Investiţii în dotarea şi infrastructura Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe
Într-o nou conferinţă de presă din seria „Oraşul nostru, responsabilitatea noastră!”, primarul Antal Árpád şi directorul Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, au vorbit despre creşterea gradului de ordine şi siguranţă publică în municipiu, inclusiv prin investiţii care vor fi făcute anul acesta în infrastructura şi dotarea Poliţiei Locale.
Începând din 14 martie anul trecut, din cauza pandemiei, comanda Poliţiei Locale a fost trecută la Poliţia Naţională prin Ministerul Afacerilor Interne, însă de la 1 aprilie anul acesta, Poliţia Locală a revenit în subordinea Consiliilor Locale.
„În ultimul an am putut vedea ce înseamnă lipsa Poliţiei Locale, pentru că atribuţiile lor în această perioadă au fost în proporţie de 80-90% în legătură cu pandemia, astfel am văzut că au reapărut foarte multe probleme pe care ne-am obişnuit să nu le mai avem. De la dube parcate în zone rezidenţiale, probleme care ţin de cerşit, parcare fără plată, parcare în locuri nepermise, şi până la neputinţa de a rezolva probleme de genul individului care a locuit într-o baracă pe care a instalat-o lângă magazinul Penny şi nu am avut posibilitatea legală să-l evacuăm şi să îndepărtăm de pe domeniul public acea instalaţie. Ieri am rezolvat şi această problemă”, a declarat primarul Antal Árpád.
În acest an, Primăria Sfântu Gheorghe va face investiţii în dotarea Poliţiei Locale cu o infrastructură mai adecvată pentru a-şi desfăşura activitatea. Vor fi achiziţionate aproximativ 15 camere de supraveghere de tip body-cam, care sunt montate pe uniformă. Scopul acestor camere este de a proteja atât poliţistul local, cât şi cetăţenii, pentru că de foarte multe ori interacţiunea dintre cei doi este interpretată subiectiv, însă odată cu înregistrarea vor dispărea orice discuţii în acest sens.
De asemenea, anul acesta vor fi achiziţionate una sau două drone performante pentru Poliţia Locală, necesare pentru accesul în zone greu accesibile cu autoturismele, cum ar fi zonele în care sunt depuse ilegal deşeuri sau în care sunt arse deşeuri. În acelaşi timp, se doreşte şi extinderea reţelei de camere de supraveghere din locurile publice ale oraşului, care în prezent este alcătuită din 94 de camere.
„Scopul nostru nu este să urmărim locuitorii care respectă legea, ci să-i prindem pe infractori. De aceea extindem acest sistem de camere video. E bine de ştiut că foarte mulţi infractori au fost identificaţi cu ajutorul acestor camere”, a explicat primarul Antal Árpád.
Poliţia Locală doreşte ca în acest an să îmbunătăţească şi softul disponibil pentru reţeaua de camere de supraveghere.
„Un upgrade la acest soft ne-ar permite să avem nu doar opţiuni de stocare a acestor date, ci şi de a le valorifica. De exemplu, la fiecare intrare în oraş sunt camere de supraveghere, care stochează ca imagini informaţiile despre autoturisme, inclusiv numărul maşinii. Din acest motiv, nu putem să căutăm în sistem o maşină după numărul de înmatriculare. Un upgrade la soft ar permite mai multe facilităţi de acest gen care ar uşura şi ar grăbi intervenţia în caz de nevoie”, a explicat şi directorul Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.
În perioada următoare, Poliţia Locală va intensifica acţiunile de control atât în ceea ce priveşte combaterea cerşitului, cât şi în respectarea reglementărilor privind parcarea pe domeniul public.
La rândul său, primarul Antal Árpád a declarat că are aşteptări şi de la Poliţia Locală, şi de la cetăţeni.
„De la Poliţia Locală am aşteptări să fie întotdeauna foarte fermi, iar atunci când dau amenzi să se comporte în aşa fel încât cetăţeanul « să mulţumească » şi să realizeze că a greşit şi că a fost amendat nu pentru că cineva ar avea nevoie de aceste fonduri care vin din amenzi, ci pentru că ne dorim cu toţii să trăim într-un oraş unde oamenii respectă regulile. Foarte mulţi doresc să facem ordine însă fără să deranjăm dezordinea făcută de ei. Eu cred că aici trebuie schimbată mentalitatea”, a declarat primarul Antal Árpád.
În ceea ce îi priveşte pe locuitori, primarul spune că este foarte important ca aceştia să semnaleze problemele pe care le văd, pentru că cei peste 50.000 de locuitori ai oraşului cu siguranţă văd mai multe nereguli decât ar putea constata cei 10-15 poliţişti locali care se află simultan în patrulare.
„Dacă toate neregulile pe care le observă locuitorii ajung la organele competente, atunci putem schimba în bine oraşul. Chiar dacă a face o plângere înseamnă inclusiv anumit disconfort pentru cel care o face, doar aşa putem schimba lucrurile în bine. Iar cei de la Poliţia Locală trebuie să-şi facă treaba şi să măsoare cu aceeaşi măsură, este foarte important. Nu se poate ca o persoană care trece pe trotuarul stâng să fie atenţionată că nu are mască, iar alta de pe trotuarul drept să nu fie sancţionată. Până la urmă foarte multe măsuri sunt compromise din cauza acestui fapt. De aceea este foarte important ca regulile să fie aceleaşi pentru toată lumea”, a mai spus primarul Antal Árpád.