident de mașină și a comei ulterioare, dusă dincolo de granițele genului de către spectacolul individual, în stil mixt, al Nicoletei Oproiu. Piesa și cartea vor fi discutate cu autorii de către criticul literar György Evelin, aducând mai aproape de public acest tip de proiecție a fluxului de conștiință.
După cum spune Szonda Szabolcs despre atelierul de scriere creativă, „în artă este întotdeauna nevoie ca artiștii mai experimentați să transmită cunoștințele lor artiștilor începători. Horváth Benji nu deţine adevărul absolut și nu dă sfaturi, dar ne arată trucuri ale meseriei la care merită să fim atenți pentru cei care nu scriu doar pentru conturile lor. Este o oportunitate utilă și bună, experiențială, pentru cei care cred că ar vrea să încerce, să se apuce mai serios de scriere creativă”. Încă vă mai puteți înscrie la atelier, completând formularul de înscriere de pe site-ul pulzArt.
Unul dintre scopurile pulzArt a fost acela de a aduce artele vizuale nu doar în spații închise, ci și în spații publice. Lucrările de artă comunitară și atelierele au fost prezentate de Kispál Ágnes-Evelin, fondator și director al spațiului expozițional de artă contemporană MAGMA. Cele trei inițiative câștigătoare ale concursului de instalații publice vor fi expuse în Parcul Elisabeta în timpul festivalului. Echipa kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna, Kusztos Júlia) vizualizează munca invizibilă într-o comunitate colaborativă. Lumile unipersonale, în care se desfășoară munca invizibilă și orele lucrate, se adresează acum trecătorilor, atrăgând atenția asupra lor prin spălarea și întinderea cearșafurilor într-o comunitate. Persistența viziunii este un proiect ludic, în care trecătorii pot încerca tehnici vechi, iar copiii pot juca un rol. Instalația lui Rizmayer Péter sensibilizează publicul cu privire la protecția mediului.
„Târgul Baz/Art este un nou element important al pulzArt. Este o primă încercare de a oferi lucrări ale artiștilor contemporani locali la prețuri accesibile. Nu ar trebui să ne gândim doar la producătorii locali atunci când cumpărăm, ci să ne concentrăm și pe artiștii locali, deoarece aceștia sunt foarte creativi și putem cumpăra lucrări valoroase de la ei”, a declarat Kispál Ágnes-Evelin. O instalație realizată de Daczó Enikő va întâmpina vizitatorii la intrarea în Baz/Art.
Războiul este tema centrală a expoziției de grup Pop-up Tankage, care va include două lucrări monumentale. Doi artiști expozanți se bazează pe experiențe personale pentru a crea imagini care se angajează în amintirile colective ale copilăriei sau ale vârstei adulte. În atelierul Cătălinei Nistor, putem deveni parte a procesului creativ al comunității contemporane, brodând împreună cu ea obiecte emblematice ale anilor ’90 pe pânze de mari dimensiuni. Atelierul de sunet (vârsta 8+) al grupului creativ FöldSzint va avea ca rezultat un proces creativ eliberator și interactiv în cele câteva ore de creație. Cei mai mici copii (vârsta 4+) se vor bucura de o sesiune de terapie prin artă și comunitate la pictura experiențială Fecsegő Ecsetek. La ediția de anul trecut a pulzArt, Sugár János a colectat povești de la locuitorii din Sfântu Gheorghe în diverse locații din oraș, sub formă de dictare și material audio, ale căror transcrieri sunt acum prezentate sub formă de carte în cadrul proiectului Patrula Timpului. Un alt exemplu al experiențelor comunitare care au lăsat o amprentă durabilă asupra țesutului orașului de-a lungul anilor va fi reprezentat de ilustrațiile de 8×2 metri expuse în pasajul subteran al gării CFR, care evocă microcosmosul Sfântu Gheorghe, în viziunea artistei locale Szederjesi Szidónia.
Biletele pentru spectacole și concerte pot fi achiziționate de la Casa de bilete a orașului sau online pe www.eventim.ro şi www.biletmaster.ro. Festivalul de arte contemporane pulzArt este organizat în comun de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Teatrul „Tamási Áron” și Asociația Culturală și de Tineret Prospero.