ro
 

Lucrări blocate, proiecte amânate şi evenimente anulate din cauza noilor decizii ale Guvernului

01.11.2023

O recentă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată luni în Monitorul Oficial al României, a impus măsuri de austeritate care vor limita activitatea autorităților locale, aproape toate plățile și activitățile care nu au legătură cu fondurile europene trebuind să fie oprite. Ca urmare, autoritățile locale nu vor putea lansa proceduri de achiziții publice pentru investiții, iar multe dintre evenimentele planificate pentru sfârșitul anului vor fi amânate sau chiar anulate.

Lucrările de investiții ar putea fi amânate cu câteva luni

În cazul municipiului Sfântu Gheorghe, reducerile de cheltuieli vor afecta 17 lucrări de investiții, ceea ce înseamnă că finalizarea acestora va fi întârziată cu aproximativ trei luni. În plus, există 20 de proiecte tehnice sau studii de fezabilitate pentru care nu pot fi lansate achiziții publice, ceea ce înseamnă că alte 20 de investiții vor fi amânate cu minim 3 luni. De asemenea, OUG interzice, printre altele, realizarea de studii privind diferitele proiecte și lansarea de proceduri suplimentare de achiziții publice.

„Prin această Ordonanţă, se creează mai multe probleme decât se rezolvă, deoarece la fiecare investiție apar probleme neprevăzute, care pot fi rezolvate prin încheierea diferitelor acorduri secundare. Noua OUG nu permite acest lucru acum, astfel că nu putem încheia acorduri secundare pentru o investiție în curs de derulare. Acest lucru creează o serie de probleme suplimentare, pentru că, deși există resursele financiare și umane pentru continuarea lucrărilor, lipsa actelor necesare poate duce la oprirea investițiilor”, a mai spus primarul.

„Această Ordonanţă cu siguranţă va crea mai multe probleme decât va rezolva. Ţara se va umple de şantiere neterminate, vom intra în iarnă cu şantiere deschise, se vor amâna investiţii minimum 3 luni, se vor bloca investiţii şi prin aceste lucruri, practic, bugetul central va rămâne cu mai puţini bani. Eu înţeleg că scopul este să se cheltuie mai puţin, dar bugetul central va pierde prin faptul că vor intra bani mai puţini. Fiecare buget are două părţi, o parte de venituri şi o parte de cheltuieli, iar dacă tu economiseşti 10 lei la cheltuieli, dar pierzi 12 lei la venituri, cred că ai luat o decizie greşită. Punctual, în cazul nostru vorbim de multe investiţii care se amână, vorbim de investiţii care se opresc, vorbim de nişte planuri care au fost făcute la începutul anului, la mijlocul anului, şi care nu mai pot fi respectate. Deci se creează o harababură totală. Se mai miră unii că aproape 70% din cetățenii României spun că țara se îndreaptă într-o direcție greșită…”, a declarat primarul Antal Árpád.

Evenimente amânate sau anulate

Noua Ordonanță de Urgență a Guvernului interzice inclusiv organizarea de evenimente sau festivităţi până la sfârșitul anului, cu excepția celor legate de sărbătorile oficiale. Acest lucru înseamnă că Gala Best of Sepsi, care trebuia să aibă loc pe 11 noiembrie, va trebui să fie amânată până la începutul anului viitor. 

De asemenea, Primăria nu va putea să cofinanţeze mai multe evenimente care sunt planificate să aibă loc în perioada următoare şi care se bazau pe sumele acordate de municipalitate.

Organizarea Târgului de Crăciun nu este în prezent amenințată de aceste restricţii de cheltuieli și se speră că va putea fi organizat și în acest an, așa cum este tradiția.

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.