„Hocheiul te învață multe lucruri bune!”
Interviu cu Biró Mátyás, antrenor de hochei în cadrul programului „Iniţiere în sport”
Începând cu luna octombrie 2017, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația Sportivă Pinguinii Regali derulează programul „Iniţiere în sport”, care presupune inițierea elevilor din toate școlile din Sfântu Gheorghe în sport o dată pe săptămână în timpul anului școlar, în Arena Sepsi și la piscină. Aproximativ 3.600 de copii participă la acest program, învățând prin joc cum să facă sport, coordonare, echilibru și postură, astfel încât să poată face din sport o parte din viața lor pe termen lung. Vă prezentăm o serie de interviuri cu instructorii, cel de-al treilea fiind Biró Mátyás, antrenor de hochei pe gheață.
– Spune-ne câteva cuvinte despre tine.
– Sunt Biró Mátyás, m-am îndrăgostit de hocheiul pe gheață în Miercurea Ciuc. Deoarece tatăl meu a fost și el jucător de hochei, iar părinții mei aveau și un restaurant lângă patinoarul local, obișnuiam să stau în fiecare zi în jurul patinoarului împreună cu fratele meu geamăn și aveam toată dorința de a fi ca jucătorii adulți care jucau la acea vreme. Mi-am pus patinele în picioare la vârsta de trei ani și am crescut acolo până la 16 ani, jucând în echipele din grupa de vârstă. Am jucat hochei pe gheață timp de 20 de ani, m-am mutat în Slovacia când aveam 16 ani și am jucat patru ani în grupele de vârstă 18 și 20 de ani, am venit acasă și am jucat pentru echipa de adulți din Miercurea Ciuc timp de un an, de acolo m-am transferat la Brașov, de unde am plecat la Galaţi după cinci ani, iar apoi am jucat timp de doi ani pentru Háromszéki Ágyúsok, unde mi-am încheiat cariera. Apoi am fost contactat de Clubul Sportiv Pinguinii Regali pentru a prelua postul de antrenor pentru grupele de vârstă 13 și 15 ani și așa am ajuns aici, la Sfântu Gheorghe.
Am reprezentat România la toate grupele de vârstă la diferite campionate mondiale, unde am obținut rezultate bune, iar la o vârstă foarte fragedă am fost convocat la echipa națională de adulți și am reușit să joc la campionatele mondiale. De asemenea, am câștigat campionatul și Cupa României. Simt că am realizat tot ceea ce poate realiza un hocheist în România, așa că nu am de ce să fiu trist că s-a încheiat un capitol. Sunt fericit să privesc în urmă la tot ceea ce am realizat!
– Ce înseamnă pentru tine să lucrezi cu copiii?
– Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu copiii, încerc să îi învăț să fie buni, am avut o experiență complet pozitivă, deși este un pic mai greu să lucrezi cu copiii în zilele noastre, este o lume nouă și o viață nouă... Când eram copil, eram tratați într-un mod complet diferit. Îi încurajăm pe copii să fie cât mai pricepuți, să aibă cât mai multă experiență și, cel mai important pentru noi și pentru copii, să se bucure și să iubească ceea ce fac. Ei vor decide ce vor să facă: fotbal, hochei, baschet sau poate altceva.
– Ai observat vreun progres de când a început programul?
– În calitate de antrenor, este un proces destul de lung să preiei o echipă și, dacă vrei să construiești, poate dura mai mulți ani pentru a realiza ceva, în timp ce cu adulții se reduce la câteva luni. Simt că copiii mă iubesc, eu îi iubesc, îmi place să lucrez cu ei și să le transmit tot ceea ce am învățat în 20 de ani, astfel încât să existe 10 sau 15 copii care să ajungă la nivelul la care am ajuns eu. Dacă de aici pot ajunge să joace pentru echipe de prestigiu, atunci eu și părinții vom fi foarte mândri. Avem rezultate, jucăm mai bine, se simte în stilul de antrenorat, pe scurt, sunt fericit că sunt aici.
– Cum vezi situația hocheiului pe gheață din Sfântu Gheorghe?
– La Sfântu Gheorghe se preferă fotbalul, dar sunt copii care vin și încearcă hocheiul. Gheața nu se face aici când se face în alte săli, așa că nu este ușor de recrutat, dar în curând se va construi un patinoar și sper ca hocheiul să ia amploare și tot mai mulți copii să aleagă acest sport, experimentând oportunitățile pe care le oferă, pentru că învață multe lucruri bune. Când vii aici, ești o familie, ești privit și îngrijit, poate fi un sport un pic mai dur, dar merită. Avem jucători care au început aici la „Iniţiere în sport” și au venit la noi de aici.
– Ce îţi place cel mai mult la meseria ta?
– Să fac ceea ce îmi place, să încerc să îi învăț pe copii să fie cât mai pricepuți, să joace cât mai multe sporturi. Sunt fericit făcând ceea ce fac, mă face o persoană mai bună.