ro
 
Marți, 16. Aprilie 2024.

Hotelul Bodoc – ce urmează?

11.08.2022

Planurile Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și situația actuală a clădirii fostului hotel.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a susținut o conferință de presă pentru a prezenta pe scurt istoria fostului Hotel Bodoc, situația actuală a clădirii și planurile de viitor ale municipalității în ceea ce privește soarta imobilului.

Trecutul clădirii

După schimbarea de regim din 1989, multe dintre structurile turistice din judeţul Covasna au devenit proprietate privată în urma privatizărilor, inclusiv Hotel Bodoc, însă proprietarii nu au făcut investiții majore în această proprietate. Ulterior, clădirea a fost cumpărată de municipalitate, care nedorind să facă o concurenţă neloială sectorului privat al turismului, a încercat să vândă clădirea. La prima licitaţie a existat o ofertă concretă pentru achiziţionare, însă aceasta fiind singura, procesul a trebuit reluat, iar ofertantul şi-a retras oferta la a doua licitaţie. Având în vedere acest lucru, decizia finală a Consiliului Local a fost aceea de a demola clădirea.

Pe 14 februarie 2020, reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, ai Consiliului Județean Covasna și ai Fundației Sapientia au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că se vor asocia şi vor construi împreună cel mai modern centru cultural și de tineret din România pe locul fostului Hotel Bodoc. Ideea inițială a fost ca această clădire să găzduiască instituții administrate de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna (Teatrul „Tamási Áron”, M Studio, Teatrul de Păpuși Cimborák, Centrul de Artă din Transilvania, Biblioteca Județeană „Bod Péter”), precum și o sală de concerte. De asemenea, a fost realizat un studiu pentru a propune o clădire ideală pentru a răspunde nevoilor evaluate ale instituțiilor culturale.

Dacă în ianuarie 2021, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat acordul de asociere, în luna martie a aceluiași an, Prefectura județului Covasna a contestat acordul, argumentând, printre altele, că este inacceptabilă alipirea terenurilor private cu cele publice. În mai 2021, Tribunalul Județean Covasna a decis anularea Hotărârii de Consiliu, care a fost atacată cu recurs de municipalitate. În octombrie 2021, Curtea de Apel Brașov a menținut hotărârea Tribunalului Județean Covasna, iar asocierea a fost anulată definitiv.

Situația actuală a clădirii

În luna aprilie a acestui an, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, prin hotărârea 162/2022, adoptă Planul Urbanistic Zonal de transformare a centrului orașului, care a fost precedat de un proces de mai bine de un an de obținere a autorizațiilor de la diverse instituții.

Întrucât parteneriatul a fost anulat, s-a decis ca Primăria Sfântu Gheorghe să exproprieze terenurile și proprietățile deținute de Fundația Sapientia.

„Cred că este important de subliniat faptul că planul urbanistic a fost întocmit doar pentru suprafețele aflate în proprietatea Primăriei sau a Fundației Sapientia, precum și pentru suprafețele private, ai căror proprietari s-au înțeles cu noi, și nu vom expropria terenuri de la persoane fizice pentru a realiza acest proiect. În momentul de față, nu există niciun obstacol legal pentru a continua cu acest proiect”, a subliniat primarul Antal Árpád. 

Viitorul clădirii

Demolarea clădirilor din zona afectată se va realiza în mai multe etape, lucrările urmând să afecteze clădirea de lângă Cinema Arta și din spatele Hotelului Bodoc, vechiul hotel și anexele sale (cu excepția punctului de transformare), dar şi clădirile deținute de Fundația Sapientia după expropriere.

Până acum a fost realizată o documentaţie preliminară (DALI), care cuprinde indicatorii tehnico-economici necesari pentru realizarea demolării fostului hotel, care a fost aprobat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. În prezent se pregătește proiectul tehnic și planul de autorizare a demolării, iar municipalitatea așteaptă alte autorizații pentru a finaliza planurile. Între timp, au loc discuţii cu proprietarii antenelor de pe acoperișul clădirii pentru mutarea acestora.

În scurt timp, municipalitatea va lansa o licitație pentru lucrările de demolare, urmând să fie create zone de parcare temporară în locul fiecărei clădiri demolate, până când planurile pentru noua clădire a centrului cultural vor fi finalizate și vor putea începe lucrările de construcție.

În ceea ce priveşte alte clădiri din Sfântu Gheorghe care ar putea fi incluse în viaţa culturală a oraşului, fosta fabrică de ţigarete, dar şi Casa de Cultură a Sindicatelor au fost menţionate ca posibile variante pentru mutarea unor instituţii culturale.

„În coaliţia de guvernare s-a luat decizia de a încerca să se rezolve soarta clădirilor deținute de sindicate, în speranța că municipalitatea va reuși să intre în posesia uneia dintre clădirile abandonate ale orașului, Casa de Cultură a Sindicatelor. Dacă se va reuşi acest lucru, și această clădire va trebui să găsească o nouă utilizare și să fie reintegrată în circuitul cultural al orașului, iar sala de concerte planificată pentru centrul cultural ar putea fi amenajată chiar aici. În acest caz, va trebui să regândim funcțiile noului centru, deoarece va trebui să ne gândim și la ce fel de instituție ar putea fi găzduită în clădirea fostei fabrici de ţigarete care a fost achiziționată recent. Acum stăm și așteptăm să vedem ce decizie se ia în privința Casei de Cultură a Sindicatelor”, a explicat primarul.

După definirea funcțiilor centrului cultural, municipalitatea va lansa o licitație internațională pentru proiectarea clădirii.

„Noua clădire este atât o prioritate, cât și o problemă delicată, pentru că va fi noua fațadă a zonei centrale a orașului, trebuie să fim foarte atenți la clădirea la care ne gândim. O licitație internațională ne oferă mai multe oportunități de a construi cu adevărat o proprietate care va fi, fără exagerare, cea mai importantă investiție a secolului XXI în ceea ce privește imaginea centrului orașului”, a declarat primarul Antal Árpád. 

De ce se instalează parapeţi de-a lungul noii piste de biciclete de pe digul râului Olt? Vor exista treceri de pietoni pe pista de biciclete?
15.04.2024

Continuă construcția celor șapte kilometri de pistă de biciclete asfaltată de-a lungul digului râului Olt, începută anul trecut

Doar pahare ecologice reutilizabile la Zilele Sfântu Gheorghe
08.04.2024

Primăria Sfântu Gheorghe va folosi aceste pahare la toate evenimentele publice de acum înainte.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a prelungit termenul pentru nominalizările Pro Urbe
02.04.2024

De asemenea, s-a decis ca în acest an, în mod excepţional, să fie acordate patru distincţii

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.