Creșele din Sfântu Gheorghe au fost reorganizate într-o instituție separată
Anul acesta 383 de copii au fost înscriși la creșă și se construiesc noi creșe pentru a crește numărul de locuri
Municipalitatea a reorganizat creșele din Sfântu Gheorghe într-o instituție separată, astfel că, pe lângă finanțarea de la stat, Primăria va suplimenta cheltuielile creșelor din bugetul propriu, au anunțat primarul Antal Árpád şi directorul Creșei din Sfântu Gheorghe, Albert Andrea, în cadrul unei conferințe de presă comune.
Creșa din Sfântu Gheorghe a fost înființată ca instituție independentă în urmă cu cinci săptămâni, iar conducerea ei a fost încredințată Andreei Albert, care anterior a fost director al Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc” pentru o perioadă lungă de timp.
„Practic, în acest moment vorbim despre o instituție care este al municipiului Sfântu Gheorghe. Evident din punct de vedere educațional are o coordonare din partea inspectoratului școlar, dar finanțarea este una dublă: primim bani și de la minister și alocăm bani și din bugetul local", a declarat primarul Antal Árpád.
Instituția, care are personalitate juridică proprie și este situată pe strada Kós Károly, a fost creată prin unificarea administrativă a trei creșe: Árvácska din cartierul Ciucului, Napsugár din cartierul Gării (care include și creșa din Chilieni) și grupurile creșei din fosta Vilă Elvețiană. Anterior, creșele făceau parte din sistemul de asistență socială gestionat de Primărie și erau finanțate exclusiv din bugetul local.
În conformitate cu noua decizie a guvernului de a integra creșele în sistemul de învățământ, municipalitățile au trebuit să decidă dacă să transfere instituțiile în sistemul de stat sau să creeze o entitate juridică separată și să păstreze creșele sub responsabilitatea autoritățilot locale. Primăria Sfântu Gheorghe a decis ca acestea să rămână în competența sa, începând din acest an fiind posibilă finanțarea guvernamentală, iar bugetul asigurat de guvern este suplimentat de municipalitate.
Creșele din Sfântu Gheorghe funcționează în patru locații, cu un total de 17 grupe. În urma reorganizării, numărul de angajați a crescut de la 58 la 62, iar 21 de persoane vor fi angajate suplimentar.
Noi creșe vor fi construite la Sfântu Gheorghe
Pentru a crește numărul de locuri din creșe și pentru a reduce supraaglomerarea, Primăria intenționează să construiască noi creșe în patru locații suplimentare, care vor putea găzdui un total de 140 de copii.
Pe strada Borvíz, desemnarea constructorului este în curs de desfășurare, iar lucrările vor începe cel târziu în primăvară. Creșa va putea găzdui un grup de 20 de copii.
Pe strada Nicolae Iorga, municipalitatea construiește creșa în colaborare cu Compania Națională de Investiții, iar construcția este programată să înceapă anul viitor, având o capacitate de aproximativ 70 de copii.
La Câmpul Frumos, a fost semnat contractul pentru proiectul tehnic și planul de autorizare, iar construcția va începe în primăvara anului viitor, cu un spațiu pentru 20 de copii.
În urma unei colaborări între municipalitate și Biserica Unitariană, pe strada George Enescu va fi construită o creșă cu o capacitate de 2 grupe de 15 copii, care va fi gata vara viitoare. Creșa, construită de Biserica Unitariană, va fi administrată de municipalitate.