ro
 

Expoziția comemorativă a pictorului JÁNDI Dávid

13.07.2023

Expoziția comemorativă a pictorului JÁNDI Dávid (1893–1944), care este și evenimentul însoțitor al celei de-a XXXII-a ediții a Universității Libere de Vară și Taberei Studențești Bálványos, cunoscută sub numele Tusványos, va fi vernisată marți, 18 iulie 2023, de la ora 15, în sala de expoziții de la etajul trei a Centrului de Artă din Transilvania. Expoziția va fi deschisă de Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Németh Zsolt, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Ungariei și dr. Bordás Beáta, istoric de artă, curator al expoziției.

Expoziția - care comemorează 130 de ani de la nașterea artistului - este o noutate în programul Centrului de Artă din Transilvania din mai multe puncte de vedere. Din cele aproximativ o sută treizeci de expoziții organizate de la înființarea Centrului de Artă din Transilvania, expozițiile personale au prezentat figuri importante ale scenei artistice de după cel de-al Doilea Război Mondial, precum și tineri artiști contemporani, în timp ce lucrări ale unor maeștri mai vechi au fost prezentate doar în materiale selectate din diverse colecții (de exemplu, colecțiile Böhm și Kántor, colecția lui dr. Kovács Ádám sau a Fundației Sapientia). Astfel, pentru prima dată, organizăm o expoziție comemorativă a unui pictor maghiar a cărui operă s-a dezvoltat integral în prima jumătate a secolului XX.

JÁNDI Dávid s-a născut sub numele de Dávid Léderer în Jánd, comitatul Bereg, și a crescut în Nyíregyháza. Începând cu 1911 a studiat la colonia de artă din Baia Mare sub îndrumarea lui Thorma János,  Ferenczy Károly și Réti István. Studiile sale de artă au fost întrerupte de serviciul pe front, apoi de prizonieratul în Rusia, dar și-a petrecut concediul în 1915 la colonia de artă din Baia Mare, iar după eliberarea sa în 1918 a lucrat din nou la școala de pictură. Până la sfârșitul vieții sale, chiar și după schimbarea imperiului, a păstrat legătura cu colonia de artă din Baia Mare și cu Transilvania. În 1926, a fost ales membru cu drepturi depline al Societății Pictorilor din Baia Mare, alături de Hans Mattis Teutsch și Kmetty János, iar în 1930 a fost membru fondator al Breslei Miklós Barabás.

Prima fază a operei artistului, care a avut un temperament ambițios și exploziv, este caracterizată de compoziții baroce pline de tensiune dramatică, de corpuri care se întrepătrund, de abordări biblice sau mitologice. Începând cu 1927, o viziune mai clarificată se desprinde din tonalitatea densă. Așa este caracterul pastelurilor sale, cu texturi de suprafață delicate și culori stranii, amintind de Arcadia, a cărei atmosferă metafizică sugerează atemporalitate. Picturile sale din anii 1930 prezintă un grad ridicat de stilizare, iar începând cu anii 1940 stilul său se schimbă complet, picturile sale în ulei prezentând o abordare în primul rând socială.

Această expoziție prezintă 57 de lucrări ale artistului, selectate din colecții publice și private din România și Ungaria (dintr-un total de 17 surse diferite). Cele mai multe provin din colecția lui Volker Bulitta, iar printre colecțiile publice se evidențiază Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, de unde am împrumutat opt lucrări.  Merită menționată în mod special cea mai valoroasă piesă din colecția Episcopiei Unitariene din Cluj, una dintre capodoperele lui Jándi, lucrarea de mari dimensiuni Coborârea de pe cruce din 1926. De asemenea, este interesant de remarcat faptul că este expusă și o sculptură din ceramică colorată (Mama cu copilul, 1930).  Lucrările prezentate acoperă toate etapele artei lui Jándi, începând de la compozițiile religioase din anii '10 și până la peisaje de mici dimensiuni realizate în jurul anului 1943 (Peisaj băimărean) și Autoportret (1943). Expoziția cuprinde cele mai importante teme și motive ale artei lui Jándi, cum ar fi compozițiile biblice cu multe figuri, mama cu copilul, nudul feminin întins, autoportretele expresive, peisajele din Baia Mare și Italia și peisajele urbane, evidențiind astfel parcursul unuia dintre cei mai originali reprezentanți ai artei băimărene.

Vernisajul va avea loc în limba maghiară, dar toate materialele informative și catalogul  expoziției, care va fi de asemenea prezentat la vernisaj, sunt trilingve.

Vizitatorii sunt așteptați până în data de 26 august 2023, conform programului Centrului de Artă din Transilvania, de marți până vineri între orele 9 și 17, sâmbătă între orele 10 și 16.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Partener: Institutul Liszt – Sfântu Gheorghe

Sponsori: Fundația Gábor Bethlen

Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.