Cum putem deveni un oraș mai bun? Despre proiectele culturale, de tineret, sportive și de sănătate mintală ale toamnei
170 de proiecte finanțate de Primăria Sfântu Gheorghe oferă oportunități de recreere, mișcare și învățare în acest an, iar lunile de toamnă nu fac excepție. De la proiectele care cultivă dragostea pentru lectură în rândul celor mici, la excursiile culturale și activitățile sportive care ne unesc ca o comunitate, impactul acestor inițiative este resimțit în fiecare colț al orașului.
La Sfântu Gheorghe nu ai cum să te plictisești, iar acest lucru se datorează și celor 170 de proiecte care au loc în orașul nostru și în acest an ca urmare a liniilor de finanțare lansate de Primăria Sfântu Gheorghe, care vizează domenii vitale precum cultura, tineretul, sportul și sănătatea mintală. În rândurile de mai jos, am făcut o mică selecție din proiectele care s-au desfășurat în această toamnă.
E bine de știut că la începutul fiecărui an municipalitatea lansează aceste linii de finanțare sub forma mai multor apeluri de proiecte, care anul acesta au avut o valoare totală de 1.450.000 de lei pentru programe culturale, de tineret, sportive și de sănătate mintală, la care au putut aplica asociațiile și fundațiile cu sediul în Sfântu Gheorghe. O asociație a putut depune cel mult trei dosare, urmând ca proiectele câștigătoare să fie implementate până la sfârșitul anului 2023. Cu o gamă largă de activități deja în desfășurare, fiecare locuitor își poate găsi cu ușurință ceva de interes. De la inițierea în lectură pentru preșcolari, la excursii culturale, tabere de echitație sau activități de promovare a unui stil de viață sănătos - toate au fost pe agenda acestei toamne.
„Firul de aur” - popularizarea lecturii pentru elevii claselor pregătitoare
Unul dintre proiectele culturale câștigătoare ale anului este cel de popularizare a lecturii „Firul de aur”, în cadrul căruia aproape 600 de copii preșcolari sunt vizitați de bibliotecari de la Biblioteca Județeană „Bod Péter”. Scopul programului este de a atrage atenția părinților asupra importanței lecturii zilnice pentru copiii care încă nu au învățat să citească. Pentru început bibliotecarii vizitează toate clasele pregătitoare, le citesc povești elevilor, și în cadrul unui joc comun fiecare copil primește „fluturașul lecturii”, care este conceput pentru a încuraja obiceiul lecturii zilnice. Fluturașul conține pe o parte coperți ale cărților recomandate, iar pe cealaltă parte un minicalendar în care copiii pot marca ocaziile în care li s-a citit acasă sau la școală. Totodată, dacă familia merge la bibliotecă și împrumută cărți de două ori, poate participa la marea extragere de la sfârșitul anului, unde se pot câștiga cărți valoroase.
Excursie la Pécs a corului de elevi de la Colegiul „Székely Mikó”
În perioada 19-23 octombrie, Corul elevilor Colegiului „Székely Mikó” a călătorit la Pécs cu ajutorul financiar al municipalității, prin proiectul lor cultural câștigător. De data aceasta nu vorbim de un proiect care s-a adresat câtorva sute de persoane, ci de unul care a oferit șansa de a realiza o idee pe cât de mică, pe atât de valoroasă, iar acest lucru demonstrează încă o dată gama foarte largă de inițiative pe care sprijinul financiar al municipalității le poate susține și transforma în realitate. Astfel, cei 42 de membri ai corului de elevi, însoțiți de 4 profesori, au vizitat Pécs, unde se află școala soră, Liceul Teoretic „Leőwey Klára”, relația lor datând din anii 1970.
Corul elevilor și corul mixt Leőwey au susținut un concert comun pentru foștii și actualii profesori și elevi reuniți în sala de festivități a școlii. Programul lor a fost o reflectare a conștiinței și atașamentului național maghiar, cu lucrări de Bárdos Lajos, Dancs Árpád și Iván Erőd. Programul de suflet l-a comemorat pe profesorul Péter Albert, care a condus ansamblul folcloric al colegiului timp de mai bine de 40 de ani. Cu siguranță, pe lângă reprezentarea orașului nostru, au fost create și amintiri pe viață!
