ro
 
Sâmbătă, 27. Iulie 2024.

Expoziția pictorului Lajos BOROS, un prim reprezentant al picturii abstracte în Transilvania

02.02.2024

În spațiul expozițional de la etajul trei al Centrului de Artă din Transilvania, în data de 9 februarie 2024 de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției retrospective a pictorului Lajos BOROS (1928–2011), care a practicat pictura abstractă în Transilvania surprinzător de timpuriu și care s-a definit ca un discipol al lui Hans Mattis Teutsch. Expoziția va fi vernisată de dr. Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania și de József Gazda, istoric de artă.

Lajos Boros, născut la Sighetu Marmației, a studiat arta grafică la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. Pe lângă aceasta, a frecventat și prelegeri despre istoria artei, pedagogie, psihologie și filosofie. În 1953, s-a căsătorit cu colega sa de universitate, pictorița Anna Jakab, cu care, după absolvirea universității, s-au stabilit la Baciu (acum parte a orașului Săcele din județul Brașov). Atunci Lajos Boros l-a cunoscut pe Hans Mattis Teutsch, care se întorsese în România, și a cărui artă a devenit decisivă pentru o viață în dezvoltarea propriului habitus uman și artistic, la sfatul său a început să studieze teoria compoziției și pictura de icoane. În 1970, a participat la expoziția artiștilor plastici brașoveni la Wiesbaden, și a solicitat azil. Lajos Boros a locuit în Wiesbaden, Germania, până la moartea sa în 2011, unde lucrat ca profesor, în timp ce și-a construit în mod continuu opera artistică distinctă.

Aflat încă în România, Boros a trecut destul de devreme la pictura abstractă, deja în anii ‘60. În 1965, a început să se ocupe de teoria compoziției primordiale, iar după stabilirea sa în Germania a creat primele tablouri rudimentare de compoziție primordială (1971). În esență, aceasta a fost teoria și forma pe care Lajos Boros a le-a elaborat și a perfecționat în ultimii 40 de ani de creație, realizând astfel lumea sa picturală specifică, care aspira să fie demnă de armonia creației. Expoziția de față a Centrului de Artă din Transilvania prezintă lucrările de debut ale artistului, care redau figuri de muncitori într-o manieră stilizată și care au un spectru cromatic mai restrâns, primele sale picturi abstracte realizate în Transilvania, precum și lucrările pictate în Germania și readuse în țară după moartea artistului, care, prin succesiunea și juxtapunerea lor, trasează în mod clar felul în care ia naștere și se dezvoltă schema artistică a compoziției primordiale ca principiu organizatoric-creativ elaborat de Lajos Boros. Prin intermediul principiului de creație al compoziției primordiale, artistul reușește să creeze o ordine sacră în formele abstracte ale picturilor sale.

„Lajos Boros a creat un univers aparte în arta sa.

O artă unică, diferită și incomparabilă cu oricare alta.”

(Gazda József, istoric de artă

Expoziția va fi deschisă până în 30 martie 2024, de marți până vineri între orele 9 și 17, iar sâmbătă, conform noului program, de la ora 10 până la ora 14.

Începe cea de-a șasea ediție Com’ON Sepsi
19.07.2024

Programul de participare pentru tineret din Sfântu Gheorghe îi așteaptă din nou tinerii inițiatori

Transport rapid, sigur și ecologic în Sfântu Gheorghe
19.07.2024

Cine nu își dorește să ajungă dintr-o parte în alta a orașului în mod eficient, sigur și confortabil, fie că este vorba de afaceri, cumpărături, sport sau timp liber? În curând, acest lucru va fi la îndemâna oricui, datorită lansării unui sistem de închiriere de biciclete și a extinderii transportului public.

Punem Sfântu Gheorghe în mișcare! Zilele Sportive, ediția a 16-a – un oraș activ
10.07.2024

După un an de absență, în data de 20 septembrie 2024 se dă startul unei noi ediții a Zilelor Sportive.

SepsiClassic a fost din nou îndrăgit de public
09.07.2024

Cea de-a doua ediție a festivalului de muzică clasică din Sfântu Gheorghe s-a încheiat duminică.

S-a deschis noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Suprafața de cca. 7000 mp găzduiește mai multe terenuri de sport potrivite pentru exersarea mai multor ramuri de sport, cum ar fi: fotbal și minifotbal, tenis de picior, volei, baschet, badminton, tenis și tenis de masă