ro
 

Kiss Jenő a primit Premiul Pro Urbe din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe

26.04.2021

Anul acesta, pentru al doilea an la rând, din cauza pandemiei Premiul Pro Urbe nu a putut fi acordat în cadrul tradițional al Zilelor Sfântu Gheorghe – şi ediţia din acest an fiind anulată. Cu toate acestea, ceremonia de decernare a titlului Pro Urbe a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat sâmbătă, 24 aprilie, în Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király”.  

Primăria Sfântu Gheorghe a înființat Premiul Pro Urbe în 1997 pentru a le aduce recunoaştere celor care au servit în mod altruist orașul nostru și locuitorii săi. Laureatul Pro Urbe în acest an este Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe.

Încă de la mijlocul anilor 1960, Kiss Jenő și-a început drumul în lumea cărților ca profesor, iar apoi, timp de aproape 35 de ani a continuat acest drum ca director al bibliotecii. Tema centrală a muncii lui Kiss Jenő a fost dezvoltarea, consolidarea și apărarea rețelei de biblioteci maghiare de pe teritoriul României. Acest lucru fiind indicat și de legăturile profesionale cu statul maghiar, de mijlocirea donațiilor de carte, realizarea de stocuri, implementarea de programe complete de suport pentru biblioteci. 

Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, care a primit numele în urma sugestiei sale, îi datorează personalității lui Kiss Jenő și realizarea a nenumărate proiecte legate de lumea cărților, cum ar fi expozițiile despre viața lui Benedek Elek. Astfel, acesta a dezvoltat, în cadrul bibliotecii județene, cea mai mare colecție ex-libris din Transilvania. 

În 2001, Kiss Jenő a primit din partea statului maghiar premiul Szinnyei József pentru întreaga sa carieră, iar în anul 2005 a fost distins cu premiul Monoki István, din partea Asociației Culturale Maghiare din Transilvania. 

Premiul Pro Urbe a fost decernat de primarul Antal Árpád, alături de cei doi viceprimari Vargha Fruzsina și Tóth-Birtan Csaba, după un cuvânt de laudatio de către Szonda Szabolcs, actualul director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe. La eveniment au participat pianistul Szőcs Botond și invitații săi, iar în cadrul evenimentului a fost rostită și o binecuvântare de preotul paroh Dávid György.

Aproape 100 de cereri depuse pentru înfrumuseţarea zonelor verzi din Sfântu Gheorghe
10.05.2021

A fost depus un număr record de cereri pentru Programul de înfrumuseţare a zonelor verzi din Sfântu Gheorghe.

În 10 mai începe recensământul general agricol şi la Sfântu Gheorghe
07.05.2021

Primăria face un apel la locuitori să colaboreze cu recenzorii pentru realizarea acestui recensământ de interes public

Primăria Sfântu Gheorghe cumpără fosta Fabrică de Ţigarete
06.05.2021

Clădirea va fi reabilitată şi introdusă în circuitul cultural şi de tineret al oraşului

Târg în weekend în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe
06.05.2021

Târgul de flori va avea loc sâmbătă, 8 mai și duminică, 9 mai, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

Pe 7 mai începe un nou sezon de distracţie în aer liber la Şugaş Băi
05.05.2021

Parcul de aventură, terenul de minigolf, peretele de escaladă şi terenul de tenis îi aşteaptă pe toţi doritorii zilnic între orele 11-19.