Tabără de echitație pentru schimbarea stilului de viață
Tot în luna octombrie a avut loc unul dintre proiectele câștigătoare în domeniul sănătății mintale, tabăra de echitație pentru schimbarea stilului de viață a Asociației Sagittis Siculorum. Aceasta a fost condusă de călărețul arcaș Pászka Lehel, deținător al recordului mondial, și a încurajat participanții să adopte un stil de viață sănătos, să facă exerciții fizice în mod regulat și să facă drumeții. Participanții au fost inițiați în diverse stiluri de călărie cu sau fără șa, precum și în diverse tehnici de cădere. Tabăra a fost structurată în mod egal între exerciții individuale și exerciții de grup, cu un accent puternic pe dezvoltarea fiecărui participant în raport cu sine, ieșirea din zona de confort și reîncărcarea atât fizică, cât și mentală. Participanții la tabără s-au confruntat cu provocări reale nu doar pe traseul tradițional de cros, ci și în aer liber, traversând șanțuri, pante abrupte și diverse obstacole cu caii lor, executând diverse sarcini de îndemânare și coordonare.
Pasiune pentru sănătate
Un alt proiect de succes din cadrul celor câștigătoare în domeniul sănătății mintale, a fost și cel realizat de Asociația Școlară „Constantin Brâncuși”, intitulat „Pasiune pentru sănătate”. Proiectul a demarat în luna aprilie și are ca scop desfășurarea de activități și evenimente care să încurajeze comunitatea școlară a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe să adopte un stil de viață sănătos și să conștientizeze importanța alegerilor alimentare. Un moment deosebit a fost atelierul de ciocolată din luna octombrie, desfășurat în colaborare cu Oana Macovei de la Kokowa. Acest eveniment a fost un prilej de relaxare și învățare pentru participanți, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile culinare într-un mod distractiv și delicios. Proiectul continuă să inspire elevii și personalul școlii să facă alegeri informate privind alimentația și pentru o mai bună calitate a vieții.
Cupa Profesorilor la tenis de masă
Cupa Profesorilor la tenis de masă a fost organizată pentru a treia oară la Sfântu Gheorghe, cu ajutorul financiar al municipalității. În data de 28 octombrie, 16 cadre didactice și angajați ai diferitelor instituții de învățământ s-au întrecut la trei categorii - feminin, masculin și dublu - în sala de sport Topspin din Sfântu Gheorghe. Mișcarea în spiritul fair-play-ului și atmosfera plină de distracție au fost garantate!
Orașul Nostru, Comunitatea Noastră: creștem implicarea
Pe lângă cele prezentate mai sus, în această toamnă au mai avut loc și alte evenimente și proiecte sprijinite financiar de municipalitate cum ar fi o zi tradițională de cules ciuperci și popularizarea cunoștințelor despre acestea, proiectul „Címertani călătorii prin Europa”, seria de evenimente „Casa dansului popular”, dar și întâlnirea teatrelor de tineret la care au participat 91 de tineri. Doritorii au putut lua parte și la un concert al ansamblului de Muzică Veche Codex, iar pedagogii și angajații instituțiilor de învățământ s-au putut întrece în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Cupei Profesorilor la fotbal.
Prin programele de finanțare culturale, de tineret, sportive și de sănătate mintală susținute de municipalitate, orașul Sfântu Gheorghe devine pe zi ce trece un loc mai bun. Aceste inițiative nu sunt doar investiții materiale, ci investiții în viitorul unei comunități mai puternice și mai sănătoase. Vă încurajăm pe fiecare să urmăriți viitoarele apeluri de proiecte pe www.sepsi.ro (secțiunea PROIECTE ȘI BURSE) și să vă înscrieți ideile pentru ca acestea să devină realitate și să îmbogățească orașul nostru!