Departamentul de Administrație Publică al Universității Babeș-Bolyai aniversează 25 de ani de la deschiderea extensiei din Sfântu Gheorghe
În data de 16 iunie, primarul Antal Árpád, dr. Csák László, directorul Departamentului de Administrație Publică al Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, au susținut o conferință de presă comună pentru a prezenta evoluțiile Departamentului de Administrație Publică din Sfântu Gheorghe și colaborarea acestuia cu autoritățile locale pentru anul universitar 2022-2023.
Cu ocazia aniversării unui sfert de secol, Departamentul de Administrație Publică al Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe pregătește o serie de noutăți pentru anul universitar viitor. Datorită cooperării dintre universitate și municipalitate, studenții vor avea posibilitatea de a dobândi nu doar cunoștințe teoretice, ci și de a face stagii de practică în instituțiile subordonate Primăriei și Consiliului Județean.
„Avem un parteneriat foarte strâns cu instituțiile publice, așa cum este Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe sau Consiliul Județean Covasna, în sensul că instituțiile publice ne-au sprijinit și până acum, dar și pe viitor, cu propuneri, cu idei, ce conținut și ce abordări trebuie predate studenților noștri ca să fie mai ușor de integrat fiecare student în resursele umane de la instuțiile publice, să fie dotat cu o pregătire universitară adaptată la nevoile instituțiilor publice", a declarat directorul Departamentului de Administrație Publică al Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe, dr. Csák László.
În noul an universitar, va fi organizată o conferință științifică a studenților, lectori de renume internațional vor susține prezentări și vor exista oportunități de a participa la diverse programe Erasmus. Sălile de curs vor fi modernizate din punct de vedere tehnic, patru săli fiind dotate cu calculatoare moderne și tablă interactivă.
În această toamnă, Departamentul de Administrație Publică al Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe pune la dispoziția viitorilor studenți de la secția română 11 locuri la buget și peste 60 de locuri cu taxă. Admiterea va avea loc în perioada 11-15 iulie prin intermediul unei platforme online.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a subliniat că la nivel național, Municipiul Sfântu Gheorghe, ca reședință de județ, este recunoscut pentru sumele mari pe care le alocă activităților culturale. La rândul lor, autoritățile județene pun mare accent pe susținerea și extinderea activităților din cadrul instituțiilor culturale.
„Județul nostru este un județ cu rădăcini adânci în sistemul de educație pentru că, după cum se știe, acum 340 de ani, în 1681, s-a înființat primul gimnaziu în comuna Estelnic. Universitatea din Transilvania și din Cluj fac acum 150 de ani și uite, că am ajuns și până în Covasna. În urmă cu 25 de ani s-a înființat și în județul Covasna extensia universitară a UBB. E o nevoie și în mediul rural de specialiști bine pregătițiașa că avem porțile deschise pentru solicitările universității", a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Mai mult decât atât, Tamás Sándor i-a încurajat pe tineri să se înscrie la facultate la Extensia Universității Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe, dar și să-și caute un loc de muncă acasă. Consiliul Județean și instituțiile sale subordonate au un total de 2.574 de locuri de muncă, dintre care 754 sunt încă vacante, acestea fiind în special în sistemul sanitar și în domeniul asistenței sociale.
Primarul Antal Árpád le-a urat succes absolvenților și i-a încurajat să aleagă administrația publică ca opțiune de continuare a studiilor, fie la Sfântu Gheorghe, fie la Cluj-Napoca.
„Dorim să facem un apel către tineri, cei care vor absolvi anul acesta și care urmează să-și dea Bacalaureatul, în același timp le urăm și succes, să aleagă administrația publică. Este o carieră frumoasă și există posibilitatea învățământului la zi și în municipiul Sfântu Gheorghe", a declarat Antal Árpád.