ro
 
Vineri, 19. Aprilie 2024.

În Sfântu Gheorghe încep programele de promovare a sănătăţii şi dezvoltare a sănătăţii mintale

22.03.2021

Bugetul acestui an va fi alcătuit sub genericul „Oraşul nostru, responsabilitatea noastră”

Primarul Antal Árpád şi consilierul local Kondor Ágota au prezentat într-o conferinţă de presă programele de promovare a sănătăţii şi dezvoltare a sănătăţii mintale în Sfântu Gheorghe, în domeniul asistenţei sociale, educaţionale şi de sănătate. Programele vor fi cuprinse în bugetul acestui an, un buget care va fi alcătuit sub genericul „Oraşul nostru, responsabilitatea noastră”.

„În campania electorală am promis programe care să vizeze dezvoltarea în domeniul sănătăţii, social sau educaţional, iar acum suntem în faza în care promisiunile devin realitate prin implementarea programului de promovare a sănătăţii şi dezvoltare a sănătăţii mintale”, şi-a început prezentarea consilierul local Kondor Ágota.

La rândul său, primarul Antal Árpád a explicat că există domenii pe care administrația locală ar dori să pună mai mult accent în mandatul actual, pentru că „nu este suficient să construim  doar drumuri şi clădiri, ci și o comunitate”.

Președintele Comisiei pentru sănătate, protecţie socială şi culte din cadrul Consiliului Local, Kondor Ágota, a prezentat în detaliu cele 17 programe care vor primi o atenție specială și sprijin din partea Primăriei în acest an. Majoritatea acestor programe sunt deja în desfăşurare, însă vor fi extinse, în timp ce altele noi vor fi implementate în urma consultărilor din grupul de lucru înființat în cadrul Consiliului Local.

Una dintre cele mai importante inițiative este extinderea rețelei de creșe din Sfântu Gheorghe, Primăria alocând anul trecut doar pentru funcţionarea creşelor aproximativ 2 milioane de lei. Deoarece există în continuare o mare nevoie de îngrijire pre-grădiniță în oraşul nostru, pentru perioada următoare, autorităţile locale au în plan extinderea reţelei de creşe prin construirea de creşe noi, dar şi dotarea cu mobilier şi materiale auxiliare pentru crearea unui mediu cât mai plăcut pentru copii.

Majoritatea programelor prezentate sunt inițiative care îşi doresc să umple golurile existente în aceste domenii, cum ar fi dezvoltarea unei rețele de asistenți în sistemul educațional sau social. Sarcinile profesioniștilor angajați vor include consilierea mamelor însărcinate în timpul sarcinii și apoi în primele luni după nașterea copilului.

Sesiunile de instruire pentru părinți sunt concepute pentru a ajuta în situațiile în care aceştia au nevoie de ajutor și sprijin, iar Academia Părinților a fost modelată pe baza Academiei de Argint, unde specialiştii vor ţine discursuri despre anumite probleme actuale importante, cum ar fi psihologia dezvoltării, dispozitive digitale sau caracteristicile vârstei adolescenţilor.

Grupul de lucru a dezvoltat, de asemenea, o schemă de burse pentru pedagogi pentru a recompensa munca și a sprijini formarea continuă. În acelaşi timp, odată cu introducerea sistemului Fabatka, încearcă să-i motiveze şi pe tineri. Cei care participă la inițiative şi vor face fapte bune sau vor ajuta alte persoane, vor primi puncte drept recompensă, care apoi pot fi răscumpărate pentru excursii, tabere sau bilete la diferite facilităţi de agrement din oraş.

Programul „Autobuz pe jos” se doreşte a deveni unul foarte popular, încurajând copiii, elevii și părinții deopotrivă să meargă la școală pe jos. Această metodă funcționează bine în alte țări, unde copiii care merg la școală se întâlnesc dimineața la o intersecție prestabilită, iar de acolo un voluntar însoțește echipa la școală, făcând astfel deplasarea mai dinamică şi mai interesantă. Este planificat ca voluntarilor să li se alăture periodic şi sportivi sau lideri ai oraşului.

Programele de screening și prevenţie se adresează mai multor grupe de vârstă, iar în acest caz există deja multe inițiative similare care funcționează bine în organizarea ONG-urilor din oraș, iar municipalitatea dorește să le sprijine în continuare prin acest program. În același mod, programul After School este în desfăşurare de ani de zile și va continua să primească sprijin.

În timpul implementării programelor vor fi stabilite parteneriate cu Consiliul Județean Covasna, Spitalul Județean „Dr. Kristóf Fogolyán” și Asociația Medicilor de Familie pentru a spori disponibilitatea programelor de screening și îngrijire a sănătății. În același timp vor fi întărite colaborările cu bisericile şi sfera civilă, anul acesta fiind alocată suma de 1 milion de lei din partea municipalității, sumă disponibilă pentru programe comunitare organizate de biserici şi organizații neguvernamentale.

Există o mare nevoie de a dezvolta educația alternativă, iar administrația orașului va susţine pe viitor astfel de programe, fiind planificată și introducerea metodei de educaţie Montessori în grădiniţe, prin intermediul căreia se pune accent pe dezvoltarea inteligenţei emoţionale. De trei ani la Sfântu Gheorghe există şi un Centru de excelență, înfiinţat şi finanţat de Primărie, şi unde învaţă peste 270 de copii super-dotaţi. Se doreşte de asemenea introducerea unui nou program, MindLab, care dezvoltă inteligenţa cognitivă a elevilor.

Programele prezentate includ, de asemenea, promovarea unui stil de viață sănătos, dar şi programe sociale, cum ar fi sprijin pentru accesibilizarea persoanelor cu dizabilități, sprijin pentru comunităţile defavorizate, dar și continuarea programului pentru familiile numeroase.

Programul „Csíki Sándor” se concentrează pe postura corectă și pe coordonarea mișcării. Denumit după profesorul de educație fizică câștigător al Premiului Pro Urbe, kinetoterapeuții monitorizează mișcarea și postura copiilor la orele de gimnastică cu acordul părinților, apoi vor face sugestii părinților dacă este cazul, dar organizează şi ateliere profesionale pentru educatori.

Lansarea majorității programelor depinde de evoluția pandemiei, dar acestea sunt planificate să înceapă în cursul acestui an, Primăria alocând în total pentru acestea suma de aproape 5 milioane de lei.

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.

Va fi construit un nou cartier în locul fostei ferme de pui din Sfântu Gheorghe
16.04.2024

Un campus pentru învăţământul dual şi 96 de locuinţe vor fi construite din fonduri europene câştigate de Primărie

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii